2706 inwoners
6 bezoekers online
   
 
december 2018

Café 't Matroosje gesloopt.

Eind oktober werd het voormalige café 't Matroosje in Oosteeklo-Dorp gesloopt. Met het café verdween een stukje van het dorpsgezicht. We blikken in dit artikel terug op ruim tachtig jaar café 't Matroosje.

Het café, eigendom van de familie Roegiers uit de Abdijstraat, werd vóór de Tweede Wereldoorlog uitgebaat door Leon Van Kerckhove. Hij maakte handbogen en pijlen. In die tijd heette het café 't Schuttershof. Achter het café was er een zaaltje waar er ‘concert' werd georganiseerd met onder andere Regard Buysse, Gaston Van Vooren … Er vonden ook schietingen op de liggende wip en soupers plaats.

Na de oorlog kwamen Marcel Van Laere en Madeleine De Mey, ouders van Antoine, Arsène (Dolf genoemd +), Antoinette (+), Lisette, Laura en Ronny Van Laere (Oostwinkel) zich in het café vestigen tot 1958. Het café heette toen ‘De Sportwereld'.

Nadien baatte ene Etienne Pieters en zijn echtgenote Jenny het café uit. Etienne was ook taxichauffeur.

Henri Heylen en Lea Van De Velde volgden Etienne op van 1960 tot 1963.

Denise Willems en haar toenmalige echtgenoot Walter Van Waeyenberghe, als matroos actief op de lange omvaart, gaven het café de naam 't Matroosje.

Mariette Wassenhove was van 1967 tot 1971 de uitbaatster. Eerst hield ze het café enkel in het weekend open, later stond ze ook op maandag achter de toog.

Van 1971 tot 1978 waren André Van Steenberghe en Angèle Seynhaeve de uitbaters van het café.

Martina Van Hamme en Daniël De Muynck waren de laatste uitbaters van dit bekende café.

Caféklap met Martina.

Wij waren benieuwd hoe Martina terugkijkt op de jaren in ‘t Matroosje.

Het was januari 1981 toen Martina Van Hamme en haar echtgenoot Daniël De Muynck in het café kwamen.

Martina: “Daniël werkte voordien als kelner. Hij droomde er als kind al van om in de horeca te werken. Het café was het clublokaal van de schuttersmaatschappij, visclub de Goudkarper, de voetbalploegen 't Matroosje en de Stampers en spaarkas Knor Knor. Wij bouwden achter het café een zaal om schietingen op de liggende wip te kunnen organiseren.”

In 1986 zette Martina de zaak alleen verder. Na negen jaar, in december 1995, ging het café definitief dicht.

Martina: “De eerste jaren kwam ik niet graag meer onder de mensen, het deed raar om geen uitbaatster te zijn. Ik was bang om steeds maar door de klanten aangesproken te worden. Ondertussen zijn heel wat vaste klanten van toen overleden en worden er herinneringen van vroeger bovengehaald als ik onder de mensen kom. Achteraf merk je maar hoeveel ‘vrienden' je over houdt.”

Wat waren de leukste momenten in het café?

Martina: “Ik maakte onvergetelijke momenten mee met de viering van carnaval, de vele soupers. Het leukste moment was de viering '40-60', Guido Van de Veire (40) en Arseen Maenhaut (60) kregen bezoek van de Driekoningen.”

Wat zijn de voornaamste talenten van een goede cafébazin?

Martina: “Horen, zien en zwijgen, maar vooral veel luisteren. Sociaal zijn en je mannetje weten staan. Ik ben er in de tijd met een bang hartje aan begonnen, maar heb er een goed gevoel aan over gehouden.”

Nu staat Martina nog elk jaar één weekend achter de tapkraan tijdens Rock for Specials, het festival in Doornzele.

Zoon Stefan bewaart sinds de slopingswerken een steen van het oude café als herinnering aan die mooie jaren.

De nieuwe eigenaar, Adelin Criel uit de Ledestraat, laat op deze plaats zes huurappartementen bouwen. Ondertussen staat de naam 't Matroosje definitief in het geheugen van veel Oosteeklonaren gegrift en blikken ook zij terug op het roemrijke verleden van dit dorpscafé.

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -