2741 inwoners
5 bezoekers online
   
 
oktober 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

DE SJAL: Een goede stopper moet kunnen deinzen …

DE SJAL: Een goede stopper moet kunnen deinzen …

Het voortbestaan van een voetbalvereniging staat of valt met een goede jeugdwerking.
Een doordeweekse voetballer kan grosso modo ongeveer tot zijn dertigste jaar mee. Dan begint het bij de meeste lichamelijk bergaf te gaan en komt de dag dat er jong bloed in de plaats moet komen. Een goede jeugdwerking zorgt er dus voor dat er op tijd vervangers uit eigen rangen worden klaargestoomd voor het grote werk.

Zo was het ook bij EV Oosteeklo en er liepen daar in de tijd nogal wat jonge gasten rond die iets konden met een bal. Neem nu de lichting van begin jaren tachtig, om er maar een paar te noemen: Tony Van Laere, Freddy De Steur, Martin Heyman, Geert Everaert, Filip Van Hamme en niet te vergeten Kurt ‘Gust’ Van De Veire. Stuk voor stuk kerels waarvan iedere voetbalkenner wist dat ze ooit een vaste stek in de eerste ploeg zouden krijgen.


Foto: Tony De Boos
U hebt het door deze bijdrage gaat over ‘de toekomst’ van het toenmalige EV Oosteeklo.
Over mannen die ondertussen al de veertig gepasseerd zijn, maar die in vele ogen nog altijd als ‘de jeugd’ worden aanzien. Uit die lange lijst beschikbaren kozen we Filip Van Hamme (23-07-1967), Oosteeklonaar in hart en ziel en woonachtig in de Kerrestraat.

Filip Van Hamme heeft bijna zijn ganse voetbalcarrière op ‘de stopper’ gespeeld.
Om onze lezende voetbaldummies weer een beetje op weg te zetten volgende uitleg.
Als er vroeger een gat in je kous zat, dan zei je moeder: “Allega manneken, ‘k zal da rap ne keer stoppen.” Met ‘stoppen’ bedoelde ze het gat dichten.
Wel dat is, op het voetbalveld, ook het werk van een stopper, de gaten dichten die de verdedigers in al hun onkunde hebben laten vallen. Pas op niet te onderschatten hé, want eenmaal de stopper (ook nog libero of laatste man genoemd) gepasseerd, is voor de tegenstander de weg naar het doel volledig vrij en kan men nog enkel een doelman tegenkomen.

Een serieuze verantwoordelijkheid dus die Filip al van bij de miniemen op zich nam.
Zijn eerste trainer was Lucien Ingels, een van de Oosteeklose voetbalpioniers.
Trainer Lucien had zelf jarenlang gevoetbald en kon het niet verhelpen dat hij de bal liever op de helft van de tegenstander zag dan voor het eigen doelgebied.
Daarom stond hij ook, vanaf de zijlijn, tegen zijn verdedigers onophoudelijk te schreeuwen “weg met die bal, schupt em zo verre mogelijk weg zeg ik ulder.”
Voor onze Filip een kleine moeite want hij had al van jongsaf ‘een goede scheute’ in de benen.

Sluitstuk.
Filip zijn eerste officiële match voor EV viel wel een beetje tegen; thuis werd tegen Wippelgem verloren met 1-13! Maar Filips karakter kennende liet hij zich daardoor niet uit zijn lood slaan en groeide stap voor stap uit tot een betrouwbaar sluitstuk in de verdediging. Hij kwam zelfs in aanmerking voor een selectie van de beste jeugdspelers uit de provincie.
Toen hij begon aan zijn laatste jaar bij de scholieren was het voor iedere kenner duidelijk dat hij wel eens de opvolger zou kunnen worden van de legendarische Herman Schatteman, speler-trainer bij de eerste ploeg van EV Oosteeklo.
Filip speelde na zijn scholierentijd nog een paar wedstrijden bij de reserven maar werd al vlug opgevist voor het fanionelftal door toenmalig trainer Ronny Van Kerckvoorde.
Dé eerste ploeg dat was natuurlijk andere koek!
Als jonge gast tussen al die ervaren ratten gaan spelen en hen bovendien nog moeten commanderen ook, want een ongeschreven voetbalwet zegt namelijk dat de stopper, en niemand anders, baas is ‘vanachter’.
Stel je voor hoe zou je zelf zijn als je daar als 16-17-jarig manneken door-de-wol-geverfde binken als Martin Van Moorhem, Daniël De Boeuf of Ronny Bauters de les moet gaan lezen!

Filip werd echter goed opgevangen en kreeg veel steun en begeleiding van de omgeving, vooral van doelverdediger Jacky Pauwels. Het was ook Jacky die hem leerde dat je als stopper de techniek van het ‘deinzen’ goed onder de knie moest hebben.
Filip: “Een vaardigheid die je deze dagen zelden meer ziet op onze voetbalvelden, nochtans moet een goede stopper kunnen deinzen.”
De andere spelers in de ploeg hadden natuurlijk ook vlug in de mot dat Filip zijn job aan kon en dat droeg uiteraard bij tot het vertrouwen dat heel het team in hem kreeg.

Filip stond bij iedereen gekend als een zeer correcte speler en kreeg nooit rood wat als ‘laatste man’ op zijn minst vrij uitzonderlijk mag genoemd worden. Hij won op een toernooi ooit zelfs de beker van de ‘fairste speler’. Maar toch, hij had in zijn jeugdopleiding blijkbaar goed naar de trainers gekeken én geluisterd, en beschikte dus ook over een arsenaal handige knepen die, meestal heel onopvallend, nu en dan wel eens werden boven gehaald.
Eerlijkheidshalve moeten we er wel bij zeggen als je indertijd regelmatig optrok met mannen zoals Moorhem, Boeuf en Ysebaert leerde je meer voetbaldeugnieterij dan wat anders!

En toen kwam jammer genoeg ‘den troep’, Filip had het ook aan zijn been. De verplichte legerdienst op hun achttiende is wellicht de reden dat de meeste van de Oosteeklose jonge talenten niet hebben bereikt wat ze konden bereiken. Weg met het regelmatig trainen, weg met elke zondag spelen en voor sommigen misschien ook wel weg met een grote(re) voetbaltoekomst.

Rond de periode van 1984 werd Filip het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval; hij werd aangereden door een roekeloze bestuurder die vluchtmisdrijf pleegde. Sedertdien had hij veel last met de gewrichtsbanden aan de enkel. Voor de rest bleven andere zware kwetsuren hem gespaard.

Voetbal was zijn lang leven en dus was hij ondertussen ook lid geworden van ‘De Stampers’ en ‘De Matroos’.
Filip heeft het meerdere malen meegemaakt dat hij op één weekend in liefst vier wedstrijden aan de bak moest : op vrijdagavond met ‘De Stampers’, zaterdagnamiddag met ‘De Matroos’, zondagvoormiddag met de reserven van EV en zondagnamiddag mee met de eerste ploeg van ‘EV Oosteeklo’.


Foto: Tony De Boos
Nadat EV Oosteeklo ermee was gestopt ‘verhuisde’ hij naar FC Lembeke, waar hij ook voor de eerste ploeg werd geselecteerd. Zijn voetballoopbaan is vandaag de dag echter nog steeds niet afgesloten al meer dan 20 jaar is hij lid van ‘De Matroos’ en werd daarvoor meerdere malen in de bloemetjes gezet. Hoewel hij gestopt is met voetballen, blijft hij betrokken bij het reilen en zeilen van deze club.

Wie denkt dat Filip nu elke zaterdag en zondag in zijn luie stoel te vinden is, heeft het verkeerd voor. Hij fietst regelmatig en in de winter heb je veel kans om hem tegen te komen als een gedreven mountainbiker. En gezien zijn twee zonen, Joeri (1991) en Sem (1992), op weg zijn om ware zwemkampioenen te worden, kan hij er niet onderuit om hen te begeleiden naar trainingen en wedstrijden. Is het te verwonderen dat Filip, sportief als hij is, ook van deze gelegenheid gebruik maakt om zelf een paar baantjes te trekken?

Het enige wat me nog rest is uit te leggen wat Filip eigenlijk bedoelt met ‘de techniek van het deinzen’. Het probleem is echter dat ik merk dat ik hier al op het einde van mijn blad gekomen ben. Weete-wa? Als je Filip of zijn vader Marcel (1940) in Oosteeklo tegen het lijf loopt, vraag het hen zelf maar eens. Ze zullen je met veel plezier uitleggen hoe je moet ‘deinzen’.


Verdienstelijke top 5:
Doelwachter: Jacky Pauwels
Verdediger: Ronny Bauters & Andy Neyt (‘De Matroos’)
Middenvelder: Kurt ‘Gust’ Van De Veire
Aanvaller: Martin Heyman
Andere: Gilbert Audenaert & Ronny Van Kerckvoorde

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-02-03

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -