2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Oosteeklo drinkt voortaan ‘Nen Tseut’

Oosteeklo drinkt voortaan ‘Nen Tseut’

Sinds augustus mag Oosteeklo pronken met een eigen bier.
Stefan De Decker en zijn vrouw Ria Danneels uit Oosteeklo-Dorp 40 stelden tijdens de avondmarkt op kermisdinsdag hun eerste brouwsel van ‘Den Tseut’ (uitspreken als ‘Den Tjuet’) voor aan het grote publiek. ‘Den Tseut’, (het varken) een verwijzing naar de spotnaam van de Oosteeklonaren, is een ambachtelijk gebrouwen huisbier van hoge gisting met nagisting op de fles. Het is een blond, ongefilterd bier, licht troebel met een alcoholgehalte van 6,5 %. Het heeft een volmondig karakter met een perfect hoparoma en een stevige schuimkraag. Het heeft een lekkere geur.

Het bestuur van De Orde van de Smoutpot was al een tijd op zoek naar een eigen biertje en kwam na enige omzwervingen bij Stefan De Decker in Oosteeklo-Dorp 40 terecht. Er werden plannen gesmeed en Stefan ging meteen aan de slag. Het brouwen zit hem in het bloed. Zijn beide grootvaders waren actief in de brouwerssector. De ene was brouwer bij Van Hoorebeke in Assenede, de andere was aan de slag in de mouterij van Engels in Boekhoute. Stefan experimenteerde al met wijn maken op basis van vruchten uit de eigen tuin. De vruchtenwijntjes werden best gewaardeerd maar de voorkeur van Stefan en Ria ging uit naar bier. Hij volgde een brouwersopleiding aan de Hoge School Sint-Lievens in Gent en slaagde met onderscheiding. Inmiddels werkt hij als brouwer bij Van Steenberge in Ertvelde. Stefan ontwierp zijn eigen brouwinstallatie. Het laat hem toe om twee brouwsels tegelijk te produceren. Daar de huisbrouwerij nog niet volledig ingericht is, mocht Stefan gebruik maken van de installatie van het Katho Sint-Lievens te Gent.

De opeenvolgende brouwsels van Stefan kunnen licht verschillen daar het om een ambachtelijk product gaat. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals gerstemout, tarwemout, water, Poperingse hop en gist. Vanaf deze maand wil Stefan wekelijks brouwen in zijn huisbrouwerij, die vanaf januari 2008 volledig operationeel zal zijn en toegankelijk is voor het publiek. Het bier (33 cl) is te koop per 6 of 12 flesjes in kratjes die hij ook eigenhandig maakt. Het leuke etiket op de fles werd ontworpen door zijn neef Bert Coucquyt. Er zijn ook bijhorende glazen beschikbaar met een olijk Oosteekloos varken erop.

De nevenwerkingen die ontstaan als je teveel van ‘Den Tseut’ drinkt, zullen misschien te zien zijn op dinsdag 18 september, daags na de jaarmarkt, maar daar is de brouwer niet verantwoordelijk voor. Santé.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-09-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -