2741 inwoners
4 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Halfvastenstoet is terug

Halfvastenstoet is terug

 

 

Toen Stijn Van de Veire begin 2007 gehuldigd werd als Verdienstelijk Oosteeklonaar 2006 wenste hij dat er opnieuw een carnavalstoet plaats vond in ons dorp.

Na een onderbreking van vijf jaar komt zijn droom uit. Op zondag 14 maart, Halfvasten, trekt er opnieuw een carnavalstoet door het centrum van Oosteeklo.

Stijn vond in Jeroen Van Vlaenderen en Yves De Rycke twee bondgenoten met een hart voor carnaval en zij richtten de nieuwe vereniging 'De Carnavalvirkens' op. Samen met hun respectievelijke partner Sandra De Grootte, Trees Reyniers en Caroline Van Den Berghe hebben zij de voorbije maanden keihard gewerkt om een carnavalstoet op poten te zetten. Ze zijn in hun opzet geslaagd onder andere dankzij een zeer succesvolle steunkaarten verkoop van de voorbije weken, de gulle sponsors en de geslaagde activiteiten (koerscafé en comedy-avond).

Foto: Kurt Sesselle

Geen prinsverkiezing.

De voorbije jaren vond er een prinsverkiezing plaats, maar door gebrek aan kandidaten wordt er dit jaar geen verkiezing georganiseerd. Keizer Jeroen betreurt dit en hoopt dat er zich in de loop van het jaar kandidaten aanbieden

Kinderen baas.

Het halfvastenweekend wordt traditioneel op gang geschoten met een carnavalnamiddag in Vrije Basisschool De Kameleon. Dit is een goede opwarmer voor het kindercarnaval dat op zaterdag 13 maart om 14.00 u. plaats vindt in de parochiezaal. De Zwevende Zeugen organiseren reeds voor het zesde jaar de verkiezing van de jeugdprins en -prinses in twee leeftijdscategorieën. Het komische duo Urkie Purkie zorgt voor de animatie. De toegang is gratis.

Verklede kroegentocht.

Nog op zaterdag organiseren De Zwevende Zeugen vanaf 20.00 u. de verklede kroegentocht. Inschrijven vanaf 20.00 u. in Café De Pluim. Deelnemen is gratis. Je komt via Taverne Den Eikel naar Café 't Evenwicht waar om 01.00 u. de prijsuitreiking plaats vindt. Er is een prijzenpot van 270 euro. 'The Orange Band' uit Sas van Gent zorgt voor de aangepaste muziek. Info bij Eric Catelijn tel. 09 373 77 33.

Met Félicienne op kop.

Na een onderbreking van vijf jaar trekt er op zondag 14 maart opnieuw een carnavalstoet door het centrum van Oosteeklo. 'De Carnavalvirkens' slaagden erin om in een paar maanden tijd vijfentwintig groepen samen te krijgen. Naast drie Oosteeklose groepen (De Pluimkes, KLJ en Scoutsgroep Houtekiet) komen er ook maar liefst negen wagens uit Assenede naar Oosteeklo. Dankzij de financiële steun van de gemeentelijke feestcommissie, de voormalige fanfare De Eikelkrans en Carnavalsvereniging De Zwevende Zeugen lopen drie groepen en twee muziekmaatschappijen mee.

De reclamestoet met hoofdzakelijk Oosteeklose ondernemers vertrekt vanuit de Oosthoek. De carnavalstoet start om 14.30 u. in de Stroomstraat. De stoet trekt vervolgens via Oosteeklo-Dorp naar de rotonde 'de haan', om via de Rijkestraat en de Koning Albertstraat in de Ertveldesteenweg te ontbinden. Enkel in Oosteeklo-Dorp, tussen Taverne Den Eikel en de rotonde 'de haan' mag er confetti gegooid worden.

De hele namiddag en avond kan je in de parochiezaal terecht in het carnavalcafé van de Zwevende Zeugen.

Na de stoet is er varkentjesworp aan het begin van de Koning Albertstraat. De hoofdprijs is een laptop geschonken door MPH Computers uit de Stroomstraat. Er zijn nog tal van andere prijzen te winnen. Op maandag 15 maart vindt de trekking plaats van de winnende tombolanummers van de steunkaarten. Er wordt een half varken verloot. De hoofdprijs is een hesp en de andere vijfentwintig prijzen zijn pakketten met vlees van het varken.

Verkeersmaatregelen.

'De Carnavalvirkens' bereidden samen met alle bevoegde diensten alles tot in de puntjes voor zodat dit evenement veilig en vlot kan verlopen. We geven even overzicht van de verkeersmaatregelen die van kracht zijn tijdens het halfvastenweekend.

Foorkramen.

Voor het plaatsen van de foorkramen geldt er een parkeerverbod op het volledige dorpsplein vanaf woensdag 10 maart om 13.00 u. tot en maandag 15 maart om 20.00 u.

Verkeersvrije Koning Albertstraat.

De Koning Albertstraat is afgesloten voor alle verkeer tussen Oosteeklo-Dorp en Drukkerij Stoop op zaterdag 13 maart tussen 14.00 u. en 18.00 u. en op zondag 14 maart na de stoet tot het sluiten van de foorkramen.

Parcous.

Op zondag 14 maart zijn Stroomstraat, Oosteeklo-Dorp, Rijkestraat, Koning Albertstraat en het begin van de Ertveldesteenweg, waar de stoet ontbindt,  tussen 13.00 u. tot 18.00 u. verkeersvrij.

Parkeerverbod.

Er geldt op zondag 14 maart een parkeerverbod op het volledige parcours van de stoet van 12.00 u. tot 18.00 u. In de Koning Albertstraat vanaf Café De Pluim tot aan Oosteeklo-Dorp en in volledig Oosteeklo-Dorp mag je tot middernacht niet parkeren.

Omleidingen.

De bussen van de Lijn en de bus vanuit staalbedrijf Arcelor worden omgeleid. De bus lijn 97 van 13.21 u. (Eeklo - Ertvelde) en van 13.42 u. (Ertvelde-Eeklo) volgen hun gewoon traject. De volgende bussen worden vanuit via de Doorsteek naar de Ertveldesteenweg en de Ledestraat geleid.

Tijdens de halfvastenstoet zijn de volgende omleidingen van kracht:

Het verkeer vanuit de Ledestraat richting Ertvelde: via de Doorsteek.

Het verkeer vanuit Bassevelde en de E34 richting Lembeke, Eeklo of Ertvelde: via Stroomstraat, Rijkestraat, Westakkerstraat en Weststraat naar de Ledestraat.

Het verkeer vanuit Ertvelde richting Bassevelde, E34, Lembeke of Eeklo: tijdens de stoet via Vlasgaardstraat, Nieuwburgstraat en E34 na de stoet via Doorsteek en Ledestraat.

Parkeren.

In de Bosstraat, in het tweede deel van de Stroomstraat, op eigen risico op een weide in de Stroomstraat of de Oosthoek tegenover garage Walter Van de Velde, op de parking in de Ertveldesteenweg, in de Rodekruisstraat of de Ledestraat.

Bewoners.

Bewoners op het parcours van de stoet kunnen vóór 13.30 u. en na 18.00 u. met de wagen weg. Tijdens de stoet is er geen enkel voertuig op het traject toegelaten.

Mensen met een hart voor carnaval, die willen meewerken tijdens de stoet, nemen contact op met de Carnavalvirkens:

Jeroen Van Vlaenderen tel. 0477 19 70 06 e-mail: jeroen.van.vlaenderen@oosteeklo.be
Stijn Van de Veire tel. 0477 19 75 86; e-mail: van.de.veire.stijn@telenet.be
Yves De Rycke tel. 0495 87 20 24; e-mail: caroline.van.den.berghe4@telenet.be

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2010-03-07

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -