2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Goede wijn behoeft geen krans.

Goede wijn behoeft geen krans.

Wijnclub Joie de vivre sloot begin juni het vijfde werkjaar af. Drijvende kracht Marnix Welvaert werd zoals ieder jaar door de leden uitgebreid bedankt voor het organiseren van de maandelijkse proeverijen.

Het eerste jaar waren er negen leden die onder leiding van een verkoper van wijnhuis Ad Bibendum hun interesse konden uitbreiden. De daaropvolgende jaren leidde Marnix, afgewisseld met een aantal gastsprekers, zelf de proeverijen.
De groep, die jaar na jaar groeide tot momenteel achtentwintig leden, maakte al uitgebreid kennis met verscheidene druivensoorten zoals: pinot noir, cabernet sauvignon, malbec, riesling, chardonnay … en verschillende wijnsoorten waaronder sherry, champagne en mousserende wijnen, rosé. Er werden wijnen geproefd uit de Elzas, de Beaujolais, Saint-Emilion, de Jura, maar ook uit Argentinië, Californië (Verenigde Staten), Chili, Kroatië, Oostenrijk, Portugal, Rioja (Spanje), Toscane (Italië) en Zuid-Afrika.
Daarnaast waren er de proeverijen met wijnen van bekende kastelen zoals: Château de Pommard, Domaine de la Janasse, Château Coufran en combinaties met kaas en barbecue.
Tijdens de proeverij ‘de beste fles’ stellen de leden een zelf gekozen wijn voor die blind geproefd en uitgebreid besproken wordt.

In 2006 maakten ze kennis met Vlaamse wijnen. Op 24 mei kreeg dit een verlengstuk door een daguitstap naar het Dijleland, het Hageland en Haspengouw om er telkens een wijngoed te bezoeken. De eerste halte was Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee. Paul Vleminckx leidde hen rond in zijn modern bedrijf waar hij mousserende wijn maakt van het type Blanc de Blancs (100% Chardonnay), volgens de méthode traditionnelle zoals in Champagne.
Het bezoek werd afgerond met uitgebreid proeven van de heerlijke bubbels en het inladen van een voorraadje voor thuis.

De tweede halte op deze wijnreis was het Wijngoed Kluisberg in Assent. De wijnboer bewees hoe hij, gestart als hobby in 1983, zijn aanplant met enkele tientallen druivelaars en een opbrengst van enkele tientallen flessen uitbreidde tot een wijngaard van 3 ha met meer dan 10.000 stokken. De man teelt een 10-tal verschillende druivensoorten met een opbrengst van enkele tienduizenden flessen. Enkele van deze Hagelandse wijnen zijn te koop bij Delhaize.

Tot slot ging het richting Genoels-elderen. Dit kasteel is met zijn 16 ha aangeplante wijngaarden het grootste wijngoed in België. Vanaf 1991 werden er Chardonnay en Pinot Noir druiven geplant (zoals in Bourgogne). Er worden rode, witte en mousserende wijnen gemaakt. De wijnliefhebbers maakten onder leiding van een gids een wandeling door het park en de wijngaard, brachten een bezoek aan het oude koetshuis met de druivenpers, de stokerij en de wijnkelders om ten slotte te proeven van de producten van het huis.

Het is voor de leden nu al uitkijken naar het nieuwe seizoen dat in oktober start.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-07-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -