2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Stroomstraat is klimaatwijk.

Stroomstraat is klimaatwijk.

Vorige week vrijdag kwamen negen van de elf deelnemende gezinnen van ‘klimaatwijk Stroomstraat’ voor de eerste keer samen tijdens een ‘energieborrel’. 'Klimaatwijken' is een campagne van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Het project loopt in samenwerking met Dialoog, provincie Oost-Vlaanderen, Eandis en de gemeente Assenede. De klimaatwijk Stroomstraat bestaat uit 11 gezinnen die de uitdaging aangaan om tussen 1 november en 30 april acht procent energie te besparen in huis. Ook in Assenede zijn er dertien gezinnen die deze uitdaging aangingen. Iedereen kan natuurlijk in zijn eentje thuis energie besparen, maar het is leuker én interessanter om het in groep te doen.


Foto: Maarten Lippens

Hoe werkt Klimaatwijken ?
Er werd een weddenschap georganiseerd tussen het gemeentebestuur en de deelnemers van de Stroomstraat. Doel van de weddenschap is acht procent energie besparen in zes maanden tijd. Op 1 november startte de meetcampagne. Vanaf dan houden de elf gezinnen wekelijks hun meterstanden bij van elektriciteit en gas en geven die in op een website.
Op 30 april stopt de meetcampagne. Hierna worden de resultaten berekend en meegedeeld tijdens een feestelijk provinciaal slotmoment.

Energiemeester.
De klimaatwijk wordt begeleid door een energiemeester. Guido Mattheeuws nam deze taak op zich. Hij gaf tijdens de eerste bijeenkomst tips mee hoe je thuis energie kan besparen. Guido volgt momenteel een ‘energieopleiding’ waar hij al nuttige hulpmiddelen leerde kennen om het energieverbruik in een gezin te kunnen meten. Het viel op dat de meeste gezinnen, na een maand, al goede inspanningen deden om energie te besparen of om een zicht te krijgen op de toestellen die energieverslinders zijn. Het is niet de bedoeling dat het comfort daalt, maar wel dat er een gedragsverandering komt om energiezuiniger te leven en dat maakt ook een groot verschil in de portemonnee.

Waarom ‘Klimaatwijken’?
Door minder energie te verbruiken, zorgen zij ervoor dat er minder CO2-uitstoot is en helpen ze mee de klimaatveranderingen tegen te gaan. De Europese Unie wil haar uitstoot met 8 % verminderen in de periode 2008-2012 ten opzichte van 1990. De ‘klimaatwijken’ willen hiertoe een bijdrage leveren en willen vooral aantonen dat alle beetjes helpen. Het is daarom de bedoeling om acht procent te besparen in een beperkte periode.

Meer info: Guido.mattheeuws@telenet.be of tel. 0486 36 75 87 (na 18 uur).

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-12-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -