2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

De Wereldwinkel kreeg een nieuwe look.

De Wereldwinkel kreeg een nieuwe look.

 

Eind vorige maand waren we te gast bij Nadine Allemeersch, naar aanleiding van de heropening van de vernieuwde wereldwinkel in Oosteeklo. Bij een kop dampende 'Max Havelaar' koffie steken we van wal.

OEV. Nadine, hoe kom je erbij om je in te zetten voor de wereldwinkel?

NAD. In m'n jeugd was ik een trouwe klant van de wereldwinkel in Brugge en door de jaren heen ben ik klant gebleven. De interesse voor de wereldwinkel en hun doelen is alleen maar gegroeid en uiteindelijk ben ik ook beginnen meewerken in de wereldwinkel.

OEV. Wat zijn de doelen van de wereldwinkel?

NAD. Eerst en vooral zijn de doelen in het zuiden gelokaliseerd. We zien dat er een scheve situatie is in de wereldhandel waarbij de zuiderse producenten steeds aan het kortste eind trekken. Aan deze zaak willen we iets doen. We willen de hardwerkende zuiderling loon naar werken bezorgen; en zijn arbeidsomstandigheden menselijker maken. Daarom verkopen we de producten aan een eerlijke prijs en wordt de winst eerlijk verdeeld tussen alle deelnemers aan het productieproces.

OEV. Dat is een nobele gedachte, maar is 'de economische scheve situatie recht trekken' wel een realistisch doel?

NAD. We weten natuurlijk zelf ook dat de verkoop van onze producten maar een druppel op een hete plaat is. Aan de andere kant proberen we met onze producten ook een boodschap mee te geven. Op de verpakkingen proberen we altijd de 'fair trade' gedachte te vermelden en geven we tekst en uitleg bij de producten.

OEV. Welke zaken zijn er nog belangrijk voor Oxfam?

(Foto: Kurt Sesselle)

NAD. Och ja, we kijken heel streng toe op de kwaliteit van het eindproduct. We verkopen onze producten pas als we daar zelf overtuigd van zijn. Dit gebeurt door screening van het ganse productieproces en aan de hand van testsessies. Alle nieuwe producten worden aan ons voorgesteld en elke winkel kan zelf beslissen wat ze in hun assortiment opnemen.

OEV. Is er door de tijd heen al veel veranderd in de wereldwinkel?

NAD. Zeker en vast op de 38 jaar dat de wereldwinkel bestaat is er al heel veel veranderend. We blijven niet stilstaan bij hoe het toen was. De productkwaliteit en principes zijn gebleven maar er is al heel wat veranderd. De verpakkingen, reclame, inrichting, ... zijn sterk geëvolueerd. En ook de manier van producten verkopen. Het is nu zelfs zo dat een groot percentage van onze producten de markt opgaat via de grootwarenhuizen. De oorzaak hiervan is de grote interesse naar eerlijke en biologische producten. Maar voor de specialiteiten en het volledige gamma ben je uiteraard nog altijd beter bij ons.

OEV. Wat is er veranderd in de wereldwinkel van Oosteeklo?

NAD. De wereldwinkel was aan een frisse look toe. We zijn Martin Heylen enorm dankbaar, want met de 650 euro die hij voor ons won bij het Radio 2 programma Quiz't, konden we onder andere verf en hout aankopen. We staken alles netjes in passende kleuren en we maakten zelf nieuwe rekken. Ons gamma was op die 26 jaar heel sterk uitgebreid en paste niet meer in de winkelrekken. We hebben nu ook alles opnieuw en beter kunnen indelen. Het is wel een geslaagde vernieuwing geworden.

OEV. Zelf fabriceren van nieuwe rekken, zit daar een idealistische gedachte achter?

NAD. Deels misschien, we konden wel passende rekken kopen, maar die waren echt te duur voor ons. We hebben daarvoor gekozen om ze zelf te fabriceren en ik moet zeggen, al onze medewerkers hebben fantastisch werk geleverd. Ook onze toonbank is volledig opgefrist. 't Ziet er echt wel nieuw uit. We proberen de coöperatieven en werknemers te belonen voor hun arbeid en onze klanten zo goed mogelijk te bedienen, daarom blijft investeren altijd een evenwichtsoefening.

OEV. Coöperatieven?

NAD. Ja heel wat van onze producenten zijn coöperatieven, waar elke werknemer medezegginsschap heeft in het bedrijf en de doelstelling is om tot een goede verdeling te komen van de beschikbare middelen. Ze werken bijvoorbeeld niet met kinderarbeid, verdelen de winsten op een goede manier, hebben een sociaal fonds voor onderwijs, ziekenzorg, ...

Mijn collega's hebben al zulke coöperatieven bezocht en hebben gezien dat alles daar piekfijn geregeld wordt, de mensen moeten zich echt geen zorgen maken het geld wordt goed besteed. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze coöperatieven ook handel gaan drijven met 'normale' handelspartners, zodat ze volwaardige, maar sociaal gerichte bedrijven worden.

OEV. De winkel is ondertussen weer open?

NAD. Ja onze heropening vond plaats op 10 oktober en was een echt succes. We kregen heel wat positieve reacties en iedereen was verrast met de gecreëerde ruimte.

We hebben echt meer winkel gekregen voor onze moeite. Het is plezant dat we weer open zijn. De winkel leeft weer. Want het is echt wel een levende winkel.

De mensen komen er kopen, maar ook heel veel praten. We wisselen recepten uit ( natuurlijk met onze producten) bespreken de nieuwe producten en testen soms onze koffie uit. Het is zelfs zo dat sommigen hier komen schuilen op een regenachtige dinsdag als het viskraam hier staat.

OEV. Ja dat klinkt echt als meer dan een winkel.

NAD. En mochten er nog geïnteresseerden zijn om ons wat te assisteren, dan zijn ze altijd welkom. Er zijn geen verplichtingen, enkel kansen.

OEV. Dat is ook meegenomen, vertel ons maar vlug de openingsuren.

NAD. Je kan bij ons terecht op dinsdag, zaterdag en zondag, telkens van 9.30 u. tot 12.00 u. Voor de cadeautjesjagers organiseren we op 13 december in de parochiezaal onze speciale eindejaarsbeurs. Daar heb je een goed overzicht van alle speciale eindejaarsartikelen en kun je ook onze koffie en gebak nuttigen. En niet te vergeten, je kunt er proeven van onze lekkere en ambachtelijk gemaakte glühwein.

OEV. Nadine bedankt voor alle info

NAD. 't Was me een genoegen en eigenlijk voelt werken voor de wereldwinkel nog beter dan je kan uitleggen.

 

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2009-11-08

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -