2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Godelieve Van De Velde trekt de winkeldeur dicht.

Godelieve Van De Velde trekt de winkeldeur dicht.

Godelieve werd geboren in april 1926 in een groot gezin met vier broers (Adelin, Robert, Jozef en Leonard) en drie zussen (Gabriëlle, Suzanne en Rachel). Gabriëlle ging in het klooster en was als Zuster Sabine hoofdverpleegster in de Briel in Gent. Vader Gustaaf had als landbouwer een drietal koeien, een aantal varkens en kippen. Moeder Zulma maakte room en boter van de verse melk.

Godelieve bleef, net als haar zus en buur Suzanne, ongehuwd. Moeder Zulma Rondas voedde, naast haar eigen kinderen, ook nog Martine Impens op die meekwam met Rachel Van De Velde die voor familiezorg werkte bij Amedee Impens.

Toen moeder Zulma te oud werd nam Godelieve de opvoeding van Martine over en ook de winkel werd toen volledig haar domein, waar ze als kind meewerkte. Ze verkochten niet alleen kruidenierswaren maar ook boter en melk van op de boerderij. Daarnaast waren ze ook bedreven in het verwerken van textiel en naaide Godelieve voor heel wat Oosteeklonaren de kleren voor communies, trouwfeesten of andere feestelijkheden. Moeder Zulma en daarna Godelieve gingen elke week naar Verhoogsel in Gent om textiel te kopen om de kleren te kunnen repareren en ontwerpen.


Foto: Kurt Sesselle

Tijdens de oorlog smokkelde moeder Zulma ook boter en andere waren uit Nederland die ze dan verkocht in haar winkeltje; op die manier hadden ze tijdens de oorlogsjaren nooit honger en konden ze overleven. Het winkeltje was in die tijden een bloeiende zaak waar heel wat mensen uit Oosteeklo naar toe kwamen. Met de komst van de supermarkten ging het gestaag achteruit met het kleine winkeltje en was de concurrentie niet te houden. Toch bleef Godelieve haar winkeltje tot eind december open houden. Doordat haar vaste klanten, vooral oudere mensen, naar het rustoord gaan of overlijden kwam er bijna niemand meer winkelen.

Tot aan de sluiting stond Godelieve haar winkeltje bekend voor de grote plakken kaas en de verse scharreleieren van haar kippen.

Nu Godelieve 'op rust' gaat, zal ze zich volledig kunnen bezig houden met (duvels)taarten, cakes en rijstpap maken op haar authentieke Leuvense stoof en boeken over religie en geloof lezen.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2010-01-03

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -