2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Den Tseut draait op volle toeren.

Den Tseut draait op volle toeren.

Vorig jaar tijdens de avondmarkt op kermisdinsdag stelden Stefan De Decker en zijn vrouw Ria Danneels uit Oosteeklo-Dorp 40 hun eerste brouwsel van ‘Den Tseut’ voor aan het grote publiek. Het heeft veel voeten in de aarde gehad maar eind juni van dit jaar kreeg Stefan, net op zijn 36ste verjaardag, eindelijk de nodige documenten om thuis te beginnen brouwen. Een heel jaar lang was hij genoodzaakt om gebruik te maken van de brouwinstallatie van het Katho Sint-Lievens te Gent. Wij waren er als de kippen bij om het eerste brouwproces mee te maken in de nieuwste Meetjeslandse brouwerij.

Complex proces.
Wij komen in de late namiddag de brouwerij binnen. Stefan is dan al de hele dag bezig. Brouwen is een heel complex proces dat veel tijd in beslag neemt. Hij vertelt in de warme ruimte tussen de kuipen en de slangen hoe hij te werk gaat:
“Eerst wordt de mout gemalen (geschroot). Mout is geroosterde gerst, de eiwitten zijn al voor een deel omgezet in zetmelen. Ik gebruik voor het Oosteeklose bier drie soorten mout: Munich, pilsmout en tarwemout. Die laatste geeft de troebele kleur aan het bier.”

Waar de mouter stopt, begint de brouwer.
Als het water 45°C warm is, brengt Stefan de mout in het water:
“Bij een temperatuur van 52°C breken de eiwitten af en dit zorgt later voor de schuimkraag. Tijdens de geleidelijke opwarming tot 62°C (1°C per minuut) wordt het zetmeel omgezet in suikers (maltose) en later in alcohol bij de gisting. De trage opwarming is nodig om oxidatie en de daarmee gepaard gaande wrange smaak te vermijden. Bij 72°C ontstaan de lange suikers: maltotriose en dextrinen, de smaakmakers van het bier. Dan laten we, na controle met jodiumtenctuur, de temperatuur stijgen tot 78 °C om te kunnen filteren.”

Ria weegt ondertussen hopbloemen af. Stefan gebruikt bewust de artisanale Poperingse hop. Hop zorgt voor de bitterheid en de bewaarkracht in het bier. Het heeft tevens een desinfecterende werking. Vandaar dat bier drinker in sommige tijden en gebieden gezonder is dan onzuiver water.
Stefan: “Na het toevoegen van de hop moet het brouwsel anderhalf uur koken, daardoor worden de eiwitten afgebroken. In het laatste kwartier van het kookproces voegt Stefan de aromohop toe. Vervolgens wordt het bier door de koeler (20°C) gestuurd.”

De wort moet een week gisten en nadien vijf dagen lageren op 2°C. Daardoor zakt de gist koud troebel in het vat. Vervolgens wordt het brouwsel naar een andere tank gepompt.
Er wordt suiker en gist toegevoegd zodat het bier later kan hergisten op de fles. Deze tweede gisting gebeurt in de warme kamer bij 20 à 22°C.
Na een week is het bier al proefbaar. Het bier is pas echt klaar na drie weken, maar Stefan benadrukt dat hoe langer bier ligt, hoe beter het wordt. Bier gaat niet kapot.
Stefan en Ria doen alles zelf. Het bottelen, etiketten kleven, kratjes vullen tot zelfs het maken van de kratten zelf.

Lekker resultaat.
Het resultaat is een ambachtelijk gebrouwen bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Het is een blond, ongefilterd, licht troebel bier met een alcoholgehalte van 6,5 %. Het heeft een volmondig karakter met een perfect hoparoma en een stevige schuimkraag en het ruikt lekker. Op het terrasje naast de brouwerij genieten we op het einde van de middag in de zon van ‘Den Bras’ een nieuw bier van Stefan en Ria. Den Bras is net als Den Tseut ook een ambachtelijk gebrouwen bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Het is amberkleurig. Het smaakt zoeter en heeft een alcoholgehalte van 8 %. Het hoort thuis bij de caramelbieren

Stefan brouwt vanaf nu elke donderdag en vrijdag. Sinds begin augustus is Den Tseut ook te koop in de Oosteeklose cafés. Op zaterdag 16 en zondag 17 augustus kan je tussen 15.00 u. en 20.00 u. en op dinsdag 19 augustus tussen 17.00 u. en 21.00 u. een kijkje nemen in de huisbrouwerij in Oosteeklo-Dorp 40. Het bier is er vanaf dan elke zaterdag tussen 14.00 u. en 18.00 u. te koop in doosjes (6x33 cl) of in houten kratjes (12x33 cl). Bezoeken op andere dagen zijn enkel mogelijk na telefonische afspraak op 0485 37 20 11.

Een goede raad nog: ‘Geniet met volle teugen, maar drink met mate(n).’

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-08-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -