2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Vrijwilligers zijn broodnodig.

Vrijwilligers zijn broodnodig.

Van 1 tot en met 7 maart loopt ‘De week van de vrijwilliger’. Als start van deze week trakteerde “aan Z”, de grensoverschrijdende welzijnsorganisatie van de gemeenten Assenede en Terneuzen, haar vrijwilligers op een gezellige middag in het provinciaal domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Zij drukte hiermee haar waardering uit voor hun inzet gedurende het afgelopen jaar. Bij “aan Z” zijn momenteel tweeënveertig vrijwilligers uit de gemeente Assenede actief, waarvan slechts vier Oosteeklonaren!

 

Ze doen dit onder andere door: warme maaltijden te bezorgen, mee te helpen in het dienstencentrum waaronder het sociaal restaurant, boodschappen te doen, te helpen bij het invullen van papieren, vervoer van mindermobielen naar de kapper, kennissen…

Etienne Van De Veire en Etienne De Roo bedelen de warme maaltijden in Assenede en Oosteeklo. Monique Verschorren en Marleen De Buck zijn de medewerkers in het sociaal restaurant. Dankzij hun engagement en dat van Lisette Haertjens en Rita Moens kan het sociaal restaurant in De Aster op maandag, dinsdag en vrijdagmiddag georganiseerd worden.

Wij liepen langs bij Etienne Van De Veire uit de Ertveldesteenweg, een van de Oosteeklose vrijwilligers bij “aan Z”.

 


Foto: Maarten Lippens

Etienne (67) is bijna één jaar actief als vrijwilliger bij de bedeling van de warme maaltijden aan huis.

Etienne: “Ik ben daarmee begonnen vanuit mijn sociale bewogenheid omdat ik het erg vond dat er geen Oosteeklose medewerkers waren om deze eerstelijnszorg te bieden.”

Etienne engageerde zich al van jongs af. Onder impuls van de toenmalige pastoor was hij eind jaren vijftig al actief in KAJ. Later was Etienne zes jaar gemeenteraadslid en later gedurende achttien jaar OCMW-raadslid, lid van het sociaal comité en het vast bureau.

Het stond mee aan de wieg van wat nu ‘Tafeltje dek je’ heet en het sociaal restaurant.

Ze zien ons graag komen.

Etienne is een week per maand van dienst. In de wintermaanden, als er minder werk is in zijn moestuin, doet hij zelfs twee weken per maand de rit.

Etienne: “Onze opdracht start om half elf vanuit het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede. We brengen de warme maaltijden rond in een deel van Assenede en in Oosteeklo. We proberen om uiterlijk om kwart voor twaalf de laatste maaltijd af te leveren. In die tijdsspanne bedienen we gemiddeld zestien mensen. We krijgen hiervoor een kilometervergoeding. Als medewerker van de maaltijdbedeling is het ook onze plicht om problemen door te spelen. Er is tijd voor een praatje, maar niet voor lange gesprekken, want iedereen wil stipt op tijd bediend worden.”

Etienne hoopt deze zinvolle tijdsbesteding tot zijn 75 te blijven doen, toch zijn er nog steeds bijkomende vrijwilligers welkom.

“We zijn al geruime tijd op zoek naar nog meer vrijwilligers uit Oosteeklo, want nu zijn we genoodzaakt om medewerkers uit Assenede naar Oosteeklo te sturen om de mensen van hun warme maaltijd te voorzien. Die medewerkers doen dat met plezier, maar toch vinden we het ook belangrijk dat mensen uit Oosteeklo zich willen inzetten voor hun dorpsgenoten.

Vrijwilligers zijn noodzakelijk voor een goede uitbouw van het aanbod van ‘aan Z’. De organisatie werkt graag met hen samen, het zijn gemotiveerde mensen die iets willen doen voor het dorp en haar inwoners en op zoek zijn naar zinvolle tijdsbesteding voor zichzelf. Ze hebben veel levenservaring en deze kunnen ze optimaal inzetten”, zegt Bart Beeckmans vrijwilliger coördinator van “aan Z”. Wie zich ook wil inzetten als vrijwilliger neemt contact op met Bart. Tijdens een gesprek wordt gepolst naar de dingen die je graag doet en dan wordt er een passende vrijwilligerstaak voor je gezocht. Wie eerst eens wil proberen, meerijden, helpen in het sociaal restaurant, … dat kan.

Contact: tel. 09 344 36 10 of e-mail: b.beeckmans@aan-z.eu

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-03-08

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -