2706 inwoners
2 bezoekers online
   
 
december 2018

9 juli 2001: Tour de France te Oosteeklo

Op 9 juli wordt het een uniek gebeuren voor Oosteeklo. De doortocht van de Tour de France 2001.
Tal van plaatselijke verenigingen zetten die dag hun beste beentje voor om van de doortocht een onvergetelijk gebeuren te maken.
En hoewel de doortocht van de renners in een oogwenk voorbij zal zijn, wordt de tourcaravan toch een spektakel dat de toeschouwer ruim een uur in de ban zal houden.
Voor Oosteeklo wordt het de feestdag van het jaar, een gebeuren waar nog lang over nagekaart zal worden.

En toch was het niet voor het eerst dat de renners het meetjesland aandeden. Oosteeklonaar Roger Van Laere dook even in zijn ruime archieven en kwam tot de bevinding dat De Tour De France twee keer doorheen het Meetjesland reed.
In 1954 werd de tweede rit van de ronde gereden van Beveren naar Rijsel. De renners kwamen doorheen het Meetjesland en waren door de wielerliefhebbers onder meer in Eeklo te zien.

Vier jaar later, tijdens het jaar van de Expo waren de renners opnieuw in ons land. Omwille van de wereldtentoonstelling vertrok er een etappe in Brussel om aan te komen in Gent. Ook tijdens deze rit waren de renners in Eeklo te zien.

De renners waren verder nog in ons land in 1951 met een aankomst in Gent, in 1952 werd de citadel van Namen beklommen en in 1973 waren de renners te zien in Sint Niklaas.

En hoe zit het nu met de Meetjeslandse renners in de Tour.

Maurice De Waele was voor de tweede wereldoorlog vermoedelijk de meest succesvolle renner uit onze regio. Hij was actief in de ronde van 1927 tot 1931 en behaalde in deze periode vijf ritoverwinningen.
Omstreeks dezelfde tijd was ook Waarschootenaar Raymond De Corte actief in de Tour. Voor zover we konden nagaan schreef hij twee ritoverwinningen op zijn naam.

Het is dan wachten tot in 1948 voor we Albert Ramon zien aantreden in de Tour. Een korte deelname die meteen eindigde met een opgave. Beter verging het René De Smet die in 1953 en 1954 deelnam aan de Tour. Hij leverde een behoorlijke prestatie en eindigde respectievelijk op de 43e en 34e plaats.

Eeklonaar Noël Foré kwam twee keer aan de start, in 1958 en 1966. Hij haalde in beide gevallen niet de eindmeet in Parijs.

Van de renners die actief waren tijdens de jaren '60 was vermoedelijk Guido Reybroeck het meest succesvol. Hij nam zes keer deel aan de Tour en behaalde zes overwinningen. Zijn beste resultaat behaalde hij in 1967 met een 42e plaats in het eindklassement.

De gebroeders Eric en Roger De Vlaeminck namen ieder drie keer deel aan de tour en behaalden elk één overwinning. Eric deed het in die zin beter dat zijn naam twee keer voorkomt in het eindklassement.

Dichterbij in de tijd is er de deelname van Johan De Muynck van 1979 tot 1983 en van Frank Hoste en Rudy Matthys eveneens in de jaren '80.

Van de hedendaagse renners is het vooral uitkijken naar de prestaties van Paul Van Hyfte. Hij nam reeds vier keer eerder deel aan de tour en reed tot in Parijs.
Dit jaar wordt het zijn vijfde deelname. Afwachten of Van Hyfte dit jaar voor een verassing kan zorgen!

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -