2741 inwoners
3 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Oost-ecomarkt

Oost-ecomarkt

Op zondag 12 juni organiseert Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo voor de vierde maal een fairtrade-, bio-, eco- en streekproductenmarkt. Ze noemen deze markt vanaf nu kortweg Oost-ecomarkt (dat ligt wat beter in de mond). Op het dorpsplein en in de parochiezaal zal je naast producten uit eerlijke handel met het Zuiden ook talrijke kleurrijke standjes met biologische en ecologische producten vinden. En daarenboven zullen ook vele lokale producenten en landbouwers hun unieke streekproducten aanbieden.

"Onze Oost-ecomarkt is niet alleen gezellig, leerrijk en kleurrijk, er zit ook een filosofie achter", verduidelijkt Dirk De Muynck van Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo. "De twee uitgangspunten van de Oost-ecomarkt zijn zorg voor de aarde en zorg voor de mens."

Zorg voor de aarde

Dirk De Muynck: "Bijna dagelijks horen we in het nieuws onheilsberichten over de opwarming van de aarde en de teloorgang van de biodiversiteit (het aantal soorten dieren en planten op deze aarde). Met ons initiatief willen we de positieve boodschap uitdragen dat we zelf zeer veel zaken kunnen doen om onze levensstijl milieuvriendelijker te maken. Maar eerst moeten we begrijpen wat de ecologische impact van ons dagelijks leven op het milieu is. Er zijn daaromtrent diverse onderzoeken gebeurd waaruit blijkt dat, in volgorde van belangrijkheid: voedsel, transport en huisvesting samen bijna 70% van de milieu-impact van de gezinnen vormt."

Voedsel als belangrijkste milieuvervuiler klinkt op het eerste gezicht eigenaardig, niet waar?

Dirk De Muynck: "Maar als we er in de supermarkt eens op letten wat de herkomst van bijvoorbeeld onze verse groenten is, zullen we snel begrijpen dat in vele gevallen het erg milieubelastende vliegtransport van verse groenten en fruit uit andere continenten voor die hoge milieu-impact zorgt. En hier kunnen we zelf een groot verschil maken door lokale producten te eten in het seizoen waarin ze hier beschikbaar zijn. Door dit te doen, bewijzen we niet alleen het milieu, maar ook ons zelf een dienst. Wat is er mooier dan tijdens het seizoen van lokaal of zelf geteelde specialiteiten te kunnen genieten?"

Maar ook de manier waarop voedsel wordt verbouwd, zorgt voor negatieve milieu-effecten. Voor eco-landbouw daarentegen zijn geen pesticiden, kunstmest of genetisch gemanipuleerde zaden nodig. Daarenboven grijpt de eco-landbouw ook dikwijls terug naar oude traditionele soorten die dikwijls veel smaakvoller en gezonder zijn.

Waarom wordt er dan niet meer aan dat soort landbouw gedaan?

Dirk De Muynck: "Wel, dat had tot nu toe vooral te maken met de vermeende mindere opbrengst ten opzichte van de industriële landbouw. Maar dankzij studies en nieuwe methodes, zoals permacultuur, is er nu bewezen dat eco-landbouw zelfs meer kan opbrengen dan de industriële benadering. Een belangrijke, zeer recente studie van de Verenigde Naties, gestaafd door experimenten in 57 verschillende landen, bracht aan het licht dat ecologische landbouw de voedselproductie in sommige regio's binnen tien jaar kan verdubbelen en tegelijkertijd de klimaatverandering kan tegengaan."

Zorg voor de mens

Zorg voor de aarde is onmogelijk zonder zorg voor de mens. Wat is de waarde van milieuvriendelijke landbouw en consumptie als de producent geen eerlijk loon ontvangt of de consument niet de middelen heeft om duurzame keuzes te maken?

Dirk De Muynck: "In het Zuiden is het jammer genoeg nog steeds heel dikwijls het geval dat de boeren tegen een hongerloon werken in loonopdracht van grote multinationals. Om nog maar te zwijgen van de ergste vormen van kinderarbeid in bijvoorbeeld de cacao-industrie, zoals het onlangs nog in het pers verscheen. Daarom strijden wereldwinkels al 40 jaar voor fairtrade, wat staat voor een rechtvaardige prijs voor de boeren en producenten in het Zuiden. Want ook zij hebben recht op een menswaardig en vol bestaan."

Maar ook in het Noorden, bij ons dus, krijgt de landbouwer niet altijd een eerlijk loon voor zijn werk en producten. Steeds meer landbouwers kiezen via boerderijwinkeltjes voor een rechtstreekse verkoop van hun kwaliteitsproducten aan de verbruiker. Dat garandeert hen een eerlijke prijs, en ons een heerlijk product.

Dirk De Muynck: "Daarom, nodigen we iedereen van harte uit om kennis te maken met al deze (h)eerlijke producten op onze markt van zondag 12 juni. We starten om 10.00 u. en sluiten de markt om 17.00 u. Op de markt vind je een grote diversiteit aan verkoopstanden met biologische of lokale voedingsproducten, tuinkruiden en -planten, ecokledij, zonneboilers en panelen, bio-matrassen en nog veel meer. Er is muzikale omlijsting en er zijn verschillende infostanden, infosessies en workshops in de parochiezaal. En natuurlijk kan u na het winkelen genieten van een (h)eerlijk drankje en hapje op het terras van de Wereldwinkel.

De markt is een organisatie van Oxfam Wereldwinkel Oosteeklo in samenwerking met Assenede fairtrade gemeente, het Gros en plattelandscentrum Mmmm... eetjesland."

Meer info: www.wereldwinkel-oosteeklo.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2011-05-03

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -