2706 inwoners
2 bezoekers online
   
 
december 2018


2

Oosteeklo Vandaag: boergondië

Koen Schauvliege: Bloemisten en bloemen aarden goed.

Koen Schauvliege: Bloemisten en bloemen aarden goed.

Bloemisten en bloemen aarden goed.

“We zijn het hier al goed gewoon. Het is hier echt rustig…”, beginnen Koen en Marian Schauvliege ons gesprek op hun zonnig terras aan de Vlasgaardstraat 22a. Want ook in die hoek van ons dorp werd in juli gepuft dat het een lieve lust was. In de serre tussen de opgroeiende piramide-azalea’s was het op de dag dat ik er was zo’n 35 graden. Op het containerveld met rhododendrons – dat achter de serre ligt – was het ietsje koeler…

Koen en Marian wonen sedert april in ons dorp. Ze waren jarenlang actief op hun bedrijf aan het Zandeken in Kluizen, waar ook Koens grootvader en vader bloemen kweekten. Opa Schauvliege zocht het in de knolbegonia’s en cloxinia’s; vader Schauvliege kweekte azalea’s. Deze niet-wintervaste bloemen waren ook Koens grote passie, tot hij een zevental jaren geleden begon met de kweek van rhododendrons. “Van dezelfde familie als de azalea, maar ze zijn wel wintervast en worden buiten gekweekt”, wijdt Koen ons in in de flora.

Waarom ook rhododendrons erbij?

“Eén soort bloem kweken is altijd een risico. Een tweede soort in de aanbieding hebben is beter.”

In Kluizen hadden de Schauvlieges 1 hectare serre, in Oosteeklo is dat nog 3000m². Een groot deel van de azaleakweek werd verkocht. Koen zag het niet meer zitten om nog een volledige nieuwe investering te doen voor de azalea’s. Hij is nu aan de slag bij de overnemer van zijn ‘bloemen’, terwijl Marian thuis mee de zaak draaiende houdt. Achter de serre ligt nog een containerveld van 4000m² met rhododendrons. Over dat hele veld kan een gietwagen rijden die de bloemen voorziet van water, maar ook van mest- en sproeistoffen bijvoorbeeld. Dat veld is zodanig aangelegd dat het teveel aan sproeiwater wordt opgevangen in ondergrondse leidingen en later opnieuw kan worden gebruikt.De serre is ‘bevolkt’ met ongeveer 2.500 piramide-azalea’s. Niet de gewone azalea zoals u en ik ze kennen, wel mooie hoge planten in piramidevorm die tot hun twee jaar bij de kweker blijven. Telkens als er botten opkomen, worden die afgeknipt, zodat de azalea in al die tijd nooit gebloeid heeft. Dit gebeurt een viertal keer per jaar. De bloemen moeten ook in vorm gesneden worden, zodat ze op een piramide lijken. Arbeidsintensieve bezigheden dus. Als de azalea’s een tweetal jaren oud zijn, vertrekken ze naar de afnemers; vooral in Italië zijn deze bloemen populair. “Ze worden er aan de voordeur geplaatst”, weet Koen.

In het ene deel van de serre staan piramides die binnenkort zullen vertrekken, in het andere deel staan éénjarigen, die nog heel wat kleiner zijn. “In augustus worden deze azalea’s gestekt. Deze stekken gaan naar een gespecialiseerd bedrijf en keren dan na zes weken terug om hier groot te worden”, aldus Koen. Tijdens de winter groeien de azalea’s niet, dan is er een periode van rust. Dan wordt de temperatuur van de serre op 2,5 graden gehouden. Een koelte waar we nu alleen maar van kunnen dromen…

We tellen ongeveer 10.000 rhododendrons op het bedrijf. Ze worden verkocht tussen 1 oktober en 1 maart. Eigenlijk kunnen ze de hele winter geplant worden, want ze zijn vorstbestendig. Ze komen bij de Schauvlieges toe als de planten één jaar oud zijn (in november – december). Dan moeten ze allemaal in potten worden gestoken: dit gebeurt machinaal, en duurt zo’n dag. De topjes eraf nijpen zodat de planten zich vertakken is dan weer handwerk en duurt heel wat langer. Op hun twee jaar worden ze weer verkocht. “Een rhododendron die in goede grond staat, kan tot drie meter hoog worden en jaren meegaan”, vertellen ze ons. Een azalea bloeit vier à vijf weken en is dan verloren: “Het is ook bijna niet doenbaar voor een particulier om een azalea te laten overwinteren”, weet Marian.

Aan de Vlasgaardstraat 22a kan je niet terecht als particulier; alle bloemen worden aan groothandels verkocht, vooral in het buitenland: Italië, Frankrijk, Engeland, maar ook Scandinavië. “De Fransen moeten geen witte bloemen hebben, de Engelsen des te meer. Eigenlijk kan je stellen dat het Noorden vooral harde kleuren wil, het Zuiden heeft liever zachte kleuren.” De bestellingen worden vanuit Oosteeklo naar transporteurs in de buurt van Lochristi gebracht, vandaar gaat het in containers naar alle hoeken van Europa.

Wijken voor de dokken.

Als negentienjarige begon Koen thuis mee te helpen in de azaleakwekerij van zijn vader en wilde het bedrijf graag overnemen: “Maar toen stonden alle planten nog in volle grond, nu is dat in potten. Er is op alle gebied veel veranderd: transportbanden, nieuwere serres,…” Bij Marian thuis (in Belzele) waren ze landbouwers, dus de ‘bloemenstiel’ was nieuw voor haar. Maar ze leerde snel, en de bloemen bevallen haar wel. Ook Koen doet zijn job nog altijd zeer graag. “Het was nu het moment geweest om te stoppen, met de gedwongen verhuis vanuit Kluizen.” Maar toch gaat hij er voor: “Dit stuk grond in de Vlasgaardstraat hadden we twintig jaar geleden al gekocht. Er was altijd al sprake van onteigening voor de Kluizendokken, maar toch denk je dat het er nooit van komt om te moeten verhuizen. We kregen ook altijd de toestemming om verder uit te breiden in Kluizen. Uiteindelijk is het dan toch zover. Wij moesten op 1 augustus weg zijn op het Zandeken.” De Vlasgaardstraat werd hun nieuwe thuis.

Reizen is er voor azalea- en rhododendronkwekers niet echt bij. “Het is mogelijk dat alle voorbereidingen van een voorjaar op één dag om zeep zijn als er iets zou mislopen met de begieting of de temperatuurregeling”, zegt Koen. Ze riskeren zich dus niet, want azalea’s bijvoorbeeld hebben heel veel water nodig. Je kunt de begieting wel instellen, maar als er iets fout loopt…

Een Gentsche azalée.

Azalea’s en rhododendrons worden voor 90% in het Gentse gekweekt. De regio had en heeft goede grond en goed water. Maar ondertussen kunnen de bloemen overal gekweekt worden. Toch gebeurt dit niet; de concentratie blijft in ‘ons gebuurte’ zitten. En dan is er nog een verschil. “Grote azalea’s komen uit het Evergemse, kleinere exemplaren uit het Gentse”, weet Koen.

Of bloemen kweken geen eenzame bezigheid is? Van dieren heb je toch nog altijd enige respons, maar een bloem…?

“Eén voordeel met bloemen: ge weet dat ze altijd op hun plaats blijven staan.

Of ik er tegen spreek?

Vooral als het niet goed gaat ja, dan durf ik er wel een woordje tegen te zeggen”, besluit Koen.

PRIJSVRAAG

Hoe lang doet de gietwagen erover om het containerveld rhododendrons te besproeien met 10 liter per m². Het veld is 40 meter breed – net als de gietwagen zelf – en 100 meter lang?

……u………minuten………………………………..

Steek je antwoord in de bus bij Drukkerij Stoop, Koning Albertstraat 13 of mail naar redactie@oosteeklo.be

De winnaar ontvangt een tegoedbon voor een piramide-azalea. Aangezien deze pas in het voorjaar mooi in bloei staan, kunt u hem dan afhalen bij Koen en Marian.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2006-08-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -