2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

"Bij ons fluiten alleen de venten."

"Bij ons fluiten alleen de venten."

Zaterdag- en zondagochtend zijn voor Ronny Van Holderbeke (44) uit de Slijpstraat dé momenten van de week. Dan staat hij vroeg op en om kwart voor acht vertrekt hij, alleen of met z'n dochter Celestine (13), met één of twee bakskes in z’n hand rechtstreeks naar de wedstrijd die om negen uur begint.

't Seizoen is kort, van begin april tot eind augustus, dus er moet gespeeld worden.
Eerst inschrijven en dan de loting afwachten. Als het een goede dag is, zitten er zo'n vijfenveertig spelers te wachten tot ze via loting een nummer krijgen. Dan gaan ze in een lange rij naast elkaar zitten met om de 1,80 m een ander bakje. Mooi met z'n staart naar de zon gericht. Eén minuut voor het begin gaan de bakjes op de grond en schuift iedereen een plaatsje naar rechts. Daar zit je dan voor het bakje van je concurrent, stil te wezen, want stilte is heel belangrijk tijdens de wedstrijd. Klokslag 9.00 u. kunnen ze beginnen tellen. Een streepje op de stok voor elke ‘siskewi’ die ze horen.


Foto: Maarten Lippens
Ronny, die in 1986 met de vinken begon te spelen, wijdt ons in de sport in:
“Ist nen siskeweew, dan is het mis, das ‘nen waal’, dat is een vink die van noord naar zuid en weer terug trekt, en die zingen anders dan 'de takkelingen’. Dat zijn de botvinken die niet trekken en het juiste lied zingen. 't Is nu wel zo dat je ‘nen jonge waal’ anders kan leren zingen (verleren) door hem steeds maar 't juiste liedje te laten horen. Als 't lang genoeg geduurd heeft, dan zingt hij ‘siskewi’, maar ‘verleren’ doen we tegenwoordig niet meer. Aangezien het sinds een zevental jaar verboden is om vinken te vangen, is zelf kweken de boodschap.”

De spelers gebruiken tijdens de wedstrijd een grote stok met onderverdelingen, zodat het aantal liedjes gemakkelijk kan aangeduid worden. Als het slecht weer is spelen ze een half uur, bij goed weer een uur. De vink die het meeste aantal liedjes zingt, wint. Vorig jaar had Ronny een vink die een record van 508 liedjes op een half uur zong. Dan was hij de trots van ‘de Lindezangers’, de club in Sleidinge waar Ronny bij aangesloten is. Om 10.00 u. is het zingen afgelopen en worden de prijzen verdeeld. Als alles goed gaat is Ronny om 12.00 u. weer thuis.

Beestjes in de watten leggen.
Natuurlijk is de wedstrijd maar een klein deel van de vinkensport op zich. Er gaat heel veel energie naar het verzorgen en het kweken van de vinken zelf. Eigenlijk begint dit eind augustus. De vogels gaan samen in twee grote volières. De mannetjes en de vrouwtjes apart.
Liefst zo ver mogelijk van elkaar. Want de vrouwtjes zijn heel kieskeurig.
Ronny: "Als ze er een zien zingen en hij valt in de smaak, willen ze alleen dat mannetje en dat zijn meestal de verkeerden, ‘de broekschijters’, thuis zingen ze het luidst, maar op een ander hoor je ze niet.”

Ronny heeft het meer voor ‘de felle kerels buitenshuis’: "Ze moeten niet te luid zingen, maar gestaag voortdoen, zodat ze het lang kunnen uithouden. Dan worden de vrouwtjes aan de beste mannetjes gekoppeld. Meer dan één is geen probleem, je moet met de goeie kweken hé." En zo komen we aan kleine vinken.

Ik vraag Ronny wie er het best zingt, de vrouwtjes of de mannetjes.
"Bij ons fluiten alleen de venten", zegt hij lachend. En hij gaat onverstoord weer verder met z'n verhaal. Daarna worden de mannetjes apart genomen en natuurlijk extra verzorgd, de pootjes worden met vaseline opblinken, de veren worden mooi gewassen tegen het ongedierte en daarna worden ze in hun bakje gezet. Overdag staan ze altijd op hun vaste plaats in de tuin. In 't wedstrijdseizoen worden ze meer binnen genomen, want dan is het belangrijk dat ze elkaar niet horen. De radio wat harder zetten werkt altijd; net zoals in de auto, als je naar de wedstrijd rijdt. Als ze op de wedstrijd de andere mannetjes horen zingen ‘ontploffen’ ze.
Ze krijgen één keer peer week vers voer. Zangzaad, onkruidzaad en ‘paté’. ‘Paté’ is een magisch mengsel van miereneieren, honing en meer geheime ingrediënten die ieder voor zichzelf kiest. Soms krijgen ze de woensdag nog wat ‘kempzaad’, maar ze mogen zeker niet te vet staan. Voor de rest moet je veel luisteren, om te weten waar ‘de durvers’ zitten, de vinken die durven zingen. Bij sommige vogels moet je wat tsjokken, dan maak je zelf wat lawaai en zingt de vogel tegen.
Ronny heeft ‘nen dubbelzanger’, een vink die dubbel zingt, ze zingt zo snel dat ze twee liedjes aan elkaar plakt. Dat is niet goed tijdens de wedstrijd, want er wordt maar enkel geteld. Maar in 't begin van 't seizoen zingt hij enkel. Dus is het nu te doen met deze vink.
Er zijn ook ‘toekappers’, die zingen suskewikwi, die worden ook maar enkel getekend.
Als je echt problemen hebt, dan zijn er de zangkeurders, waartegen je dan in beroep kan gaan, of in hoger beroep. Straks moet je voor 't vinkenieren nog advocaat zijn.


Foto: Celestine Van Holderbeke

Voor ’t grote geld moet je het niet doen.
Tijdens wedstrijden gebruikt de vinkenzetter vaste rituelen. ‘Een doe-het-zelver zijn, helpt. Als het regent tijdens de wedstrijd legt Ronny een mousse op het bakje van de vink, zodat ze het geluid van de vallende regendruppels niet hoort. Als het warm is, dan leggen sommige spelers een ijszak onder het bakje, zodat de vogels zich zo goed mogelijk zouden voelen. Doordat ze goed verzorgd worden, kunnen ze ook tot twintig jaar oud worden. Een leeftijd die ze in de vrije natuur nooit kunnen halen.
Celestine heeft heel de tijd meegeluisterd. Ze heeft een mooie trofee van kristal met een vink in gegraveerd bij zich. Haar naam staat er ook op. ’t Was ook de naam van haar eerste vogel zegt ze, maar die is nu gestorven. Ze hadden die vink al toen ze zes jaar was. Toen Celestine als klein meisje meedeed aan de vinkenzetting, keken de tegenspelers raar op, maar ondertussen kennen ze haar al. “De laatste tijd gaat pepe Patrick ook regelmatig mee”, zegt ze en daar is ze niet rouwig om.
Ronny: “Vinkenzetten is een schone sport, maar er is geen jong volk. Bij ‘De Lindezangers’ zijn er nog twee leden die werken. Niet dat ze hun fortuin allemaal al binnen hebben, 't is omdat ze allemaal gepensioneerd zijn.”
Vinkenzetten moet je trouwens niet voor het geld doen, de inleg per wedstrijd is 1,50 euro en als je kampioen van België wordt, verdien je 25 euro! Ondanks het feit dat er wel serieuze bedragen geboden worden voor de best zingende vogels.
“Die dure vogels verslaan met een vink van eigen kweek is een van de leukste zaken die je kan tegenkomen”, besluit Ronny ons gesprek.
Ronny nog veel succes met de vinken en voor de geïnteresseerden, op www.avibo.be, de website van de Algemene Vinken Bond kun je altijd terecht voor meer info.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-05-07

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -