2706 inwoners
6 bezoekers online
   
 
december 2018


2

Oosteeklo Vandaag: boergondië

Boergondië: WAT EEN KROPKEN SLA LIJDEN KAN…

Boergondië: WAT EEN KROPKEN SLA LIJDEN KAN…

Hoe het allemaal begon?
Jan De Smet kreeg zijn opleiding in de tuinbouwschool. Vanaf zijn 13 jaar startte hij zijn carrière in de vakanties op een groentebedrijf te Sleidinge. Na zijn legerdienst werkte hij nog een viertal jaren in een boomkwekerij te Eeklo. In die periode trouwde hij en begon samen met Rita zelf groenten te zaaien en te planten. Rita combineerde twee jobs met de opvoeding van hun zonen Tom en Wim (die later overigens ook hard meewerkten op het bedrijf).


Foto’s: Tony De Boos

Hoe begin je nu aan zo’n bedrijf?
“Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby”, weet Rita ons te vertellen. “Jan amuseerde zich met groenten te planten in zijn tuintje. Eerst plantte Jan op een lap grond van ongeveer 2000 m² wat bonen, augurken,...”

Twee jaar na hun huwelijk kochten ze een stuk grond in de Vlasgaardstraat en begonnen daar te planten. Jan kon in Lembeke bij Soens terecht om zijn groenten af te leveren zodat die op zijn beurt naar de veiling in Wetteren reed.

In 1980 vroeg Jan zijn eerste vergunning aan voor de bouw van een serre. Daarin plantte hij bonen, augurken, tomaten en sla. In de volle grond teelde hij bloemkolen, prei en wortelen.
Na een periode van ongeveer twee jaar bleef Jan thuis om voltijds te werken op zijn bedrijf. Enkele uitbreidingen en 13 jaar later gaf Rita haar job op en hielp Jan op het bedrijf. Ondertussen was zijn bedrijf zo gegroeid, dat Soens zijn groenten kwam ophalen en dat hij een vast nummer kreeg op de veiling.

De kweek van salade.
Jan bestelt zijn saladeplantjes bij een plantenkweker. Hij faxt het aantal door naar de firma en die leveren de plantjes. Deze worden dan in de serre geplant en bemest. Als Jan en Rita in het najaar planten, kunnen ze na ongeveer 10 weken oogsten. Wanneer ze in het voorjaar planten, kunnen ze oogsten na ongeveer 6 weken. Alles hangt dus af van het seizoen.

Tot vorig jaar teelde Jan tijdens de zomer tomaten, maar het wordt erg moeilijk om dit met z’n tweeën te blijven volhouden. Vroeger hielpen Tom en Wim nog veel mee, maar die hebben nu elk hun werk. En omdat salade een groente is die minder arbeidsintensief is en beter regelbaar, zijn de tomaten achterwege gebleven.

‘s Winters dragen Jan en Rita zo’n vijf broeken boven elkaar om geen koude en natte knieën te krijgen. Want als je om vier uur opstaat om salade te snijden, kan het wel eens koud zijn!
Om de kosten te drukken worden er ook al eens bloemkolen en veldsla geplant, want
in de winter zijn de stookkosten voor salade erg hoog.Wat gebeurt er op de groenteveiling?
Voor je aan de veiling mag leveren, komen zij eerst een staal nemen op het bedrijf om het residu- en nitrietgehalte te meten. Indien dit allemaal oké is, mag er geleverd worden.
“Het is een strenge vorm van controle, maar die is ook wel nodig”, weet Jan.
Hij rijdt ongeveer 3 à 4 maal per week naar de Mechelse veiling. Wanneer hij in Mechelen aankomt, moet hij de vrachtwagen openmaken zodat de keurders kunnen controleren. Dit is niet één krop sla, maar dat zijn meerdere bakken die gecontroleerd worden.
Wanneer er wordt gezegd tot welke klasse de groenten behoren, mag Jan verder rijden om zijn groenten in een koeling te plaatsen. Voor hij aan die koeling komt, is het mogelijk dat de groenten nog eens herkeurd worden. Pas de dag nadien wordt de prijs bepaald.

Op de veiling komen per dag zo’n 250.000 kroppen salade toe, die daar dan doorverkocht worden aan grote ketens. (Delhaize, Carrefour,...). Elke dag van de week wordt er in Mechelen sla geveild.Op welke punten wordt er gekeurd?
De salade moet vers gesneden zijn. Als het snijvlak rood begint te worden, is hij niet meer vers. Er moeten twaalf kroppen in één bak zitten en die moet dan afgespoeld worden zodat het sap dat uit het snijvlak komt niet opdroogt. Als laatste moet er plastiek over de bakken getrokken worden waarop het producentennummer gedrukt staat.

Ongeveer 70% van de Belgische groenten dient voor export. De prijs van de groenten kan dagelijks verschillen. Dit hangt veel af van de vraag, het aanbod en het weer. Als het goed weer is, eten de mensen veel meer rauwkost en is er dus veel vraag.
Omdat er soms een overaanbod is, worden de groenten onmiddellijk vernietigd. Dan ontvang je als kweker een interventieprijs, maar dat is zo weinig, dat je er niets meer aan verdient.

Wat met de papierwinkel?
Ook bij het groenten telen is de papierwinkel erg groot. Je moet het Flandria-label hebben om te mogen leveren aan de veiling. Dit label kan je behalen door voldoende punten te scoren.
Die punten verdien je bij de controle. Er worden punten gegeven, maar ook afgetrokken. Bijvoorbeeld: een waslokaal moet apart zijn van de sorteerruimte, je moet breukvrije lampen hebben, een elektrische vorkheftruck, gecontroleerde teelt volgens strikte normen,...
“Het is allemaal veel werk, maar ik vind dat maar goed ook”, zegt Jan. “Zo is er toch nog wat controle over het voedsel”.
Rita reageert vlug: “Je vindt het wel goed, maar als je aan de papieren moet beginnen, zucht je toch wel eens.”

Rita en Jan, we danken jullie van harte om ons wat wijzer te maken in de groentewereld en wensen jullie nog veel succes met de saladeteelt.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-06-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -