2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Mee mijne vlieger …

Mee mijne vlieger …

Ons dorp heeft er een nieuwe attractie bij, want vanaf nu kan je meevliegen in een paramotor.
Mario Van Kerrebroeck (40), de partner van Els Acke uit de Rijkestraat, die zes jaar geleden met solovliegen begon, beschikt sinds een paar weken als eerste in de streek ook over een duozitter.

Een paramotor bestaat uit een wagentje, vergelijkbaar met een grote kinderbuggy, met achteraan een grote schoep en een motor. Daar hangt een vleugel (zeil) aan vast. De piloot start op een weide of grasveld buiten de dorpskom en drijft na het opstijgen op de wind. Hij bestuurt het toestel met de stuurlijnen (touwen) en een gashendeltje van de motor. Het is een zeer veilige manier van vliegen. Een vlucht is door de weersafhankelijkheid nooit lang op voorhand te plannen. Bij een windkracht van 1 tot 2 beaufort is het ideaal om te vliegen. In de winter kan je het best vliegen, want dan is de lucht ijler, hij draagt beter en er is minder thermiek.


Foto: Kurt Sesselle
Mario: “Ik raakte na het zien van een reportage over paragliding erg geïnteresseerd in die nog vrij jonge sport. Via via kwam ik op een opendeurdag bij een club in het Nederlandse Nieuwvliet terecht en ik was meteen verkocht.”

Mario begon met ‘vrije vlucht, dat is vliegen met een vleugel (een zeil) zonder motor. Na een intense opleiding van vijf dagen en een bergstage in de Vogezen kon hij aan de slag.
Mario: “Het is belangrijk dat je eerst leert confleren, dat is werken met je vleugel. Ik leerde ook bergvliegen. Dat is leuk en boeiend, maar door de verre verplaatsingen naar berggebieden, moeilijk haalbaar. Ik heb dan op eigen initiatief leren vliegen met een paramotor.”

Paragliding is pas twee jaar geleden door de Belgische Luchtvaart erkend onder de categorie zwevers. Om piloot te worden moet je een zware opleiding volgen met cursussen over onder andere meteo en navigatie. Na die opleiding volgen moeilijke schriftelijke en praktische proeven. Wie slaagt, ontvangt een voorlopig vliegbewijs voor een periode van twee jaar, vooraleer je de definitieve vlieglicentie ontvangt.

Wij zijn in elk geval benieuwd hoe ons dorp er vanuit zo’n toestel uitziet.
Wie ook wil meevliegen over Oosteeklo en omstreken neemt contact op met Mario Van Kerrebroeck, tel. 0497 14 53 31.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-07-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -