2741 inwoners
één bezoeker online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

DE SJAL - Remi Van De Veire … soigneur in hart en nieren !

DE SJAL - Remi Van De Veire … soigneur in hart en nieren !

Op de vraag ‘Wat is er vandoen om te kunnen voetballen?’ antwoordt de doordeweekse medemens: een voetbalplein, twintig voetbalders, twee keepers, een arbiter, vier cornervlagskes en vaneigens nog een bal ook… plus nog een pompken om die bal op te blazen, meer moet dat niet zijn!

De kenners zullen dit volledig beamen, maar voegen er tegelijkertijd nog een hele rits andere mensen en dingen aan toe.
Deze keer hebben we het hier in ‘De Sjal’ over zo’n ‘andere mens’, iemand die zoals men vandaag de dag zou zeggen, behoorde tot de technische staf van EV Oosteeklo.

Remi Van De Veire (niet te verwarren met zijn naamgenoot en gemeenteraadslid uit de Kerrestraat) is geboren op 30 november 1929 en woont samen met echtgenote Georgette in de Ertveldesteenweg.
Zijn ouders hadden daar een bakkerij. Zijn vader, die bakker was, werd in Kruiningen (NL), tijdens de overstromingen in Zeeland (1953), het slachtoffer van een zwaar ongeval en daardoor moest de bakkerij gesloten worden.

Foto: Tony De Boos

Remi heeft zelf nooit gevoetbald, maar is in Oosteeklo wellicht de persoon met de langste staat van dienst in het voetbalgebeuren.
Al in de Tweede Wereldoorlog ging hij als jonge gast (+/- 15 jaar) mee met de voetbalploeg van Oosteeklo.
Na nog in dienst te zijn geweest bij SLV Zelzate, VV Wippelgem en Sparta Ertvelde, is Remi ermee gestopt in het seizoen 2004 - 2005.
Dit betekent dat Remi meer dan zestig jaar (!) actief is geweest in de voetballerij.

De ploeg van Oosteeklo speelde in ‘den oorlog’ niet in competitie. Er werden dus enkel vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.
Een voetbaluitrusting hadden ze niet. Maar de broer van de latere burgemeester Roegiers had daar iets op gevonden; hij had thuis elf witte hemden ‘geleend’ en had er met de schaar de ‘sleppe’ afgesneden. En zo kwam het dat Oosteeklo steeds in ‘maagdelijk wit’ aan de aftrap verscheen.

Voetbal een feest!
Ons elftal trok voor de vriendschappelijke matchen dikwijls, met de fiets, naar ‘den Oudeman’ (Waterland-Oudeman).
In ‘den Oudeman’ zagen ze die van Oosteeklo graag komen. Na de wedstrijd trakteerden de Oosteeklonaren de vrienden uit ‘den Oudeman’ namelijk steevast op biefstuk, wat de uitslag van de wedstrijd ook was. Biefstuk tijdens ‘den oorlog’ … in die tijd was het voedsel toch gerantsoeneerd? “Klopt”, zegt Remi, “maar een van de Oosteeklose spelers werkte op het bureau dat instond voor de verdeling van voedselzegels.  Als er een wedstrijd zat aan te komen sloeg die, zonder dat ‘den Duits’ het in de mot kreeg, wat vleeszegels achterover en daarmee werden steaks aangekocht bij de plaatselijke beenhouwers …”
Voetbal, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog al een feest!

Na de oorlog sloot de ploeg zich aan bij het KVS.
Het team bestond toen onder andere uit: Albert De Causemaecker als voorzitter, Albert Geirnaert (ook Pior genoemd) als keeper, Victor Van Laere,  Gerard De Pestel en Valere Bastiaen als ‘backs’ (verdedigers).  Later werd de ploeg nog aangevuld met klasbakken dokter Dhooge en Lucien Ingels. Remi had toen al de functie van verzorger.

Er werd in die tijd gespeeld op een terrein in de Oosthoek, waar nu de begraafplaats is. Op de weide liepen koeien en voor de match werd een rondgang gedaan om de vlaaien op te ruimen. Het kleedlokaal voor de tegenpartij was gelegen op de plaats waar Hubert Van Laere nu woont. De thuisploeg had haar kleedruimte bij Mon Van Hyfte in de Oosthoek.

Remi herinnert zich nog volgend voorval in die periode: trouwe supporter Laurent Pauwels kreeg tijdens de wedstrijd een verloren geraakte bal op de mond en zijn pijp schoot in zijn keelgat. Door een snelle reactie van Remi en omstaanders kon de pijp op tijd uit de keel worden gehaald en kwam Laurent er zonder veel kleerscheuren van af.

Wat houdt de functie van een verzorger-soigneur eigenlijk in?

Remi: “De verzorger-soigneur staat ingeschreven op het scheidsrechtersblad en is dus de enige persoon die zich op het terrein mag begeven voor verzorging.”

Remi zorgde er bij EV Oosteeklo voor dat de kledij van de spelers klaar lag en dat er koffie was tijdens de rust. Voor de match diende Remi ook de spelers te masseren. De spelers konden zelf kiezen of ze een massage wilden of niet. De massage nam, per speler, ongeveer vijf minuten in beslag en Remi moest zich dikwijls reppen om voor de aanvang van de match klaar te geraken. Er waren ook spelers die nogal gevoelig waren aan knie of enkel en daar werd dan door Remi extra aandacht aan besteed.
Remi heeft de stiel van soigneur geleerd in het wielerleven. Hij begon als masseur van Antoine Van Laere, een goede coureur-pistier uit Oosteeklo in het begin van de jaren ’50.
De oom van Antoine, gekend als ‘de zot Van Laere’, was een gekende pistier die nog furore heeft gemaakt in Amerikaanse zesdaagsen.
Later heeft Remi ook nog Oosteeklose wielrenners, zoals Eddy Van Laere en Klaus De Muynck, begeleid als soigneur.

Kampioen.
De mooiste herinneringen heeft Remi aan de kampioenstitel van EV Oosteeklo, eind jaren zeventig. Volgens hem voor een groot deel te danken aan Lucien Ingels en de trainer van toen, Herman Schatteman, iemand met wie hij zeer goed overweg kon.
Remi was echter niet alleen verzorger bij EV Oosteeklo, hij werd ook voor andere ‘opdrachten ingezet. Op een gegeven moment was er nood aan een nieuwe toegang tot het voetbalveld aan de Ertveldesteenweg.
Er werd geopteerd om de toegang te leggen op de plaats waar zich nu de Rode Kruisstraat bevindt.

Probleem was dat er daar wel nog moest worden over onderhandeld met eigenaar boer Verstraete, toen gekend als de niet meest inschikkelijke mens van Oosteeklo.
De meeste bestuursleden zagen dat niet echt zitten en Remi werd, vergezeld van André Van De Voorde, als bemiddelaar op pad gestuurd.
Remi kende boer Verstraete tamelijk goed omdat hij daar dagelijks met brood kwam.
Met veel geduld, overleg en de juiste aanpak slaagden Remi en André erin om boer Verstraete te overtuigen een uitweg beschikbaar te stellen.

Remi heeft nooit last gehad met de scheidsrechters, omdat hij de nodige discipline aan de dag legde om te wachten met het terrein te betreden tot de scheidsrechter zijn toestemming gaf, want daar waren ze volgens hem nogal streng in.

Om af te sluiten hebben we nog een heikele vraag voor Remi:
Remi, uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat je ooit eens een supporter een ‘lap’ hebt gegeven met uw waterzak?
Remi: “Dat is juist. Het was, eind jaren zeventig, in een wedstrijd tussen Bassevelde en Oosteeklo op het veld van Bassevelde. Zoals je weet, werd bij deze ontmoetingen altijd op het scherp van de snee gespeeld en laaiden de gemoederen bij spelers en supporters hoog op.
Tijdens de match liep ik, als verzorger, in het veld langs de lijn en hoorde een supporter van Bassevelde negatieve kritiek geven op een van onze betere spelers, Patrick Boelaert.
Volgens mij volledig onterecht. En ik heb dat aan de man in kwestie ook duidelijk gemaakt. Doch zonder veel resultaat, want hij bleef maar doordrammen.


De zenuwen stonden bij mij nogal gespannen en ik heb de supporter in kwestie dan ook onmiddellijk ‘een dzjoef verkocht met mijn waterzak. Zonder veel erg want de waterzak was van plastiek. De persoon in kwestie heeft er dus geen letsels aan overhouden. Het was die wedstrijd trouwens heel de tijd zeer onrustig op en rond het veld en tijdens de match waren her en der schermutselingen tussen supporters en spelers. Na de wedstrijd zijn de supporters nog slaags geraakt in de kantine. Het kwam zelfs zover dat ‘de gendarmes zijn moeten tussenkomen om de gemoederen te bedaren.

Remi, dank voor dit gesprek en namens heel voetbalminnend Oosteeklo van harte bedankt dat je in al die jaren zo goed voor ‘onze jongens’ hebt gezorgd!

Verdienstelijke-top 5 EV Oosteeklo van Remi:
- doelwachter: Jacques Rupprich
- verdediger: Martin Van Moorhem
- middenvelder: Tony De Boos
- aanvaller: Raf Van Vooren
- andere (trainer, bestuurslid, supporter, etc …): Lucien Ingels

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-06-02

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -