2741 inwoners
3 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Sociaal restaurant vooral op vrijdag een succes.

Sociaal restaurant vooral op vrijdag een succes.

Sinds begin december 2008 is het Sociaal restaurant De Aster drie dagen per week open.

Je kan er terecht op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 11.30 u.

Ik wou wel eens weten hoe dat daar was en ik ging er op dinsdagmiddag eten. Inschrijven is makkelijk. Uiterlijk de dag ervoor geef je een belletje naar Marie-Thérèse Bruggeman, sinds begin dit jaar de conciërge van De Aster. Ik word hartelijk verwelkomd door Marleen De Buck en Lisette Haertjens, de vrijwilligers die vandaag van dienst zijn. Er zijn negen gasten aan tafel. Ik ben er, met uitzondering van een man die er samen met zijn vrouw voor het eerst is, de enige man. Hoewel ik nog vrij jong ben, ben ik er ook steeds welkom, zeggen de gasten mij; leeftijd, geslacht of afkomst speelt hier geen rol. Ik schuif aan bij Martha (van de champetter) Roegiers en bij Suzanne Van De Veire.

Zij wonen in een van de serviceflats, ze zijn hier vaste klanten en voelen zich hier als in een echt restaurant. De ruimte is heel gezellig aangekleed en de tafel is zomers versierd. De medewerkers en de conciërge passen de versiering aan volgens het seizoen.

We drinken samen een glas fris water, dat gratis is. Als ik iets anders wil drinken, betaal ik daar slechts 1 euro voor. Ik houd het vandaag bij water, maar sommige gasten kiezen soms ook voor een glaasje wijn.

Marleen komt de borden met dampende groentesoep opdienen. Ik heb de eerste minuten geen tijd om te eten, want ik luister naar hoe tevreden de gasten hier wel zijn.

"We vinden het heel gemakkelijk, we moeten dan zelf niet koken en geen afwas doen", klinkt het bij de een. "Samen eten is veel gezelliger dan alleen thuis zitten", klinkt het bij de ander.

"Ge zijt er ne keer mee buiten en ge fietst naar hier", klinkt het bij nog een derde.

Ik begin nu vlug van mijn soep te eten, want daar is Marleen al om nog even bij te schenken.

Ik vraag mij nog één lepel soep bij, want straks wacht er nog cordon bleu met kaassaus, gebakken aardappelen, erwtjes en worteltjes. Ik word hier bediend, moet niet zelf afruimen en ook bij de afwas moet ik niet helpen. Dat is eens gemakkelijk, want thuis is dat altijd mijn werk. Het wordt heel stil, iedereen eet en geniet.

Ik neem nog even de tijd om met de andere gasten te praten. Laura, die dagelijks door haar dochter naar hier wordt gebracht, geniet van het samenzijn en van het lekkere eten. Mariette en Francine komen regelmatig en ze brengen zelfs eens iemand mee om ook kennis te maken met het sociaal restaurant. Wie niet zelfstandig tot hier raakt, wordt door een aantal vrijwilligers met de wagen opgehaald en thuisgebracht.

Ondertussen gaat Marleen nog een keer rond met worteltjes, aardappelen en een stukje vlees. Ik vraag nog van alles een beetje. Ik zie zo goed als lege borden naar de afwas passeren. Alsof het nog niet genoeg is, krijg ik ook nog een nagerechtje en een koffie.

Vrijdag is hier de drukste dag, verklappen de dames mij, want dan is het vis. Dan komen er tussen de tien en de vijftien mensen eten. Na het eten blijven ze dan nog wat napraten en wordt er ook gekaart.

Het is rond één uur als de meeste gasten vertrekken. Laura wordt opgehaald door haar dochter, de andere vertrekken met de fiets naar huis. Martha en Suzanne gaan even rusten in hun flat. Na een halfuurtje zijn ze daar, samen met nog een aantal bewoners, terug om een namiddag te kaarten. Met uitzondering van woensdag wordt er elke namiddag gekaart. Ondertussen komen hun vriendinnen, die in het dorp wonen, binnen. Ik kies ervoor om toch maar niet mee te kaarten, want de kaartgroepen zijn al gevormd. Ik ben een ervaring rijker. Een middag in het sociaal restaurant De Aster is zeer gezellig, de maaltijd is zeer lekker en niet duur. Alle info en inschrijven bij conciërge Marie-Thérèse Bruggeman tel. 0486 75 19 40 of bij Kristl Ingels tel. 09 341 72 82.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-08-11

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -