2741 inwoners
6 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Oosteekloos kippenras

Oosteekloos kippenras

Na jarenlange selectie zijn Marion Dhondt en Ronald Haeck er in geslaagd om een nieuw kippenras te fokken. Ze noemen het Uesteklue koekoek, naar het voorbeeld van de Mechelse koekoek.

Marion en Ronald begonnen begin jaren ’80 met een industriële konijnenfokkerij in de Vlasgaardstraat. Nu is de hoeve uitgegroeid tot een ambachtelijke fokkerij van neerhofdieren en rustieke rassen, levend erfgoed. Woordvoerder Ronald leidt ons naar het hok met het zelfgekweekte kippenras.


Foto: Kurt Sesselle

Het Uesteklues kippenras heeft de vederkleuren van de Mechelse koekoek en de kale rode nek van het ras dat oorspronkelijk vanuit Transylvanië naar Frankrijk en ons land kwam. Op de kop heeft de hen een vedermutsje. De haan heeft een mooie enkelvoudige felrode kam met mooie tanden.

Marion en Ronald zijn fier dat ze dit kunnen verwezenlijken. Dit eigen ras is het resultaat van jarenlang kweken en selecteren. Het is een traag groeiend ras en dus niet te vergelijken met vethaantjes. De Uestekluese koekoek wordt gekweekt met een zelf samengesteld voedingsmengsel bestaande uit inlandse granen. Het is de bedoeling om het binnenkort als fokdier en als geslachte kip te verkopen. Het vlees overtreft de kwaliteit van de Bresse kip Wie deze nieuwe kippenvariant wil bekijken, neemt contact op met Marion Dhont in de Vlasgaardstraat 26; tel. 09 344 00 65.

Een definitieve naam voor dit ras hebben Marion en Ronald momenteel nog niet. Welke naam past volgens jullie het beste?
Uesteklue koekoek, Uestekluese koekoek, Oosteeklose koekoek.
Laat het ons weten via een briefje in de brievenbus van Drukkerij Stoop, Koning Albertstraat 13 of via een e-mail naar: redactie@oosteeklo.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-04-05

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -