2741 inwoners
3 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Alaaf!

Alaaf!

Dit weekend is het halfvasten, dus traditioneel tijd voor carnaval in Oosteeklo.

Vorig jaar organiseerden 'de Carnavalvîrkens', een groep van zes vrienden, voor de eerste maal de carnavalstoet. Na een onderbreking van vijf jaar bleek dit opnieuw een voltreffer.

In 2009 kwam er voor Jeroen Van Vlaenderen een droom uit. Hij werd voor de derde keer Prins Carnaval Oosteeklo: "Gekozen door het volk, wou ik iets terug doen voor het volk! Al jaren sprongen er gedachten in mijn grijze massa rond om opnieuw een carnavalstoet te laten uitgaan in ons prachtig Uesteklue."

Samen met zijn vriendin Trees Reyniers vond hij in Stijn Van de Veire en zijn vrouw de ideale partner om een nieuwe organisatie op poten te zetten.

keizer Jeroen: "Er werd heen en weer gebeld, contact gelegd met het gemeentebestuur, de feestcommissie en carnavalsgroepen. We kwamen gauw tot dezelfde conclusie: waar vinden we een vîrkentje dat geld, véél geld ....allez, ge weet wel hé!"

Yves de Rycke en Caroline van den Berghe kwamen met een schitterend idee op de proppen, een 'comedynight' organiseren. De koe werd bij de horens gevat en drie maanden later zat de parochiezaal vol om te lachen met de grappen en grollen van Xander de Rycke, Bart Cannaerts en andere stand-upcomedians. De eerste euro's waren binnen voor Oosteeklo! Yves en Caroline baatten tijdens de kermis van 2009 met succes café 'Onder den toren' uit ten voordele van de stoet.


Foto: Kurt Sesselle

Toen de zes vrienden de officiële toestemming kregen om de halfvastenstoet te organiseren werden handelaars aangesproken. MPH schonk een laptop voor de varkentjesworp en er werd een varken versneden voor de tombola.

keizer Jeroen: "We kregen een gigantische respons van de Oosteeklose bevolking. Iedereen wou ook zijn steentje bijdragen, waarvoor ons dank! Veel carnavalsgroepen wilden opnieuw schitteren in ons dorp, want ze hadden goede herinneringen aan de prachtige stoet waar zes jaar geleden abrupt een einde aan kwam. Wij zijn 'de Orde der Varkensblaas' dankbaar, want door hun contacten met tal van carnavalsgroepen konden wij in een goede verstandhouding samenwerken met deze verenigingen."

In maart 2010 was het dan zover, met de hulp van het gemeentebestuur, de steun van de feestcommissie, de vele vrijwilligers, de hulpdiensten en natuurlijk onze plaatselijke carnavalsgroepen 'de Pluimkes' en 'De Zwevende Zeugen' slaagden de Carnavalvîrkens erin om een mooie stoet te laten uitgaan. Er was een massa volk op de been om de meer dan dertig groepen en de reclamestoet te bewonderen.

De Carnavalvîrkens, die dit jaar versterking kregen van Bart De Meester en zijn vrouw Melissa, hopen dat er zondag 3 april opnieuw veel volk naar Oosteeklo komt. Bart De Meester, Stijn Van de Veire, keizer Jeroen Van Vlaenderen en hun partners werkten de voorbije acht maanden keihard om er dit weekend opnieuw een groot feest van te maken. De stoet werd mogelijk gemaakt door de vele sponsors, sympathisanten, de steun van het gemeentebestuur, de feestcommissie en de vele vrijwilligers de dag zelf...

Programma

Vrijdag 1 april schieten de kinderen van de Vrije Basisschool het carnavalweekend al op gang met een optocht door het centrum.

Zaterdag 2 april organiseren de Zwevende Zeugen twee activiteiten.

Om 14.00 u. vindt in de parochiezaal het kindercarnaval plaats met de verkiezing van de jeugdprins en -prinses. Urkie Purkie brengen er hun nieuwste show.

Om 20.00 u. start vanuit café De Pluim de grote verklede kroegentocht met muziek van een Nederlandse dweilband. Om 1.00 u. wordt € 300 prijzengeld verdeeld in café 't Evenwicht.

Zondag 3 april

Vanaf 10.00 u. tot na de stoet baatten de Zwevende Zeugen het carnavalscafé uit in de parochiezaal.

Om 14.00 u. vertrekt de reclamestoet vanuit de Oosthoek. De eigenlijke carnavalstoet sluit aan vanuit de Stroomstraat en trekt via Oosteeklo-Dorp, de Rijkestraat, de Koning Albertstraat opnieuw naar Oosteeklo-Dorp om in de Ertveldesteenweg te ontbinden.

BV (bekend varken) Felicienne opent de stoet, gevolgd door kleurrijke wagens uit het Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen en uiteraard met de kersverse prins Wesly I. Dankzij de financiële inbreng van De Eikelkrans en De Zwevende Zeugen stappen er ook muziekgroepen mee.

Na de stoet kan je in de Koning Albertstraat een echt Uesteklues vîrken vangen tijdens de varkentjesworp. Wie het juiste varken vangt, wint een laptop geschonken door MPH-computers.

Verkeersmaatregelen

Voor de toeschouwers die met de wagen naar Oosteeklo komen, zijn er parkings in de Oosthoek, de Stroomstraat en de Kerrestraat.

Er geldt op zondag 3 april vanaf 12.00 u. een algemeen parkeerverbod in de Oosthoek, de Stroomstraat, Oosteeklo-Dorp, Rijkestraat, Koning Albertstraat.

Tussen 13.00 u. en 19.00 u. is de omloop verkeersvrij.

Info

De uitslag van de tombola hangt vanaf dit weekend uit in de handelszaken en vind je op www.oosteeklo.be. De vleespakketten kan je tussen 4 en 22 april afhalen bij Sterslager Bart&Els. De Carnavalvîrkens schenken de pakketten die niet tijdig worden afgehaald aan de Welzijnsschakels, een organisatie die zich inzet voor de kansarmen in onze gemeente. Alle info bij: Jeroen.Van.Vlaenderen@oosteeklo.be tel. 0477 197 006.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2011-04-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -