2706 inwoners
5 bezoekers online
   
 
december 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Wat is er van de sport?

Wat is er van de sport?

De komende maanden besteden we speciaal aandacht aan de sportieve prestaties van onze dorpsgenoten. Iedereen mag zijn sportieve prestaties doorsturen naar redactie@oosteeklo.be of een briefje in de bus stoppen bij Drukkerij Stoop, Koning Albertstraat 13.
We hebben jullie geduld al een hele tijd op de proef gesteld, maar we zijn eindelijk gestart met de voorbereiding van de reeks over het voetbalverleden in Oosteeklo.
Na nieuwjaar brengen we op vaste tijdstippen een reportage over een aantal figuren uit de geschiedenis van voetbalclub Eikelvrienden (E.V) Oosteeklo.
Maar voor het zover is zijn er dorpsgenoten die zich in de kijker liepen.

Gebeten door de marathon.
Op zondag 5 november liep Oosteeklo Vandaagmedewerker Bert Wauters (30) de marathon van New York. Reden genoeg vonden wij voor een dubbelinterview met Bert Wauters en Marc Welvaert (43), die in het voorbije jaar reeds vier keer de 42,195 km lange wedstrijd liep.

Marc, waarom begint iemand te lopen?
Marc: Bij mij is het lopen eigenlijk begonnen omdat ik wat kilo's overgewicht had, en deze via een streng dieet te lijf wilde gaan.
Zoals velen weten is diëten een moeilijke opdracht en daarom zocht ik een aanvullende sport zodat ik het afslanken kon volhouden. Toeval wil dat mijn goede vriend Danny Bommelé,die ik wekelijks zag tijdens de repetities van het H. Kruiskoor, een jogger is die deze sport zo heeft verheerlijkt dat ik stiekem ‘in het donker’ begon te trainen zonder goed te beseffen waaraan ik begon. Zonder veel woorden heb ik doorgezet en via een langzame opbouw behaalde ik een redelijk peil. Na een 5-tal maanden liep ik, samen met Danny, mijn eerste jogging van 10,8 km in Bellem bij Aalter. Ondertussen woog ik wel 25 kg lichter!

Bert, is er bij jou ook zo’n persoonlijke ommekeer gekomen door het lopen?
Bert: Neen, bij mij was het totaal anders. Ik was al jaren verliefd op mijn fiets en had al een palmares van toertochten bij elkaar gereden. Elk jaar staan er een paar inspanningen zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op mijn agenda. Maar door tijdsgebrek ben ik beginnen lopen, om toch getraind aan de start te komen. Zo is de liefde voor het lopen bij mij naar boven gekomen.

Hoe zet je de stap naar een marathon?
Marc: Eigenlijk ging dat via joggings. Ik deed er een heleboel over de middellange afstand en kreeg zo de smaak te pakken van lange afstandslopen. Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn eerste wedstrijd letterlijk over de streep viel; ze hadden die namelijk op een verkeersdrempel getrokken, en na 10,8 km was dat er net teveel aan.

Bert: Ik had het plan opgevat om vóór mijn 40ste een marathon te lopen. Vermits Gino Dossche, een vriend van mij, in New York woont en werkt, kreeg ik het idee om daar nu al mijn eerste marathon te lopen. Dat was trouwens op het moment dat Canvas een oproep deed voor kandidaten voor de marathon van New York. Ik was niet geselecteerd, maar heb dat met de hulp van Gino, bij wie ik kon verblijven, geregeld.

Drinken jullie altijd sportdrankjes en water?
Bert en Marc: Tijdens de trainingsweken wel, maar in het weekend wordt er al eens iets anders gedronken worden.
(n.v.d.r. Tijdens dit interview dronken Bert en Marc een paar glaasjes gegist druivensap)

Welke tijden lopen jullie op een marathon?
Marc: Ik liep al 4 marathons. De eerste was mijn traagste (4 u. 28 min.); het was een probeersel. Mijn tweede, een maand later, zat ik al aan 3 u. 52 min. en ondertussen heb ik ook al 3 u. 41 min. gelopen.
Bert: Ik heb er nog maar 1 gelopen en kwam aan na 3 u. 51 min.

Wat was de grootste wedstrijd waaraan je deelnam?
Bert: Voor mij was dat New York natuurlijk. Een ongelofelijke gebeurtenis.
'k Had 2 nachten voor de wedstrijd maar twee uur geslapen, en de dag van de wedstrijd moet je al om 6 uur op het parkoers zijn om rond 10 uur te kunnen vertrekken. Het duurt dan nog 40 minuten vooraleer je uit de massa bent en ongestoord je eigen tempo kan lopen. Maar het einde is ongelooflijk, al die aanmoedigingen, zoveel volk, ik moest wel 2 km wandelen naar de family-reunion waar ik met Gino afsprak. Een moeilijk parkoers met heel wat hoogteverschil. We kregen zelfs kasseien onder de voeten geschoven, en dat in New York.
Marc: Voor mij was Rotterdam, met zeventienduizend deelnemers, de grootste. Gelukkig is het een vrij vlak parkoers. Wij moesten maar 1 uur wachten vooraleer we konden vertrekken, maar het was toch wel 10 km uitkijken vooraleer we vrijuit konden lopen. Na de aankomst was het ook moeilijk om uit de massa te raken. Zo’n massa-evenementen liggen me niet.

Wat is er leuk-lastig tijdens een marathon?
Marc: Het is vooral leuk dat het zo'n eerlijke sport is, je staat er alleen voor.
Na 30 km begint het zwaar te worden. Je moet continu bezig zijn.
Want je stopt met lopen voor je het beseft, en als je stopt sta je stil.
Vooral de laatste 4 km zijn lastig; je bent heel blij als je aan de aankomst bent.
Bert: Wat training betreft, vind ik het fijn dat je zoveel ziet als je loopt. Je ontdekt heel wat zaken die je anders voorbijraast. De marathon zelf is een gevecht tegen jezelf. Ik had een goed gevoel tijdens de wedstrijd. Ik ging op geen enkel moment in het rood. Ik had een tik van de hamer verwacht zo rond de 32 km, maar die is er niet echt geweest. De laatste vijf kilometer voelde ik wel dat mijn kuiten zich opspanden.

Hoe zit het met de stress en met het bijgeloof?
Bert: Ik loop steeds met mijn zwarte looppak aan. 'k Weet niet waarom, maar dat zal wel wat met bijgeloof te maken hebben.
Marc: Ik ben niet echt bijgelovig. Voor een marathon had ik last van een vreemde tandpijn, maar mijn tandarts vond geen probleem. De dag na de marathon was alles verdwenen. Het zal dus wel stress geweest zijn.

Je voelt je dus beter de dag na de marathon van de dag ervoor?
Marc: Ja, op wat blauwe teennagels na valt dat goed mee. Ik recupereer goed.
Bert: Bij mij moest mijn kleine teennagel eraan geloven, maar 'k voelde er eigenlijk niets van.

Zijn jullie echtgenotes ook zo enthousiast?
Marc: Mia zit er wel mee in als ze me zo ziet afzien. Gelukkig loopt ze zelf ook.
Ze heeft zelf al een halve marathon gelopen. Ze is heel goed bezig en ze heeft talent.
Bert: Emilia is nog maar pas gestart met lopen.

Welke tips hebben jullie nog voor wie een marathon wil lopen?
Marc: Bezint vooraleer je begint. Zorg dat het plezierig blijft.
Bert: Traag lopen, schema’s volgen en voldoende drinken.

Hoe ziet jullie toekomst eruit?
Marc: Lopen maakt mijn hoofd vrij. Ik houd het voor de marathon momenteel voor bekeken. Die afstand blijkt voor mij misschien net iets te ver. Het moet plezierig blijven. Ik neem nog wel wekelijks deel aan joggings van 12 tot 25 km.
Bert: Ik heb de smaak te pakken. Begin december doe ik testen om te zien of ik binnen drie jaar een triatlon aankan.

We wensen deze atletische koppels nog veel succes en we blijven uiteraard hun prestaties volgen. (W.H.).

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2006-12-08

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -