2706 inwoners
5 bezoekers online
   
 
december 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Wat is er van de sport? - DE SJAL.

Wat is er van de sport? - DE SJAL.

Oosteeklo is niet alleen een boerendorp, (zie onze reeks Boergondië) maar heeft ook een uitgebreid verenigingsleven. Het was onze medewerker Tony De Boos die ons op het idee bracht om eens terug te blikken op het roemruchte verleden van de Oosteeklose voetbalclub E.V. Oosteeklo. Drie jaar geleden legden we al de eerste contacten en deden we een oproep. We konden nog een authentieke supportersjaal van E.V. Oosteeklo op de kop tikken. Om de drie maanden laten we in ‘De Sjal’ een van de vedetten van vroeger aan het woord.

We brengen in de rand ook nieuws van alle huidige Oosteeklose sporters.
Wij, dat zijn Tony De Boos, Wim Heyde, Maarten Lippens en Bert Wauters bedanken nu reeds al wie ons informatie en foto’s bezorgde en uiteraard mag je dat blijven doen.


KLIK HIER

‘Nen Strop met Joegoslavisch bloed’.
De eerste in de rij EV Oosteeklo-figuren die ‘de sjal’ mag aantrekken is doelman Jacques Rupprich.

Paspoort:
Jacques RUPPRICH (10-11-1945)
Lengte: 178 cm
Schoenmaat: vroeger 42, nu 43
Doelwachter bij EV Oosteeklo: 1ste elftal tussen 1973 en 1977
Sommige keepers doen het zonder, maar Jacques speelde toch liefst mét ‘wanten’
Woont al zes jaar in Oosteeklo (Stroomstraat)
Voetbalt al lang niet meer, maar houdt de conditie op peil door te wandelen met vriendin Paulette.

Curieuzeneuzen als we zijn, willen we toch eerst iets meer weten over die naam Rupprich, want die naam hebben we nog nooit gehoord hier in de streek.
Het zit zo; de vader van Jacques is geboren in een dorpje nabij Belgrado (toenmalig Joegoslavië). Na de oorlog is vader Rupprich in België terecht gekomen, getrouwd en met zijn gezin in Sint-Amandsberg gaan wonen.
Onze Jacques is dus eigenlijk ‘een strop’ met Joegoslavische roots.

In 1973, op 28-jarige leeftijd, kwam Jacques als doelman naar EV Oosteeklo.
Lucien Ingels was de man die erin slaagde om Jacques bij Ertvelde aan de haak te slaan.
Ertvelde stond Jacques nooit definitief af, telkens ging het om een contract van één jaar.
Jacques bleef in totaal 4 jaar bij EV, in zijn laatste seizoen (‘77-‘78) speelde hij met EV kampioen in vierde provinciale.Hij voetbalde verder ook nog bij Bassevelde, Kerkbrugge, FC Zelzate en sloot zijn carrière af bij Boekhoute.

Geboren talent.
Jacques stond van zijn 13de tot zijn 35ste onder de lat.
Hij startte op 13-jarige leeftijd bij de ‘kadetten’ van ‘De Gantoise’ (nu AA Gent).
Na het overlijden van zijn moeder moest Jacques op internaat. Doordat hij niet meer regelmatig kon trainen, heeft hij wellicht een grotere voetbalcarrière bij ‘De Gantoise’ gemist.
Jacques had een ijzeren fysiek, wat voor een doelman zeer ongewoon is. Een van zijn sterkste keepertroeven was het ‘uitkomen’.
Toen vader, na het overlijden van zijn vrouw, verhuisde naar Ertvelde kwam Jacques terecht bij de lokale voetbalploeg. Hij ging een paar keer naar de training en liet zich overhalen om aan te sluiten bij KV Ertvelde.
Na amper drie weken speelde hij de toenmalige keeper van het fanionelftal, ene Eddy Van Vooren (jawel … diene Eddy) uit de ploeg.

Geen gewone.
De periode bij EV Oosteeklo was voor Jacques de leukste van allemaal. Hij herinnert zich nog dat het hier in Oosteeklo ‘geen gewone’ waren.
Vóór belangrijke matchen werd, door de hevigste EV-supporters, aan de ploeg steevast een soort aanmoedigingspremie beloofd. De premie was altijd dezelfde… een of meerdere bakken bier die zorgvuldig met krijt op het bord in het lokaal ‘De Pondorosa’ werden genoteerd. Bij winst werden de bakken bier door spelers en supporters broederlijk samen soldaat gemaakt. En eerlijk is eerlijk, bij gelijkspel of verlies werden de streepjes op het bord zonder meer uitgeveegd. Of er dan ook minder geconsumeerd werd is een ander verhaal.
In zijn periode bij EV had Jacques als doelwachter geen echte concurrentie.
Robert Schellekens was doelman van de reserven en later sloot ook doelman Eric Versprille aan bij EV. Deze laatste ging meestal mee als reservekeeper van het eerste elftal.
Jacques weet ons te vertellen dat Robert Schellekens er ooit is in geslaagd, zo doet het verhaal toch de ronde, om tijdens een officiële wedstrijd van EV Oosteeklo als doelman een bal in zijn eigen doel te gooien, iets wat in voetbalmiddens zelden of nooit vertoond is.
Bij de trouwe schare EV-supporters die zoals steeds achter het doel van Robert bivakkeerden, rezen, naar het schijnt, de haren ten berge.

Voorbeeldige doelman.
Bij EV had Jacques eerst Gilbert Audenaert als trainer. Later werd dat speler-trainer Herman Schatteman, die EV in het seizoen ’77-‘78 de kampioenstitel bezorgde.
Als voorzitters heeft Jacques, Lucien Ingels en Marnix Welvaert gekend.

Een hoogtepunt voor Jacques was de match op Bassevelde (seizoen ’77-‘78), waar EV Oosteeklo volgens hem eigenlijk het kampioenschap gewonnen heeft … mede door een aantal prachtige reddingen van keeper Rupprich.

Dieptepunten zoals kwetsuren heeft Jacques niet gekend. Waar hij echter nog steeds ‘niet goed van wordt’ is de 5-1 pandoering op Oostwinkel. Jacques was die wedstrijd zelf nochtans ‘in bloedvorm’ want hij stopte twee strafschoppen. Doch de Oosteeklose defensie had die zondag een echt ‘offday-ken’. Sommige verdedigers werkten hun chagrijn dan maar een beetje uit op de, volgens hen, véél te partijdige ‘arbiter’. Het resultaat liet zich raden; diverse EV-ers kregen een rode kaart aan de broek en mochten wat vroeger gaan douchen. De zwarte zondag van Jacques Rupprich.

Onze sympathieke doelman heeft in zijn carrière één gele kaart gekregen voor protest. Nooit of te nimmer rood gezien en dus nooit geschorst geweest. Een voorbeeld waar velen mogen naar opkijken.

De ‘verdienstelijke top-5’.
Tot slot vroegen we Jacques om vijf mensen (vier spelers en één ‘andere’), uit zijn periode bij EV Oosteeklo, te selecteren :
doelverdediger: Eric Versprille
verdediger: Daniël De Boeuf
middenvelder: Patrick Boelaert
aanvaller: Raf Van Vooren
andere: afgevaardigde (deelegee) Joris Reynheere.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-04-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -