2741 inwoners
3 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Producten van eigen bodem.

Producten van eigen bodem.

Zaterdag 21 maart vond in Restaurant Torenhuyze de officiële voorstelling plaats van een reeks lekkernijen van eigen bodem. De gasten konden er voor het eerst proeven van tripel 'Den Beer', hoevekaas Den Tseut, potjesvlees met Uestekluese tripel en bruinbrood met biergist. De boergondiërs van onze redactie waren er als de kippen bij om de nieuwste producten van eigen bodem te ontdekken. Over kippen is het laatste woord nog niet gezegd, want diezelfde morgen kregen we bij Marion Dhont in de Vlasgaardstraat een uniek kippenras te zien.


Foto: Michel Moens


In de culinaire tijdschriften heeft men tegenwoordig de mond vol van terroirproducten. Dit wil zeggen dat voor het bereiden van gerechten zoveel mogelijk producten van eigen bodem worden gebruikt. Plattelandscentrum Meetjesland is al jaren bezig met het promoten van streekeigen hoeveproducten en ze doen dat nu via de coöperatie Mmmm…eetjesland.


Foto: Ivan Bernaerdt


Den Beer drinkt tripel.
Stefan De Decker en Ria Danneels stelden ‘Den Beer’ voor; een volmoutig tripelbier, gemaakt met roggemout. De afgeronde bitterheid komt er door dry hopping. Het is licht troebel doordat het ongefilterd is. Het bier van 9° is gebotteld in flesjes van 33 cl en is zoals zijn voorgangers Den Tseut, Den Bras en Den Drupneuze te koop in pakketjes van zes; in houten bakjes van twaalf of in grote kratten van vierentwintig flesjes. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, maakt Stefan nu wekelijks drie brouwsels en wordt er twee keer per week gebotteld. Door het grote succes van dit eigen bier, zijn Stefan en Ria al genoodzaakt om hun brouwerij nog verder uit te breiden.


Foto: Ivan Bernaerdt


Tseutkaas, het ideale huwelijk tussen twee Meetjeslandse streekproducten.
Patrick De Zutter en Ann De Smet van de Houtlandhoeve uit de Dankaartsekestraat zijn apetrots op deze nieuwe halfharde kaas.
Ann: “Op vraag van brouwer Stefan maakten we een hoevekaas gerijpt in Tseutbier. Na een jaar uitproberen slaagden we erin om een kaas te maken die zich van andere kaas onderscheidt doordat hij gemaakt is van rauwe melk en gerijpt is in bier. Door die manier van rijpen smaakt deze smeuïge kaas pittig met een biertoets. Hij past perfect als knabbeltje bij het aperitief; bij een Oosteekloos biertje of zelfs als broodbeleg.”
Deze heerlijke kaas is te koop op ‘De Houtlandhoeve’ in de Dankaartsekestraat 2.


Foto: Ivan Bernaerdt

Potjesvlees Villa Tuut.
Filip Willems, de chef van Restaurant Torenhuyze, in de volksmond ook gekend als ‘De villa Tuut’, maakte potjesvlees met Oosteekloos tripelbier en bruin brood met biergist.
Potjesvlees is een oud-Vlaamse vleesbereiding die in Veurne en omstreken gemaakt wordt met het vlees van kalf, konijn en kip met witte wijn en azijn.
Filip Willems: “Ik gebruikte Oosteeklose tripel in plaats van witte wijn bij het magere vlees van kalf, kip en konijn. De gelatinebinding verkrijg ik door ook ‘de krakers’ van het kalfsvlees te gebruiken.”

Wij vonden dat het resultaat voortreffelijk smaakt met een tartaarsausje op basis van yoghurt, vergezeld van huisgemaakt donkerbruin brood op basis van biergist.
Wij genoten met volle teugen van al dat lekkers dat vanaf nu allemaal te bestellen is bij brouwer Stefan De Decker; Restaurant Torenhuyze en de Houtlandhoeve.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-04-05

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -