2706 inwoners
6 bezoekers online
   
 
december 2018


2

Oosteeklo Vandaag: boergondië

Zeg nooit vleeskoe tegen een melkkoe…

Zeg nooit vleeskoe tegen een melkkoe…

Wanneer we eindelijk de tijd vonden om af te spreken met boer Bart, werden we hartelijk ontvangen. Even later merkte Bart op dat hij jawel, al drie maanden getrouwd is met zijn Elke. Elke is afkomstig van Bassevelde en groeide op tussen boerende ouders. Ze kent de ‘boerenstiel’ dus zeer goed.

Bart heeft een technische landbouwopleiding gevolgd. Hij zat vier jaar in Roeselare op internaat. “Het was daar juist gelijk een gevang”, zijn Barts woorden. Na verdere uitleg begrepen we die reactie. Om 20.00 u. moesten ze op de kamer zijn en om 21.30 u. ging het licht uit. Moest je daarna nog naar het toilet, dan had je pech. De kamer verlaten na 21.30 u. was namelijk verboden. Daarna zat Bart twee jaar in Eeklo op school. Daar was een stal om te ‘oefenen’, maar bij Bart thuis was alles veel moderner dan op school. Thuis deed Bart dan ook de meeste ervaring op.

Van vader op zoon op zoon …
Bij de familie Wauters zijn ze al aan de derde generatie landbouwers toe. Grootvader Omer kocht de hoeve in de Westakkerstraat (toen nog Weststraat) om er met zijn echtgenote Liesbeth te beginnen boeren. Vader Daniël volgde, en is nog altijd meer dan actief in de stiel. Hij kweekte vroeger
Zoon Bart nam begin dit jaar mee het roer in handen. De koeien die bij Bart rondlopen zijn er allemaal van eigen kweek. Enkel een dekstier wordt soms aangekocht. De kalveren worden er gevoed met koemelk. De enkele melkkoeien die rondlopen worden dus gehouden enkel om de kalveren te voeden. Melkpoeder is niet te vinden.
Wanneer de koeien twee jaar zijn, mogen ze voor de eerste keer kalven. En de kleine kalfjes komen allemaal via een keizersnede. Dus ook nachtwerk is hier voor de boeren aan de orde.
Na twee tot drie ‘bevallingen’ worden de koeien vervangen.

Een stier is geen buitenlucht gegund bij boer Bart: “In het gras zit te weinig energie waardoor de stieren niet vlug genoeg vet worden. Op tweejarige leeftijd zou een stier ongeveer 800 kg moeten wegen. Wanneer we de stieren buiten zouden laten lopen, hebben we veel te weinig tijd om ze bij te voeden zodat ze tijdig slachtrijp zijn.”

Labels.
De dieren worden verkocht aan veehandelaars en groothandels. De groothandels verwachten dat de koeien gecontroleerd zijn en een bepaald label hebben. Die leveringen zijn niet vooraf afgesproken; als er vlees nodig is, wordt Bart gecontacteerd.
Bart heeft twee labels – althans zijn koeien – waaronder het gekende ‘Meritus-label’.
Per kwartaal wordt hij tweemaal gecontroleerd per label. Dit wil zeggen dat Bart zo’n acht keer per jaar controleurs over de vloer krijgt om zijn dieren te controleren. Vragen die gesteld worden: Welke meststoffen zijn gebruikt? Liggen de dieren proper naar de normen?


Foto: Tony De Boos.

De ene koe is de andere niet.
Melkkoeien en vleeskoeien hebben een andere behandeling nodig. Beide koeiensoorten krijgen hetzelfde ruwvoeder, maar melkkoeien krijgen meer eiwitten toegevoegd in het voeder. Een vleeskoe krijgt, tot een gewicht van ongeveer 500 à 600 kg, eiwitten toegevoegd. Vanaf 500 à 600 kg is er voor hen meer zetmeel bij zodat ze meer spek krijgen. Wanneer je te vroeg met zetmeel begint, blijft de vleeskoe te klein.

De tijd van toen?
In vergelijking met vroeger is er nu veel administratie nodig. Veel papieren, veel controle...
Van elk stuk grond wordt een teeltfiche bijgehouden. “Op zo’n fiche noteren we wat we allemaal op die grond uitvoeren: Wanneer sproeien we? Wat sproeien we? Hoeveel sproeien we? Hoeveel bemesten we? Dat zijn allemaal vragen waarvan je het antwoord vindt op die teeltfiches. Na het buitenwerk ben ik nog enkele uren zoet met het papierwerk”, weet Bart te vertellen. Hij beheert de administratie en het financiële gedeelte.

Concurrentie.
Elke springt Bart bij als het over de concurrentie binnen het vleesvee gaat, “de grootste concurrenten zijn de Zuid-Amerikanen. Maar gelukkig is het invoerrecht op vleesvee beperkt. Zo wordt het Belgische vleesvee nog een beetje beschermd.”
“Momenteel liggen de prijzen van de vleeskoeien weer wat beter”, vult vader Daniël aan. “Als er een te groot aanbod is, vermindert de prijs. Daardoor zijn er ook meerdere boeren die er gewoon mee stoppen. Ze zijn het beu om hard te werken en toch haast niets meer te verdienen.”

Geel spel?
Iemand die de laatste dagen voorbij de boerderij reed, kon opmerken dat Bart regelmatig met een gele machine rondrijdt. “Het is een voedermengwagen met een bascule l erop. Deze machine mengt het voedsel van de dieren. Momenteel is dit een testmodel, maar naar de toekomst toe zijn we genoodzaakt om ons zo’n machine aan te schaffen”, weet Bart. Het voedsel wordt zodanig goed gemengd, dat de dieren alle stoffen opnemen die ze nodig hebben. Vroeger was dat anders. Wanneer alles handmatig werd gemengd, trachtten de koeien het beste er tussenuit te halen. Met een dergelijke mengmachine kan dat niet meer.
Het voordeel van die machine is ook dat Bart minder tijd moet steken in voederen. Vroeger moest hij de dieren ‘s morgens en ‘s avonds voederen, nu moet hij dat maar één keer meer doen.

Aardappelen.
Het is niet omdat in de winter de dieren op stal staan, dat er minder werk is: “Dan moeten we de koeien meer eten geven, veel strooien, de planning opmaken voor het volgende jaar”, klinkt het bij vader en zoon Wauters.
Bart en Daniël hebben naast het werk aan de koeien ook nog veel arbeid op het land. Ze hebben namelijk ongeveer 30 hectare aardappelen staan. “Die moeten zo vlug mogelijk uit de grond”, vertelt Bart, “want er is regen op komst ...”
De aardappelen worden verkocht aan groothandels en die maken er dan frietjes en kroketten van. Het eerste deel van de aardappelen wordt verkocht, het andere deel wordt opgeslagen zodat ze in de winterperiode nog eens kunnen verkopen.

Ja, we begrijpen het al. Een boer blijft altijd bezig.
Bart, Daniël en Elke: hartelijk bedankt voor de antwoorden en tot een volgende keer.

Prijsvraag: (in een apart kadertje a.u.b)
Hoe lang zit vader Daniël al in de ‘dikbilbranche’?

…………jaar.
Schiftingsvraag:
Hoe lang doet zoon Bart erover om een middelgrote aardappel van eigen kweek te schillen met een aardappelmesje van een gekend Duits merk?
……. minuten ….. seconden ……. honderdste seconden.
Nuttig om weten:
Indien Bart in zijn vingers snijdt, wordt de tijd stilgezet tot het bloeden gestopt is
De ‘meester Van Backlés van dienst’ zijn onze reporters 13 en 13a.

NAAM + ADRES

……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………..

Deponeer jullie antwoord in de bus van Drukkerij Stoop, Koning Albertstraat 13 of bij Tony De Boos, Westakkerstraat 10a of stuur het per e-mail naar: tony.de.boos@oosteeklo.be.
De winnaar ontvangt 10 kg aardappelen geschonken door Bart Wauters.

Nieuwtjes van bij de andere boeren

Bij Jan De Smet is de salade geplant en de veldsla gezaaid. Normaal zou deze rond nieuwjaar moeten klaar zijn voor verbruik. De tomaten moeten wachten tot in 't voorjaar.


foto: Heidi Goeminne.

Geen nieuws bij Dirk Geirnaert, was het niet dat de jongste bink van het gezin – Francis (11) – zich zeer verbonden weet met het verhaal van boer Bart op deze pagina. Francis is namelijk een graag geziene helper in de Westakkerstraat. Hij staat Bart met raad en daad bij, zoals eerder dit jaar bij het loskomen van de wielbouten van de tractor

Koen Goethals en Martine zijn zeer geïnteresseerd in de evolutie van de landbouw in andere landen. Enkele weken geleden trokken ze voor een aantal dagen naar Denemarken, om er een kijkje te nemen bij de Deense collega’s.

foto: hond Tasja met Celien Schauvliege
Bij de Schauvlieges in de Vlasgaardstraat is iedereen ondertussen al goed op zijn of haar plooi. Ook hond Tasja is ondertussen verhuisd van het Zandeken naar Oosteeklo. Na een week was ze het al gewoon. De eerste dag is ze wel in de vijver gelopen. Ze keek zodanig door het venster dat ze rechtdoor de vijver inliep.

Uitslag wedstrijd gietwagen.
In de vorige bijdrage in deze reeks vroegen we: hoe lang de gietwagen erover doet om het containerveld rhododendrons bij Koen Schauvliege te besproeien met 10 liter per m². Het veld is 40 meter breed – net als de gietwagen zelf – en 100 meter lang?
Het juiste antwoord is: 1 uur 25 minuten.

De winnaar is: Luc Wauters uit de Ledestraat 30. Hij benaderde het dichtst de juiste tijd. Hij ontvangt een bon voor een piramideazalea, die hij in het voorjaar kan afhalen bij Koen Schauvliege.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2006-11-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -