2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Jimmy en Johny Vlaams kampioen higland games.

Jimmy en Johny Vlaams kampioen higland games.

Johny De Zutter (Muikemstraat) en Jimmy Van De Walle (Veldstraat)
namen op 30 augustus in het kasteeldomein van Ooidonk deel aan het Vlaams kampioenschap ‘highland games’. Van de acht deelnemers eindigde Jimmy verrassend op de eerste plaats gevolgd door Johny, die tweede werd.
“Door onze atletiek achtergrond hebben we uiteraard enig voordeel op de rest. In Vlaanderen is deze sport, die in Schotland ontstond, nog vrij onbekend”, verklaren Jimmy en Johny hun sterke prestatie.


Foto: Johny De Zutter

Ontstaan.
Zowat 4000 jaar geleden ontstond deze sport in Schotland, toen de Pickten, de voorouders van de Schotten, de grote najaarsjacht (een taingel) hielden, waaraan een aantal clans (families) deelnamen. Ze vormden in de bergen een grote cirkel en met fakkels en geschreeuw joegen ze de dieren, die binnen deze kilometers grote cirkel zaten, naar een afgesloten kloof. Wanneer de dieren ingesloten waren begon de slachting. Na afloop werd met alle families tezamen de buik vol gegeten en begonnen spontaan de krachtsporten. Zowat 100 jaar voor Christus kwamen de Kelten naar Schotland en door vermenging van Pickten en Kelten werden deze spelen groter en uitgebreider. De spelen bestonden toen al uit steen gooien (kogelstoten), slingeren met een steen aan een slinger (hamerslingeren) en boomstam werpen.
De sterkste van elk onderdeel werden de lijfwachten of assistenten van de chieftain, de leider van de clan; tegenwoordig bodyguards genoemd.

Vandaag de dag zijn er in Schotland per jaar zo’n tweehonderd highland games, waar kerels uit de hele wereld hun krachten meten. Highland games zijn er een sociaal Schots treffen waar ook tienduizenden toeristen op af komen.De meest bekende is de koninklijke braemar highland game, waar de Britse koninklijke familie tussen de zowat 30.000 toeschouwers aanwezig is. Ook buiten hun land hebben Schotten deze traditie in stand gehouden. Zo zijn er ook in Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Japan, Indonesië en diverse Afrikaanse landen highland games.

De grootste highland game wordt in het Amerikaanse Santa Monica gehouden met zo'n 60.000 toeschouwers. Het is een volwaardige sport geworden waarin wereldwijd al vele professionals actief zijn en waarvan de populariteit en professionaliteit elk jaar toeneemt.
Ook Nederland en België hebben al meerdere semi-professionele atleten die in binnen en buitenland actief zijn. De Nederlands - Belgische competitie heeft de laatste jaren in Europa een goede reputatie verworven.

Talent.
Johny nam vorig jaar de eerste maal deel aan de wedstrijd in Destelbergen waarin hij meteen tweede Belg was. Hij had de smaak te pakken. Zo plande hij dit jaar alle wedstrijden van de federatie Nederland - België op de agenda. Hij streed via het klassement steeds mee voor de titel en werd in Destelbergen Belgisch kampioen B-klasse en derde in het klassement van Nederland. Hij deed ook aan enkele wedstrijden mee in Friesland.
Volgend jaar wordt het alvast een spannende strijd tussen Jimmy en Johny om de Belgische titel B-klasse.
“We hopen om deze winter zonder veel kwetsuren goed te kunnen trainen en volgend seizoen de limiet van A-klasse te behalen om in 2010 ook aan internationale wedstrijden te mogen meedoen in Schotland!”

Voor wie dit zelf ook wil doen, begint alvast te oefenen, best op een afgelegen terrein. De disciplines zijn: een gewicht van 10 kg 20 m ver slingeren; een steen van 10 kg tot 10 m ver stoten, een gewicht van 12,8 kg 16 m ver gooien; een gewicht van 20 en 25 kg tot 4 m hoog gooien en boomstammen van ongeveer 70 kg over het hoofd smijten.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2008-11-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -