2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Met Malik Everaert de lucht in.

Met Malik Everaert de lucht in.

Het laatste weekend van juli vond de drieëntwintigste editie van de Meetjeslandse Balloonmeeting plaats. Het was weer een hoogfeest voor de ballonliefhebbers, want op de terreinen van de Eeklose sporthal gingen de ballonnen vier keer de lucht in: op vrijdagavond, zaterdagavond, zondagochtend en –avond.

Ballonvaarder Malik Everaert uit de Muikemstraat was ook van de partij op de grootste meeting van België. Op woensdag had hij al de eer om met de nieuwe AVS ballon te vliegen, die op zaterdagavond officieel werd gedoopt. Wij treffen Malik net voor de laatste vlucht van het weekend.


Malik begon in november 2001 als leerling ballonvaarder bij het ballonteam van Luc Madou:
“Tijdens de meeting in het Zwitserse Chateaux d’Oex vroeg Luc me om ook ballonvaarder te worden. Na een aantal dagen bedenktijd ben ik de uitdaging aangegaan. Je moet eerst een zware theoretische cursus over luchtvaartreglementering, navigatie, aërostatica en meteo volgen. Als je minimum 75 % haalt op het examen mag je aan de praktijk beginnen met instructeur. Voor elke oefenvlucht betaal je € 250,00. Ik ben Luc Madou nog steeds heel dankbaar voor de ondersteuning tijdens die opleiding. Na zeven vluchten mocht ik al alleen beginnen vliegen. De instructeur moet de toelating geven om aan het praktijkexamen deel te nemen. Dan moet je vijftig vluchten doen met een privaat ballon, dit wil zeggen zonder reclame, om vervolgens opnieuw examen te doen. Als je in dat examen slaagt, krijg je een commerciële vergunning zodat je met een reclameballon mag vliegen.”

Malik, die ondertussen al driehonderd zestig vluchten deed, wijdt ons in in het ballonvaren:
“Er bestaan verschillende types ballonnen volgens de inhoud: 2800, 4200 of 6400 m³.
Er zijn manden waar tot twaalf passagiers in kunnen. Op een hoogte tussen 150 en 300 meter vind ik het ideaal om te vliegen, want dan heb je het mooiste zicht en herken je nog alles op de grond. De ochtendvluchten vind ik het allermooist, maar ook in de Ardennen en in de bergen is het super om te vliegen.

Het moeilijkste is landen, zeker als er wat wind staat. Ook opstijgen en het overschakelen naar een grotere ballon vraagt deskundigheid.”
Malik hoopt nog heel wat jaren te mogen doorgaan en hij droomt er stilletjes van om ooit eens naar de meeting in Oostenrijk te gaan.

Stressbestendig zijn.
Ondertussen is de briefing voor alle ballonvaarders afgelopen en maakt de ploeg zich klaar om op te stijgen. Malik heeft tijdens deze meeting zijn voltallige crew mee. Hij trakteerde hen voor hun inzet als vrijwilliger op een ochtendvlucht en nadien op een barbecue bij hem in de tuin. We zien ook Oud-Oosteeklonaar Luc De Letter, Davy Tetaert (Slijpstraat) en Kenny Van Hyfte (Stroomstraat) aan het werk.


Luc, die ondertussen al achtentwintig jaar in Wippelgem woont, is al acht jaar crewlid.


Een goed crewlid moet vooral stressbestendig zijn en tijdens de vlucht de ballon goed volgen met de wagen, leren we van Davy.


Kenny is nog maar pas bij de ploeg. Malik kan vooral tijdens de weekdagen nog altijd helpende handen in zijn team gebruiken.

Malik: “Luc Madou, die elf ballonnen in eigendom heeft, is de enige die volledig in orde is met de Vlaremwetgeving voor ballonvaarders. We kunnen volgens de wensen van de klant overal in België opstijgen, maar ochtendvluchten boven de kreken en avondvluchten boven de Leie en de Vlaamse Ardennen zijn toppers.”

Vroeger vloog Malik met de ballon met het varkenssnuitje (Marcassou). Nu vliegt hij met de Valckeballon. In een mum van tijd is de grootste ballon van de meeting opgeblazen en kiest hij het Eeklose luchtruim.

Onze fotograaf Kurt Sesselle liet zich na het interview volledig gaan tussen de ballonnen.
Zijn prachtige fotoreeks kan je bekijken op www.oosteeklo.be.

Met dank aan: www.madou-ballonvaarten.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-08-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -