2706 inwoners
6 bezoekers online
   
 
december 2018

Dood en vernieling in Oosteeklo

Deze maand is het precies 60 jaar geleden dat Oosteeklo opgeschrikt werd door een ontploffing in wat nu de Muikemstraat heet.

Een vliegtuig, dat eerder in het Verenigd Koninkrijk opsteeg, werd door Duits afweergeschut ter hoogte van de Belgische kust beschoten. Het vliegtuig zette zijn koers verder richting Duitsland. Ter hoogte van Oosteeklo vond de piloot het raadzaam zijn bommen te lossen. Een projectiel bleef steken in een weide in de Oosthoek. Een tweede bom had echter fatale gevolgen.

Tijdens de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 juli 1943 kwam een bom in de beerput van Camiel Scheir terecht die drie huizen vernielde en zes dodelijke slachtoffers veroorzaakte.

De tweewoonst van de families Camiel Scheir en Camiel Van Laere werden totaal vernield. Een derde woning die vlakbij stond, van de familie Ivo Hesta, vatte vuur en werd ernstig beschadigd door brand.
In de drie families vielen telkens twee slachtoffers te betreuren.
In het gezin van Ivo Hesta vond zijn echtgenote Elodie Baeke en oudste dochter Maria Hesta de dood.
Maria Hesta was gehuwd met August De Muynck en liet een ernstig gekwetste echtgenoot en drie minderjarige kinderen achter.

Verder kwamen Camiel Scheir, weduwnaar van Leonie Baeke en zijn zoon Charles Louis Scheir om het leven.
In het derde gezin kwamen de beide ouders Kamiel Van Laere en Martha Dellaert om het leven.

We hadden een gesprek met Noël De Muynck van wie tijdens de rampzalige nacht zijn moeder en grootmoeder het leven lieten. Hij weet nog alle gebeurtenissen in detail te vertellen alsof het gisteren was. Het blijft 60 jaar na de feiten nog steeds een emotioneel moment:

,,Mijn broer Marcel had toen een besmettelijke ziekte, zodat ik de dagen vóór de tragedie ten huize van grootvader Ivo Hesta sliep.
Die dag ging ik met Camiel Hesta naar een wielerwedstrijd kijken in de wijk De Haan. ’s Avonds ging ik met moeder denappels rapen. Door het gebrek aan brandstof, kolen waren moeilijk te vinden, werden de denappels gebruikt om de kachel aan te maken. Op de terugweg drong moeder er op aan dat ik, ondanks de besmettelijke ziekte van mijn broer, thuis sliep. Na herhaald aandringen van mijn moeder besloot ik om thuis te blijven. Het was alsof ze een voorgevoel had van wat gebeuren zou.

Omstreeks middernacht werden we gewekt door het lawaai van vliegtuigmotoren. Vader waarschuwde dat er geen gevaar dreigde. Het ging niet om vijandige toestellen. In die tijd gingen vader en moeder om de beurt buiten kijken om te zien welke vliegtuigen er overvlogen.

Even later hoorde Noël een fluitend geluid meteen gevolgd door een geweldige knal van een inslaande bom. Het projectiel was vlakbij neergekomen. De omgeving werd in duisternis gehuld. De aangerichte schade was enorm. Drie huizen werden door de knal uiteengereten. De brokstukken lagen overal in het rond. Ik kon me samen met mijn twee broers vrij vlug in veiligheid brengen. We bleven alledrie ongedeerd.

De woning was bijna totaal ingestort. Slechts een zijmuur stond nog deels overeind. Meteen gingen we op zoek naar onze ouders. Even later werd vader zwaar gekwetst onder balken en puin in de kelder gevonden. Hij was er ernstig aan toe.
Naar moeder zoeken duurde nog iets langer. Inmiddels kwamen een aantal buren ter hulp. De familie Welvaert was als eerste ter plaatse en hielp zoeken in de duisternis.
Moeder werd gevonden onder het puin van een ingestorte muur. Ze was levensgevaarlijk gewond en kon geen verstaanbaar woord meer spreken.

Het eerste levend wezen dat ik zag was de koe van grootvader, herinnert Noël zich nog. Het beest was uitgebroken en liep rustig langs de weg.

Er volgde een volkstoeloop van jewelste, maar voor zes Oosteeklonaren kwam alle hulp te laat.
Vader en moeder werden ernstig gekwetst overgebracht naar het ziekenhuis in Assenede. Later vernam ik dat moeder ter hoogte van Nieuwburg overleed. Vader had een lange revalidatie voor de boeg. Hij was ernstig gekwetst aan een been en voet. Lange tijd verbleef hij in het ziekenhuis en diende zich later met krukken te verplaatsen. De kost verdienen voor de drie kinderen kon toen niet meer.

Ik werd samen met mijn twee broers opgevangen in verschillende gezinnen. Gedurende zes maanden verbleven we bij meerdere familieleden. Alle huisraad en kledij werd ten gevolge van het drama vernield. Om de eerste nood te lenigen, kregen we kleding via Winterhulp…”

Na het bombardement werd een boomkapelletje opgehangen. De woonhuizen die achter de notelaar stonden werden totaal verwoest. (Foto: Noël De Muynck).
Later werd er door Cyriel Van de Keere een stenen kapelletje gemetseld.


Eind 1943 werd het gezin herenigd toen vader Gustaaf De Muynck hertrouwde.
Voor Noël De Muynck had het drama nog andere gevolgen. De kindertijd was plots voorbij. Daar vader niet meer kon werken, zat er voor Noël niets anders op dan zijn studies stop te zetten en kreeg hij een eerste job als bediende bij de gemeentesecretaris. Later werkte hij, evenals zijn vader en grootvader, in de papierfabriek van Langerbrugge.
Het gebeuren van toen blijft voor de rest van zijn dagen in het geheugen gegrift. Op enkele seconden tijd kreeg Noël De Muynck zijn leven een totaal andere wending.

Jackie Claeys

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -