2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

De markt met karakter.

De markt met karakter.

Op 1 mei organiseert Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo voor de derde maal een bio-ecomarkt op het dorpsplein. Naast producten uit eerlijke handel met het Zuiden vind je op onze markt ook talrijke kleurrijke standjes met biologische en ecologische producten. Dit jaar breidt de markt verder uit en zullen vele lokale producenten en landbouwers ons hun unieke streekproducten aanbieden. En zo maken we de band tussen landbouw van bij ons en in de Derde Wereld. Dirk De Muynck van Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo verduidelijkt waarom ze dit doen.

Dirk: "Wist je dat veertig procent van de werkende wereldbevolking boer is en dat deze groep samen slechts vier procent van het wereldinkomen verdient? Hoe komt dat? En vooral, wat kunnen wij daar zelf aan doen?

Vreemd toch: terwijl wij voor onze koffie vandaag twee maal meer betalen dan vroeger, verdienen de koffieboeren twee maal minder. In andere woorden, de boer zijn loon werd gehalveerd terwijl de verbruikers het dubbele betalen van vroeger. En wie heeft dan de winst? De enkele multinationale bedrijven die de handel en verwerking van koffie in handen hebben.

Als we nu eens naar een product van bij ons kijken, zien we dat sinds de Tweede Wereldoorlog de graanprijzen op één zesde zijn teruggevallen, wat door de prijsstijgingen van de laatste jaren slechts gedeeltelijk wordt gecompenseerd. En wie herinnert zich niet het terechte ongenoegen van onze boeren over de prijs die ze krijgen voor hun melk?

De familiale landbouw is van deze negatieve prijsevolutie in eerste plaats het slachtoffer geworden. De voortdurende  inkomensdaling van de landbouwers heeft zelfs honger gecreëerd. Van de 1 miljard mensen met honger zijn er zo'n 600 miljoen die zelf boer zijn.

De oplossing voor het probleem is dat de landbouwers hogere prijzen krijgen voor hun producten. Wat niet noodzakelijk betekent dat de verbruiker meer moet betalen. Het zijn voornamelijk de multinationale ondernemingen uit de voedselindustrie en distributie die een kleiner deel van de koek moeten nemen.

Wat kunnen wij doen?

Maar wat kunnen wij daar nu zelf aan doen, hoor ik jullie denken. Wel, het goede nieuws is dat we meer kunnen dan we denken.

De boeren in de derde wereld kunnen we steunen door producten uit de eerlijke handel te kopen.

Wij van Oxfam Wereldwinkels betalen een eerlijke prijs aan de boer: een prijs die rekening houdt met de aard van zijn werk, de geleverde inspanning en zijn koopkracht. Bovenop deze prijs ontvangen onze producentengroepen nog een extra premie, de zogenaamde fairtradepremie. Deze premie dient voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Eerlijke handel garandeert bovendien correcte arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders, sluit kinderarbeid uit en produceert met respect voor het milieu.

Hier bij ons nemen steeds meer boeren hun lot in eigen handen. Ze produceren niet alleen, ze verwerken en verkopen ook zelf. En door rechtstreeks aan de verbruiker te verkopen, maken ze de weg van producent naar de klant zo klein mogelijk; zodat zij een juiste prijs krijgen en de klant steeds wordt verwend met lekkere verse streekproducten. Door als klant te kiezen voor deze producten garandeer je dus niet alleen een correcte prijs voor de producent, maar sparen we ook het milieu door seizoens- en streekgebonden producten te gebruiken.

En zo kunnen we dus door het kopen van fairtradeproducten in de Wereldwinkel en het rechtstreeks aankopen van streekproducten in de buurt allemaal ons steentje bijdragen tot een duurzame landbouw in Zuid en Noord.

We nodigen jullie van harte uit om kennis te maken met al deze heerlijke producten op onze markt van 1 mei. We starten om 10.00 u. en sluiten de markt om 17.00 u. En natuurlijk kan je na het winkelen genieten van een (h)eerlijk drankje en hapje op het terras van de Wereldwinkel."

De markt is een organisatie van Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo in samenwerking met de gemeentelijke diensten en kadert onder andere in het project om van Assenede een fairtrade gemeente te maken.

Fietsen voor het goede doel.

'De Ronde van 11', een nieuw evenement ten voordele van 11.11.11. vindt op zaterdag 30 mei plaats op 11 verschillende locaties in Vlaanderen. De medewerkers van Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo fietsen die dag 50 kilometer voor het goede doel in Poperinge. Zij laten zich hiervoor sponsoren en hopen vóór 22 mei vijfhonderd tombolakaarten van € 1,00 te verkopen. De volledige opbrengst gaat naar. 11.11.11. Alle informatie vind je op www.derondevan11.be, waar je bij 'deelnemers' alles kunt lezen over onze plaatselijke Wereldwinkel De Splinter.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2010-04-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -