2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Simonne Van Laere, van ‘Onder den toren’.

Simonne Van Laere, van ‘Onder den toren’.

Deze week wordt Simonne Van Laere, de voormalige uitbaatster van café Onder den toren, op 85 jaar. Zij stopte na twintig jaar geleden, na dertig jaar carrière, met het uitbaten van het bekende café in ons dorp.

We zochten Simonne op in haar huisje aan het begin van de Abdijstraat.
Simonne werd op 15 augustus geboren als jongste van zes van Eliodoor Van Laere en Amelie De Roo. Zij groeide op aan het begin van de Ertveldesteenweg, waar ze op jonge leeftijd al haar moeder verloor.

Simonne: “Daardoor werd ik door mijn oudere zussen opgevoed. Toen zij het huis uit waren deed ik het huishouden voor mijn vader. In 1958 vroeg de toenmalige burgemeester-brouwer Herman Roegiers om tijdens de jaarmarkt zijn café, nu ’t Evenwicht, uit te baten. Van het een kwam het ander en ik kreeg nadien onmiddellijk de kans om een ander café van hem, Onder de toren, open te houden. Ik hapte toe.”

Het café bij de kerk werd opgeknapt en eind september startte Simonne haar loopbaan als cafébazin. De eerste tien jaar was het café enkel op zondag open.
Simonne: “In die tijd waren er nog drie eucharistievieringen en ging er veel volk naar de kerk. Nadien kwamen ze iets drinken en kaarten. Op aanraden van mijn zus was ik nadien elke dag, behalve op vrijdag, open. In die tijd ging er op weekdagen veel volk op café. Er waren veel handelsreizigers en verkopers onder mijn klanten. Ook de burgemeester, de secretaris en de schepen waren vaste klanten. Herman Hebbrecht, Louis De Vos, Robert Neyt en Leon Huyghe waren de dagelijkse klanten, waar ik veel plezier mee beleefde.”

Simonne denkt met vreugde terug aan de vele vaste klanten:
“Ik had een goed café, met brave klanten. Ik had ze ook geleidelijk aan geselecteerd. Er werd nooit ruzie gemaakt. Op maandag gingen veel ‘stielmannen’ (metsers, timmerlui, …) de hele dag op café, want op maandag werkten ze niet.”


Foto: Maarten Lippens

Simonne vindt dat ze een ‘biechtmoeder’ voor haar klanten was. Het belangrijkste is dat je kan horen, zien en zwijgen. Je moet goed met mensen kunnen omgaan. Ik heb altijd iedereen de eer gegeven die ze toekwamen.

Simonne: “Het gebeurde regelmatig dat ik pas om vijf uur ging slapen. Na een paar uren stond ik al op zodat ik het café kop poetsen, zodat alles weer opgefrist was om de deur opnieuw open te doen.”

Onze kranige gesprekspartner schenkt ondertussen een lekkere Lindemans kriek uit. Zelf drinkt ze tijdens ons gesprek niet mee. Dat deed ze in het café meestal wel:
“Ik dronk mee, maar was nooit dronken. Ik was ook streng voor mijn klanten. Ze kregen geen alcohol meer als ik zag dat ze voldoende op hadden. Hun vrouw apprecieerde dat, omdat ik ervoor zorgde dat hun partner veilig thuis kwam.”

Simonne dronk zelf graag een likeur van Vervenne, maar die is bij haar weten niet meer op de markt. Later dronk ze ook graag een whisky-cola. Een Nederlandse klant vroeg haar ooit een koude thee, wat whisky bleek te zijn.

Als de gezondheid het toelaat gaat Simonne graag naar de hobbyclub en de koffietafels van OKRA en maakt ze ook busreizen samen met haar vriendinnen.
Op kermismaandag gaat ze steevast naar de kerkdienst en nadien gaat ze op stap met vrienden en bekenden. Simonne, we wensen je nog veel gezonde jaren.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-08-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -