2741 inwoners
5 bezoekers online
   
 
oktober 2018

Op zaterdag 11 oktober waren ere-burgemeester Willy Roegiers en Germaine Bonte 65 jaar gehuwd. Reden genoeg voor een babbel met het briljanten paar.

Een wafel bij Frits.
Bij mijn aankomst wijzen ze me op de leuke tekst die hun kleindochter schreef naar aanleiding van hun jubileum.
Willy Roegiers ontmoette zijn vrouw bij patissier Frits in de Gentse Veldstraat: “Ik ging op vrijdag met mijn ouders mee naar Gent.”
“Ik was die dag met mijn tante in Gent. Wij gingen een wafel eten bij Frits. Mijn tante en Willy’s moeder kenden elkaar uit hun schooltijd. Zij en ook wij raakten aan de praat”, herinnert Germaine zich nog alsof het gisteren was.

Op 4 oktober van datzelfde jaar gingen de twee trouwen, maar daar stak de eerste mobilisatie een stokje voor. Een week later was Willy terug thuis en kon het huwelijk toch voltrokken worden. De oorlog volgde twee jaar later. Willy werd toch onder de wapens geroepen.

Je was de laatste burgemeester van Oosteeklo?
“In 1959 werd ik burgemeester in ons dorp. Petrus Van De Voorde en René Welvaert, en nadien René Welvaert en Cyriel Roegiers waren de schepenen tijdens mijn drie bestuurs-perioden.”

Wat zijn de mooiste verwezenlijkingen uit die periode?
Willy: “Het nieuwe kerkhof in de Oosthoek en ook het nieuwe wegdek in de Oosthoek en de Stroomstraat.”
“De eigen Abdijstraat liet hij niet heraanleggen” vult zijn echtgenote aan.
Willy: “Ik deed dit uit principe. Ik vond niet dat ik eerst voor mijn eigen straat moest zorgen.”
“Huwelijken sluiten deed hij het liefst van al”, fluistert Germaine ons in.
Willy (lacht): “Ik vroeg de koppels om vóór hun huwelijk niets ‘te doen’. Maar soms kwamen ze al met hun drietjes opdagen. De tijden zijn niet veranderd.”

Zou je nog opnieuw in de politiek stappen?
“Neen want ik was geen ‘echte politieker’. Ik heb aan deze periode de minst goede herinneringen. Nu worden burgemeesters en schepenen goed betaald. Dat was in mijn tijd heel anders.”

Brouwersfamilie.
Overgrootvader Ange Roegiers kocht in 1839 het kasteel. Een jaar later startte hij een bierbrouwerij. Grootvader Raymond Roegiers zette de brouwerijactiviteiten verder.
In 1917 werd alles door de Duitsers weggehaald. Dit luidde meteen het einde in van de brouwerij. Vader Herman Roegiers, één van de stichters van de Eeklose brouwerij Krüger, begon daarop een bottelarij en bierhandel.
“Krüger trok het bier enkel maar op houten tonnen. Wij trokken het bier en ook limonades en bronwaters op flessen.”
Willy loodst mij mee naar zijn bureel waar nog een botteltoestel voor twaalf flessen staat.
“Eerst hadden we een toestel voor zes, later voor acht en voor tien flessen”, verduidelijkt hij.

Tot in de jaren ’60 blijft de aftrekkerij in gebruik. Nadien werd de zaak nog enkel als drankenhandel voortgezet.
Uit zijn job kwam ook zijn grootste hobby. Willy legde een verzameling bierglazen aan.
“We trokken naar ruilbeurzen in Duitsland en Nederland. Overal waar we kwamen brachten we glazen mee”. Je vindt in zijn museum zelfs glazen uit Rusland, China en Japan.
“Alle glazen zijn genummerd en staan beschreven in een catalogus.”

Herinneringen.
“De mooiste momenten beleefde ik voor de Tweede Wereldoorlog toen ik samen met gemeentesecretaris Robert Neyt en schoenmaker Leon Huyghe in het bestuur was van de plaatselijke voetbalclub. Het speelveld bevond zich toen in de Oosthoek tussen ‘Siffers’ en Van Hijfte. Het waren mooie tijden, maar door de oorlog viel de ploeg uit elkaar.”

“Samen op vrijdag naar Gent gaan en elk onze eigen gang gaan, was het leukste van allemaal”, vindt het briljanten paar.“
In al die jaren samen had het paar ook heel wat tegenslagen te verwerken. Uiteraard is het overlijden van hun dochter het zwaarste wat ze te verwerken kregen.
“Zoiets vergeet je nooit.”

Nu houdt Willy zich het meest bezig met lezen: “Naast La Libre Belgique, om mijn Frans bij te houden lees ik ook De Eeclonaar en de heemkundige tijdschriften ‘Appeltjes van het Meetjesland’ en ‘De Twee Ambachten’ en niet te vergeten Oosteeklo Vandaag.”
Willy schrijft ook nog regelmatig. Germaine kookt heel graag.
Willy en Germaine, twee kranige tachtigers genieten ook van een lekkere maaltijd.
“We eten dan vooral vis vergezeld van een glaasje wijn”, zegt Germaine.
Willy’s voorkeur gaat meer uit naar een Triple Westmalle.”
Germaine rijdt nog met de wagen: “Schrijf maar op. Ik doe dat liever dan schuren.”

Waar dromen jullie van?
We eindigen onze babbel waar we begonnen. Met pretoogjes dromen de jubilarissen ervan om nog een keer naar Gent te gaan. Willy om de cafeetjes van toen nog eens te bezoeken. Germaine om … een wafel te eten bij Frits?


Op maandag 12 januari overleed ere-burgemeester Willy Roegiers.
De uitvaartdienst had plaats op zaterdag 17 januari in de parochiekerk van Oosteeklo.

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -