2706 inwoners
2 bezoekers online
   
 
december 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Australiƫr Reginald Arnold kreeg bezoek uit Oosteeklo.

Australiƫr Reginald Arnold kreeg bezoek uit Oosteeklo.

Van half september tot half december maakten Marnix Welvaert en Linette Ingels een rondreis door Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens de voorbereiding van die rondreis kwam ook Reginald Arnold ter sprake.


Linette: “Mijn pa Lucien vroeg zich af of het niet mogelijk was om de oud-wielrenner op te zoeken. De inmiddels 84-jarige Australiër woonde tussen 1947 en 1963 een aantal jaren in Oosteeklo. Mijn pa leerde Reginald kennen toen hij in de Ertveldesteenweg woonde.”

“Ik trok als kleine jongen met mijn grootmoeder, Leontine Van Laere, zus van Oosteekloos wielrenner Philemon Van Laere, mee naar het ’t Gentse Kuipke. Zo maakte ik kennis met het talentrijke Australisch duo Reginald Arnold en Alfred Strom”, vult Marnix aan.

Eerste contacten.

Linette: “Tijdens de zomer ontmoetten we Rita Van Laere uit de Ertveldesteenweg die nog steeds contact houdt met Reginald. Die band groeide toen haar grootvader ‘Djiet’ zich over de Australische renner ontfermde toen hij hier woonde. Nu we naar Australië op reis trokken, bestond er misschien wel een mogelijkheid om hem op te zoeken.”

Marnix: “Ik telefoneerde reeds in de zomer met Reginald om onze komst aan te kondigen. Hij was blij verrast dat ze hem in Oosteeklo nog niet vergeten zijn.“


Foto: Marnix Welvaert
Onderschrift: Reginald Arnold met Linette Ingels

Pistetalent.


Reginald Arnold werd op 9 oktober 1924 in Murwillenbank (Australië) geboren. Hij was profwielrenner van 1946 tot 1963. In 1947 kwam hij in London aan. Hij vestigde zich eerst in Gent. Na een tijd kwam hij in de Ertveldesteenweg in ’t villaatje wonen, nu bewoond door Marcel Latomme en Suzanne Geernaert. Na drie jaar trok hij opnieuw naar Gent, maar hij kwam opnieuw naar Oosteeklo. Hij vestigde zich op ’t Groentjen, in de Oosthoek 3, in het huis dat later bewoond werd door Hélène De Cleene. Hij was vooral succesvol op de wielerbanen in ons land en in de buurlanden. Tussen 1949 en 1953 was Australiër Alfred Strom zijn vaste ploegmaat. Hij won in totaal vijftien zesdaagses waarvan vijf keer in Antwerpen en twee keer in Gent. Daarnaast stond hij nog dertig keer op het podium van een zesdaagse. Na zijn vruchtbare en lange carrière keerde Reginald Arnold terug naar zijn geboorteland. Alfred Strom is reeds dertig jaar geleden gestorven. Zijn dochter woont aan de Belgische Kust. Reginald Arnold woonde na zijn terugkeer naar Australië eerst in Sydney en trok later naar Brisbane (Queensland) aan de Gold Coast waar hij geniet van de zee en het aangename klimaat. Hij heeft één dochter die in Parijs woont. Zij vrouw is twee jaar geleden overleden.

Bezoek uit België.

Marnix: “Toen ik een tweede keer telefonisch contact had met de Reginald, begon hij plots Nederlands met een Gentse tongval te spreken. Toeval wil dat hij toen net bezoek had van een oude bekende uit België. We pasten ons reisschema aan om de kranige Australiër te kunnen bezoeken voor hij op cruise naar Nieuw-Zeeland vertrok. De 84-jarige oud-wielrenner bewees ons dat hij nog vlot met de wagen kan rijden en dat hij ook nog zonder problemen een gesprek in het Nederlands kan voeren.

Foto: Christianne Lippens


Bij het bekijken van een foto van toen hij op ’t Groentjen woonde, sprak hij zelfs ‘Uesteklues’. De foto werd genomen voor het voormalige café Sportif op ’t Groentjen (tot voor kort ‘t Achterkwartier), na het winnen van de Gentse Zesdaagse. In het midden op de foto staat Reginald Arnold met zijn vrouw en zijn dochter Carol. Hij herkende nog: Gentil Van Laere, Arthur Dhuyvetter en zijn vrouw Julienne, Albert Lippens en zijn vrouw Jeanne Penny, de gebroeders Van De Keere en vooral Antoine Voorhoofdt.”

Hartelijke ontvangst.

Marnix en Linette werden hartelijk ontvangen door Reginald Arnold. Hij was gecharmeerd door bezoek uit Oosteeklo. Hij vond het geweldig dat er Oosteeklonaren hun reis herschikten om hem te kunnen bezoeken. Hij vertelde ook dat hij het liefst op de wielerbaan van Antwerpen reed, omdat de baan langer en minder technisch was dan die van Gent. Hij sloot er trouwens in 1963 zijn carrière af met een tweede plaats in de eindstand van de zesdaagse samen met Peter Post en Willy Vannitsen. Rita Van Laere gaf een eigen creatief werk als geschenk voor Reginald mee. Lucien Ingels gaat voortaan bollen met een door Reginald Arnold gesigneerde pet. Marnix en Linette genoten van deze unieke ontmoeting met de legendarische pistier met Oosteeklose supporters. Het ga je goed Reginald.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-01-21

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -