2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

I am from Uesteklue.

I am from Uesteklue.

Maandag 17 september werd Martin Heylen (51), allround mediafiguur en onze bekendste dorpsgenoot, door het gemeentebestuur uitgeroepen tot ambassadeur van de gemeente Assenede. Waar beter dan tijdens de jaarmarkt kon deze huldiging plaats vinden. Begin 2001 werd Martin door de lezers van deze dorpskrant reeds verkozen als ‘Oosteeklonaar van de 20 ste eeuw’ en hij werd ook al opgenomen in het boek ‘Ambassadeurs van het Meetjesland’ uitgegeven bij De Eecloonaar. Martin maakte, ondanks zijn overvolle agenda, tijd vrij voor een babbel voor Oosteeklo Vandaag.


Foto: Bert Wauters


Voelen.
“Ik voel me op en top Oosteeklonaar. Hoewel ik al in veel andere landen en gemeenten op deze aardbol was en woonde, keer ik steeds met plezier terug naar Oosteeklo. Ik groeide hier op en woon reeds 21 jaar met mijn vrouw Chris en dochters Marieken en Famke in de Stroomstraat. Ik ben het meest trots op mijn gezin. Na 26 jaar zijn Chris en ik nog altijd gelukkig samen. Gewoon elkaar zien, samen praten, samen rond de tafel met onze twee jonge vrouwen: dat zijn mooie momenten. En het is ook heel verrijkend. Als ouder en vijftiger heb je wel enige wijsheid verworven, maar je hebt de wijsheid niet in pacht.

Kort voor Oosteeklo jaarmarkt schreef Martin een nieuwe bladzijde in zijn rijkgevulde professionele carrière.
“Ik werd uitgenodigd om aan de universiteit van het Russische Nizhniy Novgorod, een stad 400 km ten oosten van Moskou, een twee uur durende les televisiejournalistiek te geven aan de laatstejaarsstudenten. Ik ben hier minstens zo trots op als op het winnen van een of andere prijs.”

In De Gazet van Antwerpen van zaterdag 22 september verscheen een reportage over Martins buitenlandse missie.
Je kan het volledige artikel nalezen op www.oosteeklo.be. (onder voorbehoud)


Ruiken.
“Wij moeten ons in Oosteeklo bewust zijn van het comfort om nog in gezonde lucht te leven. Er zijn miljarden mensen die deze luxe niet meer kennen. Het is een wereld van verschil met Vilvoorde aan de Brusselse Ring (waar ik werk) of met China waar ik was voor Man bijt Hond. In de geïndustrialiseerde gebieden van China stinkt het enorm en je ademt er constant smog in. Als ik thuis kom van het werk of terugkom van een reis kan ik, vooral na een regenbui, ervan genieten om mijn longen vol te zuigen met gezonde Oosteeklose buitenlucht.”


Zien.
“De mooiste plekken in Oosteeklo zijn voor mij: mijn achtertuin, de Oosteeklose bossen, mijn bureau en vooral het kerkhof. In mijn achtertuin vind ik nog een stukje vrije natuur met enkel maar loofbomen. Ik geniet er in de herfst, mijn favoriet seizoen, van de prachtige kleuren en het neerdwarrelen van de bladeren. Het is alleen jammer dat ik al die bladeren nadien ook moet opruimen (lacht). Ik ben ook zeer blij als ik in de mooie Oosteeklose bossen kan wandelen of joggen.”
In zijn bureau vindt Martin als verwoed lezer die hij is, de boeken die hem na aan het hart liggen en souvenirs die hij van zijn reizen meebracht. “Vaak zijn dat heel eenvoudige voorwerpen, maar er steekt telkens een verhaal achter.”
Het klinkt misschien raar, maar Martin vindt het kerkhof de mooiste plek.
“Ik kom er vooral tot rust en ik krijg er een warm gevoel. Ik bezoek het graf van mijn overleden ouders en ik maak een wandeling door mijn jeugd. Ik volg een vast traject, waarbij ik langs het graf van familie en vrienden kom. Ik breng hen een groet uit respect en als dank voor hun vriendschap. Ik hoor dan die mensen hun stemmen, herinner me hun verhalen. Zo blijven ze een beetje leven.”


Proeven.
Martin staat in zijn reportages ook bekend als de man die graag de lokale gastronomie ontdekt. In Vlaanderen vragen de mensen onmiddellijk: “Wat ga je drinken?”
Dat mochten wij ook ervaren toen we bij Martin op interview gingen. We kozen voor een heerlijke kriek in een Krügerglas.
“In China vragen de mensen ‘heb je al gegeten?’ Je mag er mee-eten of er werd eten voor ons klaargemaakt.”
De laatste tijd heeft Martin weinig ruimte voor hobby’s. “Een wedstrijdje minivoetbal op zondagmorgen met de vrienden en ouwe taaie Erik De Vos en een paar uurtjes badminton samen met mijn vrouw Chris daar kom ik nog aan toe. Ik kan mij vooral uitleven als ik zelf aan de kookpot sta. Dan maak ik meestal vis klaar, die ik steevast zelf ga inkopen.”
Daar hoort zeker een goed glas wijn bij (n.v.d.r.).


Horen.
“De inspiratie voor mijn werk vind ik in de gesprekken met mensen om me heen. Ik ben heel dankbaar om de vele woorden van lof die ik kreeg. Ik was tijdens de huldiging op de jaarmarkt getroffen door de overgave waarmee zoveel Oosteeklonaren en vooral de vele schoolkinderen het Oosteekloos volkslied zongen. “Ik genoot tijdens deze jaarmarkt met volle teugen (letterlijk en figuurlijk n.v.d.r.) van de leute en de vriendschap. Het was tot in de vroege uurtjes ‘hui’ en ‘santé’ zeggen.”

Hoop.
“Ik hoop dat de mensen in Oosteeklo zoveel mogelijk zelf inspanningen doen om ons dorp mooi en bloeiend te houden. We mogen niet alles afschuiven op de verantwoordelijken en het bestuur, hoewel zij natuurlijk oog moeten hebben voor de noden van ons dorp. Maar als iedereen om te beginnen zijn verantwoordelijkheid neemt en een stukje van zichzelf geeft kan deze gemeenschap levendig blijven. We moeten proberen tegengaan dat er meer en meer mensen elkaar niet eens meer kennen.”

Martin bedankt voor het zeer prettige samenzijn en de wijze woorden.

Verder lees je het huldegedicht van onze medewerker en dorpsdichter Vanessa Dessein.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-10-07

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -