2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Goed weer en veel bijen.

Goed weer en veel bijen.

Op ‘De Druivelaar’, de bekende scheurkalender, stond onlangs een gezondheidstip over de heilzame werking van honing. In dezelfde week lazen we in de krant een artikel over de honingbijen die met uitsterven bedreigd zijn. Geboeid door honing en bijen klopten we aan bij twee imkers van bij ons: Dries Heynssens (17), uit de Oosthoek en Arséne De Baets (81) uit de Muikemstraat.

Dries volgt in Plattelandscentrum Meetjesland de cursus imker.
Dries: “Ik studeer tuinbouwtechnieken in College Ten Doorn te Eeklo. Tijdens een leerbezoek aan de Gentse universiteit gaf professor Jacobs uitleg over het belang van de honingbij.
Ik was enorm geboeid door zijn uitleg. Toen ik vernam dat er in Sint-Laureins een cursus imker werd georganiseerd, heb ik mij onmiddellijk ingeschreven.”
Dries behaalde vorige zomer het diploma ‘beginnend imker’. Dit schooljaar volgt hij de cursus imkertechnieken.

Arséne, die al zeventig jaar ervaring heeft als bijenhouder, volgde geen cursus.
Arséne: “Mijn vader had vier bijenkasten, maar keek er niet meer naar om. Ik was wel geïnteresseerd en nam ze van hem over. Ik leerde veel uit het ‘het Vlaamsch bieënboek’ van Edmond Leysen, maar vooral ook uit mezelf en van collega’s.


Foto: Maarten Lippens
Dries kwam als kind al vaak bij Arséne op bezoek en hij was gefascineerd door het gezoem rond de twintig kasten.
Dries: “Mijn opa Denis, die vroeger ook nog bijen heeft gekweekt, was in het begin niet enthousiast dat ik ook bijen wilde houden. Je moet weten dat één bijenkast in de zomer ongeveer 80 000 bijen bevat. In de winter daalt de populatie tot 30 000.”
Momenteel heeft Dries twee kasten. Tegen de zomer wil hij dit uitbreiden tot vier. Tegen die tijd zal hij voor het eerst honing kunnen slingeren.
Dries: “Ik ben van plan om bloemen te zaaien op een stukje van de akkers van mijn vader.”

Wat je hen afneemt, moet je hen teruggeven.
Arséne: “Eind april brengen we mijn bijenkasten naar koolzaadvelden in Wallonië. Daar staan veel bloemen en zijn er weinig bijen. Als we eind mei de kasten opnieuw ophalen beginnen we onmiddellijk te slingeren; dat is de verzegelde honing uit de raten halen. In juni breng ik de bijen naar grote tuinen in het Gentse. Rond 15 augustus komen de bijen definitief naar huis.”
Echte honing wordt altijd hard. Witte honing is afkomstig van koolzaad. Bruine honing is van tuinbloemen.

Bijen maken geen honing voor ons, maar voor zichzelf. Wat je hen afneemt, moet je hen teruggeven. De bijen van Arséne produceren tussen de 300 en 400 kg honing per jaar. Hij voedt ze met 300 kg suiker onder de vorm van suikerwater. De bijen gaan in het najaar in winterslaap. Hoe minder ze buitenkomen hoe beter. In de kasten zitten de bijen in een klompje samen. De temperatuur kan oplopen tot 35°C. Vanaf dat het buiten 15°C is, beginnen de bijen uit te vliegen en kunnen ze zich nuttig maken voor de bestuiving van de planten en voor het maken van honing. De honingbij wordt echter bedreigd door een mijt die in de kasten is terecht gekomen.
Dries: “De mijt is in het bijenvolk terecht gekomen door het kruisen met andere bijensoorten, die de mijt als parasiet had. De nabestaanden daarvan konden zich moeilijker weren tegen deze natuurlijke parasiet omdat die hier in Europa niet voorkwam. Het vraagt deskundigheid om je kasten vrij te houden van mijten en om de koningin, de werksters en de darren in goede conditie te houden.”

Wij kijken er al naar uit om het eerste lepeltje honing van de bijen van Dries te proeven.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-03-04

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -