2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Oe zoe da nog zijn mee: Luc Van Haute

Oe zoe da nog zijn mee: Luc Van Haute

Luc Van Haute (58) is een van figuren die ons dorp de voorbije decennia mee kleur gaf.
Wij wilden weten hoe het nog was met ‘de nieuwe slachter’ van weleer, die in 1999 stopte met het blues- en jazzcafé ’t Achterkwartier. We zochten Luc en Sien (Francine) op in hun huis in de Hazelarenhoek 14, waar ze sinds 1995 wonen.

“Wij wonen in ‘nen uithoek’ van Oosteeklo met onze snuit in Oosteeklo en met de rest in Bassevelde”, valt Luc onmiddellijk met de deur in huis als ik hem vraag waar hij nu eigenlijk woont.

Luc groeide op in een gezin met vijf kinderen naast de voormalige bioscoop The Ritz in de Lindelaan te Ertvelde.
Luc: “Ik was een sloeber die graag kattenkwaad uitspookte. Dat zat in mijn genen, want mijn vader was ook een lolbroek, maar hij was vooral een lieve eerlijke man die zeer actief was in het verenigingsleven.”


Foto: Maarten Lippens

De nieuwe slachter.
Luc ging vanaf zijn 10 jaar in Gent naar school.
Luc: “Ik wist op die leeftijd al dat ik slager wou worden. Dat was niet onder invloed van mijn grootvader, die beenhouwer was. Ik was gewoon gefascineerd door grote stukken vlees, koppen en tongen… die ik toen bij de beenhouwers zag liggen.”

Aangezien het studeren niet echt aan hem besteed was, ging Luc op leercontract. Nadat hij eerst bij verscheidene slagers de stiel had geleerd, startte hij al op 22-jarige leeftijd samen met Sien een eigen zaak op. In 1969 kochten zij twee rijhuisjes aan het begin van de Koning Albertstraat en in september 1970 openden zij reeds de slagerij.

Luc: “Op dat moment was ik hier ‘de nieuwe slachter’ tussen vier andere gevestigde waarden. De grote vraag was dan ook ‘Hoe gaan we dat hier aanpakken?’ Ondanks het feit dat de slagers concurrenten waren, was er steeds een goede verstandhouding. ‘Zorg dat je de eerste bent…’, gaf mijn vader ons als goede raad mee. Ik ben nog steeds heel fier omdat we contente ondernemers waren, die altijd creatief bezig geweest zijn. Onze zaak groeide uit van een gewone beenhouwerij tot een delicatessenzaak, waar bijna alles zelf gemaakt werd.”

In 1995 zetten Luc en Sien een punt achter hun bloeiende zaak.
Luc: “Ik wou niet heel mijn leven slager zijn. Dit is ook fysiek niet houdbaar. Er zijn heel weinig collega’s die langer dan 25 jaar een zelfstandige zaak hebben.”

Bezige bij.
Luc was in die jaren ook actief in het verenigingsleven: zoals in NCMV (huidig UNIZO) en de toneelvereniging.
Luc: “Tijdens de jaarmarkt van 1987 rijpte het idee om samen met Martin Heylen en Pier De Cock een nieuwe swung te geven aan de kermis en de jaarmarkt. Het jaar nadien startten we met ‘Brasenbras’ (arm in arm, bras verwijst ook naar het varkenseten). Vijf jaar lang organiseerden we op maandagavond van de kermis deze bonte avond op het binnenkoertje tussen wat nu Café ’t Evenwicht is en de AXA-bank is. De scouts sjorden een overdekking van ‘het koerken’ waar 150 man kon zitten. Wij maakten eigen liedjes en sketches met een kritische blik op wat er gebeurde in ons dorp en er werden al ‘terters’ (gevulde varkenspoten) geserveerd. Een aantal verenigingen hadden snel door dat we vernieuwend waren en ze sprongen mee op de kar.”

Met de opbrengst van deze avond werden er nieuwe activiteiten georganiseerd tijdens de jaarmarkt. Zo werd het geld teruggegeven aan de gemeenschap.

Topmomenten.
Luc was altijd graag bij de leute en hij stapte dan ook in een vernieuwd feestcomité.
Luc: “De topmomenten uit die periode waren: de viering van 750 jaar Oosteeklo, de nieuwjaarsreceptie op het dorpsplein op Pasen met de doortocht van de Ronde van Vlaanderen en niet te vergeten de strandkarrenrace in de Stroomstraat tijdens de kermis. Telkens was er een massa volk op de been.”

Cafébaas.
In 1995 startten Luc en Sien het blues- en jazzcafé ’t Achterkwartier.
Luc: “Het was de mooiste maar tevens de zwaarste periode uit mijn leven. In dat jaar liet ik mijn slagerij over, verbouwde en startte ik het café, verbouwde ik het huis waar we nu wonen en daarbovenop verloor ik mijn zus Lutgarde. Ondanks dat zware jaar kijk ik met plezier terug op deze periode. Ik ben zeer blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Ik ben ervan overtuigd dat we geslaagd zijn in ons opzet om een gezellig café uit te baten. Met muziek bepaal je welke klanten je wil. De klanten en de entourage bepalen mee de sfeer in het café. Het was voor ons een totaal onbekende wereld. Hoewel het de mooiste periode uit ons leven was, zijn we er uiteindelijk mee gestopt omdat het avond- en nachtwerk te slopend werd voor onze gezondheid.”

Hoewel Luc zich had voorgenomen om een sabbatjaar in te lassen, ging hij in juni 1999 al aan de slag in De Sleutel in Eeklo. Hij werd er klusjesman en later kok in het centrum waar jonge drugsverslaafden begeleid worden. Daar heeft hij de voorbije jaren zijn creativiteit kunnen gebruiken bij het begeleiden van deze jongeren.

Net voor de jaarmarkt zette Luc een punt achter zijn actieve loopbaan. Nu geniet hij samen met zijn vrouw Sien van de rust in de Hazelarenhoek, van de kinderen en ondertussen vier kleinkinderen, van het organiseren van een accordeonfestival en van de lessen beeldhouwen in de Eeklose academie. Een nieuwe passie van de creatieve duizendpoot?

Het ga jullie goed.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-11-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -