2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Plannen voor zes windmolens

Plannen voor zes windmolens

Groenestroomproducent Aspiravi heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van zes windmolens langs de zuidzijde van de N49/E34 op grondgebied Oosteeklo.

Op vraag van het gemeentebestuur lichtte Aspiravi haar plannen toe tijdens een infovergadering op donderdag 21 april in de parochiezaal van Oosteeklo. De bewoners in een straal van 750 meter rond de geplande windmolens kregen een persoonlijke uitnodiging in de bus. Ongeveer negentig geïnteresseerden woonden de infovergadering bij.

Hernieuwbare energie

Aspiravi uit Harelbeke investeert in, realiseert en exploiteert projecten voor de productie van hernieuwbare energie. Het gaat voornamelijk over windenergieprojecten, maar ook over biomassa-installaties en biogasmotoren. Het bedrijf heeft reeds zestig windmolens in België in gebruik. De aandeelhouders zijn een aantal holdings van 95 Belgische gemeenten, waaronder ook Zelzate. Dit zorgt ervoor dat Aspiravi over een gezonde financiële situatie beschikt om haar doelstellingen waar te maken.

Openbaar onderzoek

Nog tot dinsdag 10 mei kan iedereen het volledige dossier inkijken bij de Dienst Stedenbouw, Kasteelstraat 3, 9960 Assenede. Na deze datum moet het gemeentebestuur advies geven over dit dossier. Naast het gemeentebestuur moeten nog vijfentwintig andere instanties advies geven. Het is uiteindelijke de Vlaamse Overheid die de stedenbouwkundige vergunning aflevert. Naast de stedenbouwkundige vergunning moet Aspiravi ook een milieuvergunning aanvragen.

Waar komen de windmolens?

Ineke Holvoet van Aspiravi gaf tijdens de infovergadering uitleg over de ruimtelijke en de milieutechnische aspecten voor het bouwen van het windmolenpark.

Aspiravi wil de zes windmolens inplanten langs de zuidzijde N49/E34 op het grondgebied Oosteeklo, op de velden onmiddellijk naast de weg. De eerste windmolen is voorzien voorbij de Zoetelucht richting Lembeke, windmolen 2 dichtbij de grindweg op het einde van de Rijkestraat, windmolen 3 tussen Stroomstraat en Bosstraat ter hoogte van de Begijnenakker, windmolen 4 tussen Bosstraat en Oosthoek, windmolen 5 tussen Oosthoek en Muikemstraat en windmolen 6 tussen Muikemstraat en Holstraat/Vlasgaardstraat.

De windmolens hebben een tophoogte van 150 m. De ashoogte bedraagt 113 m en de rotor heeft een diameter van 92,5 m. Volgens Aspiravi is de zone langs de expresweg de meest ideale plaats om de molens te plaatsen omdat het windmolenpark onmiddellijk aansluit bij de bestaande wegeninfrastructuur die nu al een baken is in het landschap. Er zijn ook heel weinig huizen in de buurt.

De windmolens zouden zodanig geplaatst worden dat ze op een veilige afstand staan van huizen inzake slagschaduw en geluidshinder. Het dichtstbijzijnde huis staat tussen de 276 m en de 360 m van een windmolen. De slagschaduw zou maximum dertig uur per jaar bedragen, indien de zon dan al schijnt. Slagschaduw komt vooral voor bij lage zonnestand, dus 's ochtends, 's avonds en in de winter. En de windmolens zouden op die afstand 35 dB geluid produceren. De windmolens worden 24u./24u. gecontroleerd en stilgelegd op momenten dat deze normen worden overschreden.

Participeren

Elke Oosteeklonaar krijgt de kans om mee te participeren in dit windmolenproject. Iedereen kan tot twintig aandelen van 125,00 euro het stuk kopen. Die zorgen jaarlijks voor een gegarandeerd dividend tussen 4% en 6%. Als je aandelen koopt bij Aspiravi ben je niet verplicht om groene stroom te kopen. Alle info daarover vind je op www.aspiravi.be. Aangezien Aspiravi geen stroomleverancier is, kan je bij hen trouwens geen stroom kopen. Door de bouw van windmolens in Oosteeklo wordt de stroom hier niet goedkoper. Op www.vreg.be kan je via de V-test een vergelijking maken van de prijzen van alle energieleveranciers.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2011-05-03

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -