2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


3

Oosteeklo Vandaag: Wat is er van de sport?

Oosteeklonaar rijdt tweede keer Tour uit.

Oosteeklonaar rijdt tweede keer Tour uit.

Joachim Schoonacker uit de Bosstraat is verzorger bij wielerploeg Garmin Slipstream. Hoe het leven van een wielerverzorger in de Tour eruit ziet kan je hier lezen. Het volledige dagboek kan je lezen op www.oosteeklo.be.

Joachim vertrok voor zijn tweede Ronde van Frankrijk al op maandag 29 juni met het vliegtuig naar Spanje. Van daaruit reed hij met de auto naar Montpellier om er de ploegentijdrit te verkennen. Op woensdag 1 juli vertrok hij naar Monaco. Daar verbleef hij met het ganse team in Hotel Columbus, eigendom van F1-rijder David Coulthard, in hartje Monaco.

De dagen voor de wedstrijd gaan de renners losrijden en krijgen ze massage. Op donderdag 2 juli vond de ploegenvoorstelling plaats aan de jachthaven van Monaco.
Het is vrijdag 3 juli, daags voor de start van de Tour. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de tijdrit van morgen. Na het eten krijgen de renners opnieuw massage.

De eerste week van de Tour bestond de taak van Joachim erin om de hotels in orde te brengen als de renners er na de wedstrijd aankomen. Hij brengt, samen met een paar andere verzorgers, de koffers naar de kamers, ze zorgen dat er water is, ze regelen de maaltijden.

Als er nog wat tijd over is proberen ze een beetje te relaxen. De werkdag start om 7.00 u. en eindigt meestal om 23.00 u. Dan gaan ze naar hun kamer.

De eerste tien dagen van de Tour maakte Joachim het eten klaar dat de renners in de wedstrijd eten en ook de stokbroden die het personeel tijdens de dag eet.
De renners staan rond 8.30 u. op, ze gaan ontbijten om nadien nog wat te rusten tot ze vertrekken naar de wedstrijd. Na de aankomst douchen de renners zich in de bus om dan zo snel mogelijk naar het hotel te rijden. Eerst volgt de massage en daarna gaan ze pas eten.

Joachim masseerde de Nederlander Martijn Maaskant en de Amerikaanse sprinter Tylar Farrar, twee jonge mannen met heel veel klasse! Nooit nerveus, altijd vriendelijk.

Eten

Het team had zijn eigen kok mee in de Tour en die zorgt dat alles vers op tafel komt, de Franse hotelkeuken is niet altijd lekker en het eten bij de ploeg is glutenvrij. Bij het avondeten drinken de renners water en een glaasje rode wijn. Ze drinken geen bier want daar zitten gluten in en dat is niet goed voor de renners omdat dit ontstekingsbevorderend werkt.
Alhoewel een frisse pint toch kan smaken... De meeste renners gaan na het eten naar de kamer en gaan rond 23.30 u. slapen.

De sfeer in de ploeg was goed; Martijn Maaskant deed zijn werk goed en reed heel sterk.

Tyler Farrar was ook heel goed, maar botste steeds op de snelle Cavendish. Toch behaalde hij mooie uitslagen met een paar keer 2de, 3de, 4de. De kopmannen waren Christian Vande Velde en Brad Wiggins.

Rustdag

De rustdag was vooral druk voor het personeel, want dan moeten er onder ander veel inkopen doen. De renners moesten vooral de pers te woord staan.

In de tweede helft van de Tour was Joachim verzorger in de wedstrijd. Dit betekent dat hij het drinken van de renners moet klaarmaken en hen aan de start goed begeleiden. Dertig minuten voor de start vertrekken de wagens van de verzorgers al richting bevoorradingszone. Van daaruit proberen ze dan op tijd aan de aankomst te komen.

Joachim kreeg bezoek van een aantal Oosteeklose wielerliefhebbers die met hun gezin op vakantie waren en de Tour volgden.

Op zaterdag 18 juli, in de rit van Colmar naar Besançon, was Martijn Maaskant in goede doen en ging hij mee in de ontsnapping, Martijn maakte alleen de fout door als eerste in de aanval te gaan.

Tijdens de tweede rustdag gingen de renners met een helikopter naar Annecy om de tijdrit te verkennen.

De Tour was geslaagd voor Garmin. Ze werden tweede in het ploegenklassement. Wiggins eindigde vierde en Vande Velde werd achtste in het eindklassement. Tyler Farrar behaalde mooie ereplaatsen in de sprint tegen de ongenaakbare Cavendish.

Joachim vond de Tour fantastisch, maar vooral druk en dan mis je uiteraard je vriendin en je petekind Nalani.

Ondertussen zit Joachim niet stil. Hij was de voorbije dagen in de Ronde van Burgos, half augustus volgt de Eneco Tour, met op woensdag 19 augustus start in Aalter, eind augustus is hij één week actief in de Ronde van Spanje. Nadien volgt nog de Ronde van Engeland en de Franco Belge.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-08-11

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -