2706 inwoners
3 bezoekers online
   
 
december 2018


2

Oosteeklo Vandaag: boergondië

“Ik kan mijn bedrijf moeilijk alleen laten”

“Ik kan mijn bedrijf moeilijk alleen laten”

Als je bij Dirk Geirnaert en zijn Martine komt, word je goed en warm ontvangen. Het werk in de stallen net achter de rug, maken ze tijd voor een lang gesprek. De kleine Jack Russell ( ze heten hem Tuur) komt binnengesnord, samen met ‘kleine’ Francis. De keffer van tien weken oud (Tuur wel te verstaan) trekt even alle aandacht naar zich toe. Francis blijft er rustig bij, en volgt de rest van ons gesprek mee, vanuit een hoek van de kamer…Foto: Emilia Hendrix

Het bedrijf van Dirk en Martine – een gesloten varkensbedrijf – telt zo’n honderd zeugen (en uiteraard vele kleine en minder kleine biggen). Maar daarnaast lopen er ook nog 30 koeien rond, naast de zowat tien katten en de twee honden. En de ‘buxus’-big aan de achterdeur mogen we niet te vergeten, want dat groene beestje krijgt echt wel vorm.
Dirk en Martine – twee mid-veertigers – zijn al sedert 1984 meer dan voltijds bezig op hun bedrijf aan de Rijkestraat. “Toen waren er in de Rijkestraat nog 12 landbouwers die melk leverden via hun boerderij. Nu zijn we nog de enige”, weet Dirk te vertellen. Een gemengd bedrijf als dat van hen zie je niet zo heel vaak meer, meestal wordt er gespecialiseerd in één soort. Ze houden het ook bewust familiaal.

Grootvader Raymond Van de Woestijne startte met de boerderij in de Rijkestraat. Vader Irené Geirnaert zette de traditie verder. En als enige zoon was Dirk voorbestemd om ook zijn stappen in de landbouw te zetten; dit terwijl hij als ‘handige Harry’ ook wel zijn ding in de houtbewerking zou gevonden hebben. Maar Dirk houdt nog altijd van zijn job. In zoverre dat hij eigenlijk zijn bedrijf moeilijk of niet kan alleen laten. Enkele dagen Barcelona met een buurman is tot nu toe zijn enige escapade. Vrouw Martine gaat er jaarlijks op uit, met de Agra-vrouwen. Ze bekijken hoe het met de landbouw is gesteld in diverse landen. Zo was ze al in Estland bijvoorbeeld. “Wat opvalt is dat er in andere landen vaak meer plaats is voor landbouw in vergelijking met hier. Het is er nog primitief, maar je ziet dat zo’n landen aan het bijbenen zijn”, weet Martine. Dit jaar zal ze er niet bij zijn, de reis naar Griekenland valt net in de week van de Plechtige Communie. En zoon Francis kan op dat moment zijn ma niet missen (of is het omgekeerd?).

Voor hun bedrijf en de dieren moeten Martine en Dirk er elke dag zijn: de koeien moeten ’s morgens en ’s avonds gemolken worden. Voor de varkens is het belangrijk dat de temperatuur van de stallen goed in de gaten wordt gehouden. De varkens uit de Rijkestraat gaan naar de binnenlandse markt en worden al eens verwerkt tot Breydelham. Hun baasjes eten graag varkensvlees, maar ze gaan ook graag eens lekker eten buitenshuis. “Ik vind het belangrijk dat er ook een leven is buiten de boerenstiel”, zegt Dirk. Goed gaan eten hoort daarbij, en plots ontspint zich een gesprek over goede restaurants. De details willen we u besparen, want het water komt u toch maar in de mond. Ook het voetbal is een deel van Dirks vrije tijd: gaan kijken naar zoon Simon bijvoorbeeld, “daar heb ik echt eens behoefte aan, om er eens uit te zijn”. Zelf sporten zit er niet meer in. In zijn jonge jaren was hij nochtans voorbestemd om een groot loper te worden, …

“Wat vrouwtje gaarne mag eet mantje elke dag…”

Dit spreekwoord hangt ten huize Geirnaert dichtbij het kookfornuis. Koken is en blijft een passie in huis: Martine is van opleiding kok, maar oefende maar kort haar beroep uit. Toch is ze nog altijd een keukenprinses. De mannen Geirnaert kunnen er over meepraten. “Ik ben opgegroeid als dochter van een landbouwer, waar nu het zwembad in Ertvelde staat”, maar toch volgde Martine haar hart en ging ze leren koken in Spermalie. Maar de liefde voor Dirk en zijn boerderij was blijkbaar nog groter, want ze stapte meteen mee in de boerenstiel, “en ik doe het nog altijd graag”, zegt ze overtuigd. Toch doet het deugd dat haar zoon Thijs nu ook voor kok studeert. Ziet Martine dan geen combinatie mogelijk tussen de boerenstiel en het verkopen van hoeveproducten, waardoor ze haar eerste roeping ook een beetje kan voltooien: “Niet echt. Hoeveproducten maken en verkopen is niet echt combineerbaar met het houden van varkens”, vindt ze zelf.Foto: Emilia Hendrix

Kok-in-spe Thijs houdt ook wel van de landbouw, maar eerder als hobby. Als hij thuiskomt van school schiet hij in zijn vuile kleren en springt hij op de tractor. Simon heeft weinig interesse, en Francis… die helpt vooral bij boer Bart, één van onze andere boeren in deze reeks. Of hij het ziet zitten om vader Dirk op te volgen: “Neen”, zegt hij stellig. Dus dat is ook duidelijke taal.

Martine moet heel veel administratie opvolgen: “Ik ben de vrouw van de papierwinkel”, klinkt het. Dat is een groot verschil met vroeger. “Wees maar zeker: melk is één van de meest gecontroleerde voedingsproducten”, vult Dirk aan. Elke big heeft ook zijn ring, maar een naam hebben ze niet. Zien ze hun dieren eigenlijk graag of kan je dit niet zeggen bij varkens? “Het is natuurlijk niet als bij een hond of een kat”, zegt Dirk. “We zijn er content van”, verwoordt Martine het. “Als ze goed produceren, als ze mooie biggen hebben, dan zijn we er content van”.

Een klein familiaal bedrijf als het hunne houdt – net als elk ander landbouwbedrijf – een groot risico in. Je bent afhankelijk van de prijzen, van het weer, en van de manier waarop mensen rondom jou (leveranciers bijvoorbeeld) omgaan met hun producten. Loopt er daar iets mis, dan kan het gebeuren dat je bedrijf wordt geblokkeerd, zonder dat je er ook maar een beetje schuld aan hebt. Het is hen al eerder overkomen en dat vergeet je niet zo snel. Maar de verhalen zijn overwegend positief. Hun boerderij is hun alles. En al heeft Dirk groot plezier aan een voetbalmatch en droomt Martine soms van een leuk restaurantje waar ze samen met haar zoon de scepter zwaait, het bedrijf aan de Rijkestraat en alle dieren en mensen die er rondlopen is hun leven. Zoveel is ons na een aangename avond wel duidelijk.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-03-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -