2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Accordeonfestival bij Den Gladdigen Durpel

Accordeonfestival bij Den Gladdigen Durpel

Op zaterdag 26 juni organiseert Luc Van Haute en zijn zoon Jeroen in zijn tuin in de Hazelarenhoek 14 de derde editie van het Accordeonfestival. Dit jaar staan Triodejaneiro, Les Godasses en Jaune Toujours op de affiche. Martin Heylen is de presentator van dienst. Wij gingen het festivalterrein al even verkennen.

Foto: Luc Van Haute

Geestig maar ook cultureel

Toen Luc Van Haute nog uitbater was van blues- en jazzcafé 't Achterkwartier zei hij: "Ik organiseer ooit nog iets in mijn tuin." Toen hij zijn plannen aan familie en vrienden vertelde, kreeg hij heel wat positieve reacties.

Luc: "Via via leerde ik Robert Coucke uit Vinderhoute kennen. Hij organiseerde ook een tuinfestival. Hij stond me met raad en daad bij in de organisatie en ondertussen werden we kameraden. Jeroen sprong ook mee op de kar en we waren vertrokken."

Luc, muziekliefhebber van alle genres, luisterde al lang naar accordeonmuziek via de radio en daarom wou hij een accordeonfestival organiseren. Het festival moest vooral geestig zijn, maar toch ook iets cultureels hebben en daar slaagden ze ook in, want de eerste editie die in 2007 plaats vond, lokte al onmiddellijk 450 muziekliefhebbers naar de tuin van Luc en Sien (Francine). Het volgende jaar moesten ze, door het miezerige weer, tevreden zijn met 350 bezoekers.

 

Volksdansen met de laarzen aan gaat ook

Ondertussen leggen Luc en Jeroen de laatste hand aan de voorbereiding van de derde editie. Om organisatorische redenen werd de toegang naar de festivalweide gewijzigd. In de feeëriek aangeklede tuin is er plaats voor maximum 500 bezoekers. "Laarzen aantrekken mag, maar moet niet", zegt Luc, die daarbij terugdenkt aan een vorige editie waarbij er mensen met hun laarzen aan tango dansten. Luc en Jeroen slaagden er opnieuw in om een mooie affiche bij elkaar te krijgen. Zij opteren voor kwaliteit in plaats van kwantiteit aan groepen. Dit jaar staan Triodejaneiro, Les Godasses en Jaune Toujours op de planken van dit gezellig tuinfestival. In een ander deel van de tuin is er volksdansinitiatie met Kléan, een Eeklose groep met draailier, viool en accordeon. Verteller Jan De Zitter verzorgt in de schuur een ander deel van de nevenactiviteiten.

Triodejaneiro komt uit het Waasland en brengt, zoals de naam het al doet vermoeden, zuiderse muziek. Een van de bandleden is Bart Van de Putte ook bekend van de ambiancegroep Juice of the Barley. Bij Les Godasses uit Assenede speelt onder meer Patrick Cattoir van Those Metal Boys... De topact is Jaune Toujours uit Brussel.

Jaune Toujours kan gerust de leading mestizo band genoemd worden. Mestizo is een mengelmoes van allerlei muziekgenres. Dit wordt genieten voor het gemengd publiek dat zowel uit Oost- en West-Vlaanderen naar de Hazelarenhoek komt.

Luc: "De organisatie van zo'n evenement brengt heel wat werk met zich mee en we zijn dan ook heel dankbaar dat we op een enthousiaste groep medewerkers kunnen rekenen voor, tijdens en na het festival. De goede contacten met de organisatoren van Jazzenede hielp ons ook een groot stuk op weg om er opnieuw een geslaagde editie van te maken.

Info en tickets (8,00 euro in voorverkoop) via www.de-accordeon.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2010-06-06

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -