2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018

Een Oosteekloos saffarken in Amerika.

Begin mei kwam er op onze redactie een e-mailbericht binnen van Bradley Oost uit het Amerikaanse Kentucky:

“Ik hoop dat iemand bij jullie me kan helpen. Ik kocht deze week een fles bij Ebay, een internetwinkel. Er stond opgeschreven Camiel Moens Oost-Eekloo. Het lijkt een heel oude fles te zijn en ze heeft een marbelsluiting. Er staat ook een leeuw op de fles. Kunnen jullie of iemand uit jullie omgeving de geschiedenis achter deze fles verduidelijken.
Groeten uit Kentucky in de Verenigde Staten.”


Wij gingen op zoek naar wie Camiel Moens was en hoe dit flesje in godsnaam in Amerika terechtkwam. Er woonden in Oosteeklo twee mannen met die naam. In dit geval gaat het over Camiel Moens uit de Abdijstraat. Wij kwamen in contact met zijn zoon, Roger Moens, uit de Molenstraat in Ertvelde. De postbode op rust vertelde ons het volgende:
“Camiel Moens (geb.1886 overleden in 1955) was de oudste zoon van August Moens en Leonie Vereecke. Het gezin woonde op de hoek van de Abdijstraat en de Spiegelstraat.
August Moens maakte ‘saffarkes’, zo werd limonade vroeger genoemd. Na zijn dood zette eerst zijn weduwe en nadien zijn zoon Camiel, samen met zijn broer Wies en zijn zussen Celina en Irma de zaak verder.

Camiel Moens reed rond met paard en kar. De ‘saffarkeskar’ had houten wielen met een ijzeren beslag. Nadien kwamen er autobanden onder de kar. Later kocht hij uit een faillissement een lichte vrachtwagen van het Franse merk Dion Bouton, waarvan het stuur rechts stond. In die tijd reden er in Oosteeklo nog maar een viertal auto’s rond.

Aangezien er in de jaren ‘30 nog geen elektriciteit was in de Abdijstraat, gebeurde alles met de hand. Bij het water dat ze uit waterputten oppompten, voegden ze de liquide en siroop. Zij maakten twee soorten limonade: witte en roodachtige limonade.
De flesjes met marbelsluiting werden gemaakt door de firma De Cock uit Oostende. In de fles was de naam Camiel Moens gebrand. Op de fles stond een leeuw, verwijzend naar de naam die de familie Moens aan haar frisdrank gaf: ‘De leeuwen’.

Bij de eerste mobilisatie werd de vrachtwagen opgeëist. Later kregen ze hun voertuig terug.
In 1938 werd de zaak stopgezet omwille van de oorlogsdreiging en de strenge eisen op vlak van productie, opslag en vervoer van de frisdrank.”


Roger heeft zelf nog een paar ‘saffarflesjes’ van ‘De Leeuwkes’ en etiketten voor de limonadeflesjes.

Camiel in Amerika.
Voor de Eerste Wereldoorlog werd er in het vredegerecht van Kaprijke geloot of je al dan niet onder de wapens moest. Toen Camiel 19 jaar oud was, we zijn dan 1905, werd hij vrijgeloot van legerdienst. De mensen hadden het hier toen niet breed en Camiel trok als oudste van een gezin met 8 kinderen naar Amerika. In de winter werkte hij er in de staalfabriek, in de zomer verdiende hij de kost bij de landbouwers. Het geld dat hij verdiende stuurde hij op naar zijn familie in Oosteeklo.

“Het flesje met de naam Camiel Moens erop kan op dat moment niet in Amerika gekomen zijn. Er waren in die tijd nog geen flesjes met zijn naam aangezien het limonadefabriekje nog niet bestond”, zegt zijn zoon Roger.
Het flesje kan wel in Amerika gekomen zijn via Camiels schoonbroer Emiel Lippens. Die trok enkele maanden later naar Kewanee in Illinois. Emiel werkte er ook in de staalfabriek en bij de landbouwers. Hij vond uiteindelijk vast werk in de staalfabriek. In tegenstelling tot Camiel vestigde Emiel zich definitief. Hij huwde er met Marie De Vrieze, een Belgische wiens ouders voordien ook naar Amerika geëmigreerd waren. Roger herinnert zich nog dat Emiel begin jaren ’50 eens naar Oosteeklo op verlof kwam. Hoe het flesje in het Amerikaanse Kentucky terecht kwam blijft misschien voor altijd een raadsel.
Maar één ding is zeker ook in Amerika heeft men nu weet van de Oosteeklose saffarkes ‘De Leeuwen’. Wie weet brengen ze daar ‘de saffarkes’ opnieuw op de markt.

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -