2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Dax van D'Abdijhoeve wereldkampioen

Dax van D'Abdijhoeve wereldkampioen

Op zondag 25 september werd Pieter Devos in het Limburgse Lanaken wereldkampioen jumping bij de 7-jarige paarden. Tijdens deze wedstrijd wordt de aandacht gericht op de kwaliteiten en de afkomst van de paarden en staan de fokkers centraal. De zevenjarige ruin Dax werd in Oosteeklo geboren in de fokkerij van Hugo Boelens in de Abdijstraat. Reden genoeg om af te zakken naar d'Abdijhoeve.


Foto: Maarten Lippens

v.l.n.r. mevrouw en meneer Devos, Pieter Devos, Leonard Boelens (op het paard), Hugo Boelens en Els Coddens

We ontmoeten een fiere Hugo Boelens samen met de familie Devos in de weide bij Vanite van De Heffinck, de moeder van Dax. Hugo (46), een landbouwerszoon uit Eeklo, kwam twaalf jaar geleden samen met zijn vrouw Els Coddens op de hoeve in de Abdijstraat wonen.

Hugo: "Ik ben al heel mijn leven met paarden bezig. Op 13-jarige leeftijd was ik al lid van de Landelijke Rijvereniging (LRV). Ik nam deel aan dressuur en jumping. Ik bereikte als ruiter de hoogste klasse bij LRV en haalde topresultaten. Op 34-jarige leeftijd stopte ik als ruiter en begon ik met het fokken en verkopen van paarden. Ik kweekte zelf mijn paard en als het na twee jaar goed 'ingereden' was, verkocht ik het en dan kocht ik een nieuw paard."

Een van de paarden die Hugo kweekte en inreed was de moeder van Parco, de bekende hengst van topruiter Ludo Philippaerts.

Wanneer ben je een goede fokker?

Hugo: "Om een succesvol fokker te zijn, moet je het paard kennen. Daarbij let je vooral op hoe het paard op zijn benen staat, of het een mooie front (model) heeft, of het mooi stapt en draaft. En uiteraard is de afkomst zeer belangrijk. Daarvoor ga ik op zoek naar een goede hengst tijdens hengstenshows."

Harde wereld

Dax van d'Abdijhoeve, het paard waarmee Pieter Devos wereldkampioen werd, is een Belgisch warmbloedpaard. Dax werd geboren en opgekweekt in Oosteeklo. Hugo verkocht Dax als hengstveulen aan de zeer bekende paardenfokker Hubert Haemerlinck. Die verkocht het op zijn beurt als zadelmakke ruin (klaar om te starten met trainen) op de veiling van Mechelen.

Hugo: "Het doet enorm veel plezier om als fokker je paard wereldkampioen te zien worden. Als fokker ontving ik voor de wereldtitel van Dax een aardige kweekpremie en een officiële oorkonde. Dit geeft me extra moed om verder te doen in deze harde wereld waarin niet altijd alles even correct verloopt, maar ik blijf op mijn elan doorgaan."

Naast zijn voltijdse job in Ontex te Eeklo en het fokken en verhandelen van paarden rijdt Hugo in zijn vrije tijd ook nog met twee prachtige koetsen en een huifwagen die te huur zijn voor alle gelegenheden. Alle info over huifkarren- en koetsentochten via tel. 0477 93 54 91; via hugo@vandeabdijhoeve.be en www.vandeabdijhoeve.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2010-11-09

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -