2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Afscheid van twee sterke vrouwen.

Afscheid van twee sterke vrouwen.

De voorbije maand nam Oosteeklo afscheid van Monique Stadeus en Conny De Boos. Ze werden allebei verkozen tot verdienstelijke Oosteeklonaar.

Als eerbetoon aan hen drukken we hier het artikel af dat verscheen na het behalen van hun prijs.

'Monique van de Spar' wint (gepubliceerd in Oosteeklo Vandaag van maart 2003)

De titel van Verdienstelijke Oosteeklonaar 2002 gaat naar Monique Stadeus. Zij haalde het met ruime voorsprong van Marleen De Smet en Jan Van Laere. "Ik reageerde eerst verbaasd toen mijnen André mij bij de genomineerden zag staan. Ik was nog meer verrast toen ik vernam dat ik verkozen was. Ik ben heel blij met deze erkenning en ik wil dan ook iedereen danken voor de steun."

Monique vertelde ons met heimwee over haar winkel, het carnaval en haar nieuwe bezigheden: KVLV bestuurslid zijn en het vrijwilligerswerk in het Rusthuis te Bassevelde.

36 jaar carnavalist.
Midden jaren 60, nog voor de stichting van de Orde van de Varkensblaas, was Monique al actief betrokken bij het carnaval. Ze werd nadien ook voorzitter van de Orde en bleef dit tot vorig jaar. Ze gaf na 36 jaar voorzitterschap de fakkel door aan René Claeys.

"Het mooiste moment was voor mij het einde van de stoet. Toen kreeg ik bij het ontbinden van de stoet 'een dank u wel' van de groepen, met de belofte dat ze er het volgende jaar weer zouden zijn. Het moeilijkste aan het samenstellen van een carnavalstoet was het zoeken van mooie wagens. We trokken met een paar bestuursleden naar andere stoeten. We probeerden voor een schappelijke prijs de mooie wagens naar Oosteeklo te krijgen. Er waren tranen van geluk toen de stoet toch maar weer geslaagd was. Soms waren wegenwerken er de oorzaak van dat we het traject van de stoet moesten wijzigen. Dankzij de medewerking van het gemeentebestuur is alles in kannen en kruiken gekomen. Toen vorig jaar de stoet moest afgelast worden ten gevolge van de Mond en Klauwzeer Epidemie, was dat een zeer pijnlijke zaak."

Nieuwe bezigheden.
Nu carnaval voor Monique een afgesloten hoofdstuk is, kan ze nog meer tijd spenderen aan haar grote hobby: eigen wenskaarten maken, knutselen met papier, verf en dergelijke meer. Op het moment van ons bezoek sierden mooi versierde bloempotten haar woonkamer. Haar echtgenoot André herinnert haar aan de honderden kaarsen die ze maakte voor de kerstmarkt in het Rustoord van Bassevelde. "Sinds de stopzetting van onze winkel in Oosteeklo-Dorp (6 jaar geleden) was ik op zoek naar een vrijetijdsbesteding. Ik werd bestuurslid van KVLV. Samen met Zuster Martha zorgden we voor passende tafelversiering. We maakten samen prachtige dingen. Ik heb nog regelmatig contact met Zuster Martha en ze is steeds op de hoogte van de knutselwerken waarmee ik bezig ben. Sinds de Zusters uit Oosteeklo vertrokken zijn, springt Gaby Claeys bij."

Sinds twee jaar is Monique ook actief als vrijwilliger in het Rustoord te Bassevelde. "Ik help mee tijdens de animatiemomenten voor de bewoners. Ik beleef er deugd aan dat ik die mensen kan helpen. Ze zijn zo dankbaar en dat doet deugd."

Wij wensen Monique nog een actieve tijd ten dienste van de gemeenschap.

Monique overleed op maandag 7 december, ze werd 70 jaar.

Conny met voorsprong. (gepubliceerd in Oosteeklo Vandaag van februari 2008

Op zaterdagavond 12 januari werd tijdens een drukbijgewoonde nieuwjaarsreceptie de Oosteeklonaar van 2007 bekend gemaakt. Conny De Boos kreeg 40 % van de 277 stemmen achter haar naam. Een zichtbaar verraste en ontroerde laureaat kreeg uit handen van onze huiscartoonist Ivan Bernaerdt een persoonlijke karikatuur. Stijn Van de Veire, Oosteeklonaar van 2006, had de eer om het keramieken varkensbeeldje te overhandigen.
We zochten Conny De Boos (43) op in de Abdijstraat voor een gesprek over vreugde en verdriet.


Foto: Emilia Hendrix

Conny De Boos en Martin Heylen in januari vorig jaar.                 

De warme radiostem.
Conny, die tot haar dertigste kindermeisje was, begon als professioneel radiomaker bij Radio Donna om via de Nachtradio bij Radio 2 terecht te komen. Ze presenteerde 'Sterrenplukkers' en 'De blauwe maan'. Vorige zomer was ze ook een tijdje presentator van 'Weekendwekker'.
"Mijn voorkeur gaat uit naar de avond- en nachtprogramma's want ik ben een echte avondmens. Toen ik in juni vorig jaar de kans kreeg om 'Vragen staat vrij' te presenteren, heb ik niet getwijfeld. De luisteraars waarderen mij vooral voor mijn warme stem. Het is niet enkel presenteren wat belangrijk is bij zo'n programma; er is ook veel inleving nodig. Ik ben telkens weer verrast hoe leuk mensen het vinden om hun naam eens op de radio te horen."

Conny is bij de iets minder jonge Oosteeklonaren ook zeker bekend als de vaste waarde bij de lokale radio Aktief, waar ze vijftien jaar presentator en medewerker was. Zij speelde ook mee met de toneelgroep van KWB-KAV.

Eeuwige optimist.
Conny kampte de voorbije zes jaar met grote gezondheidsproblemen. Het was vechten tegen kanker die twee dagen na de geboorte van haar dochter Nina werd vastgesteld. Als dat nog niet genoeg was, moest ze afscheid nemen van haar moeder en haar man Patrick De Causmaecker.

In de aanloop van de nieuwjaarsreceptie sprak Conny nog de hoop uit om in 2008 minder dokters en verpleegsters nodig te hebben. Tijdens de nieuwjaarsreceptie en de dag erna was ze echt in de wolken.

"Ik ben fier dat ik tot verdienstelijk Oosteeklonaar ben uitgeroepen. We hebben dit ook gevierd met de familie. De mensen waarderen wat ik doe, maar willen mij ook een opsteker geven. Het geeft mij in elk geval een warm gevoel en ik weet mij gesteund door zoveel dorpsgenoten."
Die steun zal Conny de komende maanden zeker kunnen gebruiken, want twee dagen na de receptie kreeg ze te horen dat er een nieuwe behandeling moest opgestart worden. Ondanks deze nieuwe tegenslag blijft ze optimistisch.

"We gaan ervoor. Het is Nina die me de kracht geeft om niet op te geven."
Zij zal de komende maanden het zondagavondprogramma 'Vragen staat vrij' niet presenteren, maar ze stelt wel het programma samen.
"Ik lees en beantwoord alle brieven, mails en faxen. Ik kies samen met de muzieksamensteller de platen die gedraaid worden. Hierdoor blijf ik betrokken met mijn werk en mijn collega's en kan ik vooral mijn zinnen verzetten."

Bedankt voor de babbel en we hopen met jou dat zaterdag 26 april, de Eerste Communie van dochter Nina, een zonnige dag mag worden.

Conny overleed op 24 december. Ze werd 45 jaar.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2010-01-03

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -