2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Van ‘De Splinter’ tot Fair Trade gemeente?

Van ‘De Splinter’ tot Fair Trade gemeente?

Oxfam Wereldwinkel viert op zondag 12 oktober om 18.00 u. in de parochiezaal haar vijfentwintig jaar bestaan met een receptie voor alle Oosteeklonaren. Aansluitend is er het avondvullend programma ‘De illustratie met Mong en Magda’, door De Vieze Gastenen muzikanten. De toegang is gratis.

Alles begon in november 1982 toen Christ Bral, Jean-Pierre De Cock, Suzy Dhaese, René Meire, Marleen Thienpondt, Mia Van De Velde en Marina Van Holderbeke in Oosteeklo-Dorp 28 (nu Café ’t Evenwicht) een geschikte locatie vonden om een wereldwinkel in onder te brengen en een café in te richten. Vzw De Splinter was geboren. Op 21 januari 1983 werd het officiële startschot van de Wereldwinkel gegeven. De winkel annex café was open op zaterdag- en zondagvoormiddag. Mia Van De Velde, die mee aan de wieg stond, is de enige die nu nog steeds actief is in de Oosteeklose wereldwinkel. Zij maakt deel uit van een enthousiaste groep medewerkers.

Bewustmaking.
Nadat ze het café verlieten vond de ploeg onderdak in de Oosthoek (nu dokter De Bock) en later in de Stroomstraat (Jeugdheem). Ondertussen heeft de Oxfam Wereldwinkel al tien jaar haar vaste stek in de parochiezaal (voormalig postkantoor).
De winkel is geen doel op zich, maar het is een middel om door de verkoop van ‘eerlijke producten’ de producent uit het Zuiden te geven waar hij recht op heeft. Anderzijds wil Oxfam Wereldwinkel iedereen bewust maken van de keerzijde van de globalisering.

In de beginjaren van de Wereldwinkel werden er onder andere debatten gehouden en allerlei acties op touw gezet. Door de jaren heen is Oxfam Wereldwinkel braver geworden, maar toch blijven ze aan de mouw trekken van beleidsmakers en consumenten. Wereldwinkelproducten zijn ondertussen een vaste waarde bij verscheidene Oosteeklose verenigingen en het gemeentebestuur.

De huidige ploeg organiseert nu reeds twee jaar op rij een Bio-ecomarkt. De medewerking aan de 11.11.11 maaltijd en de Broederlijk Delenmaaltijd, de geschenkenbeurs op 14 december, het kraampje op de kerstmarkt en de kerstwandeling bewijzen dat deze vereniging klaar is om er nog vijfentwintig jaar bij te doen.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-10-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -