2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Guido Bouchier met de fiets naar Compostella.

Guido Bouchier met de fiets naar Compostella.


Foto: Guido Bouchier
Willy Van Slembrouck, Guido Bouchier en Erik Van Slembrouck.

Bij het aperitief op Eriks pensioenfeest raakten Guido Bouchier, Willy en Erik Van Slembrouck aan de praat over wat ze zouden doen als ze alle drie met pensioen waren. Voor ze het wisten waren ze het eens, ze zouden naar Lourdes rijden. Niet in Oostakker maar in de Pyreneeën en zo naar Compostella; en ook niet met de auto, maar met de fiets.
In 2007 moest dat mogelijk zijn, dan was Guido ook met pensioen.
De ideale datum was ergens begin juni, dat ging lukken als Guido zijn verlof goed opspaarde en zo de extra dagen verdiende om wat vroeger op rust te kunnen gaan.
Begin 2007 werd de trainingsarbeid maximaal opgevoerd. Na eerst de Vlaamse Ardennen aan te pakken, werd het hele Belgische land bereden, en ze leerden vooral te drinken.
Zelfgemaakte sportdrank wel te verstaan. Guido zweert bij Gluco-Pur. ’t Is goed voor de baby’s en ’t is genen plakboel (twee lepels in een pulle).

Op 14 juni om zes uur ’s morgens reden ze met ‘de camionette’ naar Bordeaux. Ze waren net niet in Villendraux als ‘de camionette’ nen klapband kreeg. Guido had het stuur stevig vast, maar was toch goed geschrokken. ’t Was meteen ook hun enige lekke band voor die reis, maar dat durfden ze toen nog niet te dromen. En van daar af aan waren ze met de fiets vertrokken, steeds twee fietsers en één chauffeur die op 1/3 van de dagafstand afgelost werd.

Dag 1: Villendraux-Monfort - Chalosse: 130 km door de Landes op kaarsrechte wegen.
Twee man met de fiets, de derde rijdt voor met de bestelwagen en zet de weg uit.
Deze zorgt ook voor het middageten.

Dag 2: Chalosse - St-Jean Pied de Porte: 110 km een opwarming in de uitlopers van de Pyreneeën. Daar dronken ze de eerste sangria’s van de rit, een goede zuiderse gewoonte volgens hen. Guido zat die dag heel goed, hij had ’s middags al ‘de camionette’ gemist en had zo een twintigtal extra kilometers verzameld. Ze zagen ook de eerste beelden van de ‘Camino’, de plaatselijke uitbeelding van de trekkers en de bijbehorende Sint-Jakobsschelpen die de trekkers naar goede gewoonte bij zich hebben. Guido had dat ook gelezen en was voor het vertrek nog snel de keuken van vrouw Greta ingedoken.
Na wat zoeken vond hij een Sint-Jacobschelp die hij met een touwtje en boor omvormde tot een hanger.

Dag 3: St.-Jean Pied de Porte - Estella: een rit van 137 km met na 500m al de eerste klim naar 1057 meter. “t Zweet regende mij af”, zei Guido, wat verstaanbaar is na meer dan tien km aan 7 % klimmen. Vorig jaar rond Kerstmis zat hij nog alles te plannen, maar ‘in ’t echt is het toch andere koek! Gelukkig had hij nog wat papier over om op z’n borst te steken voor ‘den afzink’, want ’t was daar boven heel fris.

Dag 4: Estella - Santa Domingo De La Calsada: 142 km op en neer met heel veel korte klimmetjes tot 19%. In Santa Domingo bezocht ze nog even een kerkje; daar hadden ze een haan en kip in ’t midden staan, geen koperen zoals op ’t Haantje maar 2 levende. Daar zagen ze ook de eerste ooievaarsnesten op de kerken, zij brengen geluk aan de bewoners en zijn dus graag geziene gasten.

Dag 5: Santa Domingo De La Calsada - Castrojeriz: 150 km met weer hoge toppen tot 1260 m en heel smalle afdalingen. Gelukkig was het al heel de tijd mooi weer. De wegen zijn daar ook heel slecht, je moet er werkelijk rond de putten rijden. Het hotel, een gerestaureerd herenhuis, viel heel goed mee. Om 22.00 uur vielen ze dan ook als een blok in slaap, om rond middernacht wakker te schieten van ’t lawaai en de muziek. In Spanje beginnen ze rond middernacht te feesten, en de halve fles wijn die ze ’s avonds dronken, was niet genoeg om ze in slaap te houden. ’t Was een prachtige kamer, maar ze hebben er het minst moeten slapen.

Dag 6: Castrojeriz - La Baneza: 174 km vechten tegen de wind op zeer eenzame wegen. De streek is gekend als de graanschuur van Spanje, dat is dan ook het enige dat je daar tegen komt. Ze hebben bij aankomst gegeten in die typische café-restaurants.
Je moet eerst door een oud vuil café, om langs de achterdeur binnen te gaan in een prachtige eetzaal. Iets wat daar kennelijk de gewoon is. Daar sliepen ze op een camping, de broers in de ‘camionette’ en Guido in zijn iglotent, waarin het niet zo koud is als je zou denken.

Dag 7: ging van La Baneza van Ponferrada. Een 120 km lange tocht die hen over de hoogste top van hun reis voerde. De Foucebadon met op de 1500 m hoge top het ijzeren kruis ‘Cruz de Hierro’. Aan de voet van dat kruis deponeerden ze elk een keitje. Dat symboliseert de last die van hun schouders valt bij het bereiken van die top. Een traditie die al zo oud is als de trekkers zelf.

Dag 8: van Ponferrada naar Portomarin: over 125 km, bracht kleinere beklimmingen, maar door het koude weer en de gedachte aan het thuisfront dat meer en meer gemist werd, voelde deze rit heel zwaar aan. Die dag fietsten ze zeven uur vooraleer ze Portomarin in het vizier kregen.

Dag 9: nu gingen ze hun doel, Santiago de Compostella, bereiken.
Nog 110 km… Ze roken hun stal en waren vroeg binnen. Om 16.00 uur stonden de fietsers al op ’t groot plein voor de kathedraal, sprongen er even binnen en vervolgden richting terras. Die avond was er zelfs nog tijd om een optreden mee te pikken.

De volgende dag zijn ze tevreden in hun trouwe camionette gestapt en reden in drie dagen terug huiswaarts; met de wind in de rug wel te verstaan, want met de fiets hadden ze maar over twee stukken rugwind gehad. En die zijn ze dan alle twee nog mogen terug keren, want toen reden ze de verkeerde richting uit...

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-08-16

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -