2706 inwoners
6 bezoekers online
   
 
december 2018


2

Oosteeklo Vandaag: boergondië

Weetjes Boergondië [ mei 2006 ]

Weetjes Boergondië [ mei 2006 ]

KOEN SCHAUVLIEGHE

In de week van 1 april werd ons boerenzestal écht Oosteekloos. Koen Schauvliege - onze rhododendronkweker – is begin april met het hele gezin naar de Vlasgaardstraat verhuisd. Alle hebben en houden werd van het Zandeken in Kluizen naar Oosteeklo overgebracht. En naar Koens zeggen waren ze al vrij snel ‘op hun effen’. In augustus mogen jullie een uitgebreid interview met deze nieuwbakken Oosteeklonaar verwachten.

KOEN GOETHALS

Foto: Emilia Hendrix
Minder goed nieuws bij Koen en Martine Goethals-De Zutter. Hun oudste hond Jessie, een labrador van 13 jaar, overleed sedert ons bezoek in januari. Op de foto die toen gemaakt is, zie je het aanhankelijke dier. De twee overige honden blijven het varkensbedrijf bewaken, maar het gezin treurt: “Het is onze oudste hond. Toen ik van Sara (nu 12 j) ben bevallen, heeft de hond een hele week getreurd omdat ik niet thuis was. Zoiets vergeet je niet.”
Zoon Arne heeft ook goed nieuws te melden, want op 7 april mocht hij namelijk voor het eerst de nieuwe tractor aanschouwen waar hij al die tijd al zat op te wachten. Fier als een gieter heeft hij er ongetwijfeld zijn eerste ritje al opzitten. Een flinke troost bij het verlies van zijn vierpotige vriend.

JAN DE SMET

Vorige week werden de tomaten geplant. In de salade wordt al gesneden en de bloemkool staat klaar om te planten. Volle bedrijvigheid dus, in de Vlasgaardstraat.

BART WAUTERS ‘De Witte Westraatsche Weste’

In een boerenstraat kom je soms dingen tegen die je elders niet ziet; zo is het ook met de ‘Witte Westraatsche Weste’. Het gaat hier niet om de nieuwste culinaire uitvinding van slagerij Bart & Els maar wel over een vrij nieuwe manier om wintervoeding op te slaan. De worst in kwestie ligt op de boerderij van Bart Wauters en is vanaf de straat duidelijk zichtbaar. En curieuzeneuzen als we zijn, wilden we wel eens het fijne weten van die worst ...
Bart: “Het gaat om gemalen en geplette maïskorrels en het geheel ziet er eigenlijk uit als meel. Het goedje wordt in de worst stevig samengedrukt zodat de lucht eruit kan met het gevolg dat het geruime tijd kan worden bewaard. Het meel dient als supplement bij de courante wintervoeding (ingekuilde maïs of gras) en wordt opgediend aan zowel het melk- als het vleesvee. Dit supplement zelf ‘produceren’ komt goedkoper uit dan het aan te kopen bij een veevoederbedrijf.” Bart en vader Danïel hebben vorig jaar zo’n 12 ha maïskorrels in drie worsten laten draaien door loonbedrijf Arseen Neyt uit Oosteeklo.

Weetje Boergondië


Foto: Heidi Goeminne ‘Een klein acrootje’ Onlangs reed Daniël Wauters op een gezapig tempo door de Oosthoek in de Oosteeklo, toen plots een wiel van zijn tractor afbrak. Vader Daniël: “Teej godver oardig ok in ene keer da wiew zan weggaan.” Bleek achteraf dat de wielbouten het begeven hadden met gevolg dat het wiel gewoon was afgebroken. Wij zouden al lang ‘touring wegenhulp’ hebben gebeld, doch zo niet de familie Wauters. Er werd een krik (vermogen 30 ton!) aangesleept en de herstelling werd met eigen mensen, bijgestaan door een sterke knaap uit de Rijkestraat (zoon Francis van onze andere boer Dirk Geirnaert), en met eigen middelen uitgevoerd. Gezien er nieuwe bouten dienden te worden aangevoerd duurde het toch zo’n twee uur eer de tractor weer rijvaardig was! Ten gevolge van dit klein acrootje waren er geen gekwetsten, geen files en geen verkeersopstoppingen in de Oosthoek of omliggende straten … gelukkig maar !

Nog een weetje: op 22 juli trouwt Bart in de kerk van Oosteeklo.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2006-05-00

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -