2706 inwoners
2 bezoekers online
   
 
december 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Daar komen de schutters…

Daar komen de schutters…

Voor deze reeks over sporters in ons dorp klopten we aan bij Odiel (72) en Julien (77) De Schepper. Deze fitte zeventigers, beter gekend als ‘de Schepperkes’, zijn de drijvende krachten achter de Koninklijke Handboogmaatschappij De Eendracht, die haar terrein heeft in Oosteeklo-Dorp, in de volksmond ‘de goapirse’ of de staande wip genoemd. Zij doen allebei al meer dan zestig jaar aan handboogschieten.


Foto: Bert Wauters

We zijn meer op de schieting dan thuis.
We konden de twee broers, ondanks hun volle agenda, toch strikken voor een interview, want zij zijn meer weg naar de schieting dan dat ze thuis zijn.
In het Meetjesland zijn er nog vrij veel staande wippen terug te vinden. Dan denken we naast Oosteeklo aan: Bassevelde, Eeklo, Kaprijke, Lembeke, Merendree en Zelzate.
Hun uitstappen beperken zich niet alleen tot het Meetjesland. Odiel en Julien zijn ook wekelijks actief in het Waasland.
“Daar is het boogschieten nog veel populairder dan hier. We rijden zelfs tot in Zwijndrecht en Kallo. We gaan overal naar de schietingen, in Zeeuws-Vlaanderen en zelfs aan de kust. De verste verplaatsing die we ooit maakten was naar het Vlaams-Brabantse Duisburg bij Overijse.”


Foto: Bert Wauters

Vroeger namen de broers vooral deel aan wedstrijden op de liggende wip.
In Oosteeklo waren er in de jaren vijftig en zestig in totaal 39 cafés. In minstens tien ervan was er een schuttersmaatschappij gevestigd.
In Oosteeklo-Dorp had je: café De Sportkring (Jules Criel), bij Bertha Lancke (tegenover de huidige staande wip), café Moderne (Albert Cloutte), café Edelweiss (Albert De Kesel).
In de Oosthoek was er café De Linde (Edmond Van Hyfte). In de Rijkestraat vond je café De Braeme (Roger Lybaert) en het café van Marcel Martens
In de Stroomstraat waren er café Den Eiktak (Bernard Van Laere), bij Raymond Lacaeyse en in de Muze (Henri Heylen). In de Bosstraat werd er in het café van Gust De Muynck een kermisschieting georganiseerd. Nu is er enkel nog café De Pluim in de Koning Albertstraat waar er schietingen op de liggende wip georganiseerd worden. Door het dalend aantal cafés en het dalend aantal schutters schakelden Odiel en Julien vanaf 1979 over naar de schieting op de staande wip.

Omhoog is een kwestie van geluk.
“Schieten naar de staande wip is moeilijker dan naar de liggende wip. Dat komt door de afstand, maar ook door de weersfactoren zoals zon, wind en regen, waarmee je af te rekenen hebt. De schutter staat ongeveer zestien meter van de staande wip verwijderd, terwijl de staande wip tot negenentwintig meter hoog kan staan.”

Vóór Odiel en Julien was wijlen veldwachter Maurits Vertenten de lokaalverantwoordelijke van Schuttersmaatschappij De Eendracht. De vereniging telt momenteel 23 leden waarvan een aantal jongere mannen zoals Eddy Pauwels, Carlo Dhaeze, Laurent Baeke en Danny Cloutte, die zich ook aardig uit de slag kunnen trekken.
In Oosteeklo vinden ieder seizoen tussen de twintig en drieëntwintig wedstrijden plaats.
Wie ook kennis wil maken met deze volkssport kan op 4, 18 en 25 oktober vanaf 13.30 u. afzakken naar het terrein in Oosteeklo-Dorp, waar de kranige broers samen met een aantal medewerkers ook instaan voor het uitbaten van de kantine.

Koning.
Odiel en Julien zijn geen prutsers, dat bewezen ze al door regelmatig met de hoofdvogel naar huis te komen. Zo won Odiel in het seizoen 1986-1987 de koningsschieting in Oosteeklo.
Tijdens de kermisschieting naar aanleiding van de recentste Speculoosfeesten in Lembeke leverde de hoofdvogel Julien zelfs een uitgebreid assortiment Lotuskoekjes op. Meestal is er prijzengeld te winnen, met daarnaast vaak ook naturaprijzen zoals paling, kip of kalkoen.
Op de vraag ‘Wie is nu de beste van jullie twee’ volgt er een diplomatisch antwoord:
“We zijme mekoar wirt” De ene dag is Odiel de betere, de andere dag gaat Julien met de prijzen naar huis.


Foto: Bert Wauters

Het leven van de twee broers staat voor het grootste deel in het teken van het boogschieten.
“We genieten, nu het nog kan, met volle teugen van het leven. We hopen om nog lang te kunnen boogschieten en dat de schuttersmaatschappij ook nog lang mag blijven bestaan. Maar dat hangt vooral van het jonge bloed af.”

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-10-07

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -