2741 inwoners
2 bezoekers online
   
 
oktober 2018


6

Oosteeklo Vandaag: hoofdartikel

Berechtingstocht en Kruistocht

Berechtingstocht en Kruistocht

In juli en augustus vinden er twee wandelevenementen plaats in Oosteeklo. In juli is er de tweede editie van de 'Berechtingstocht' en in augustus vindt de eerste 'Kruistocht' plaats.

De eerste wandeling is er een voor ontdekkers en overlevers. Het wandelevenement in augustus is dan eerder een familiaal gebeuren.

Berechtingstocht

'De pittige terters' organiseren in samenwerking met café 't Evenwicht en het Plattelandscentrum Meetjesland op zaterdag 16 juli de tweede editie van de Berechtingstocht.  

"Dit is een wandeltocht van 60 km die een ideale voorbereiding kan zijn op de Dodentocht (100 km) op vrijdag 12 augustus in Bornem of gewoon om de benen eens uit te slaan", zegt Remi Van de Veire , van de organisatie. "Berechting verwijst hier naar iemand die stervende is en het laatste sacrament ontvangt. Vroeger gebeurde dit te voet. De priester droeg de hostie en werd voorgegaan door de misdienaar of koster; die droeg een lantaarn met brandende kaars en een bel. Daarom is de enige voorwaarde om te mogen starten een belletje bijhebben."

De inschrijving gebeurt vanaf 5.30 u. in Café 't Evenwicht, Oosteeklo-Dorp 26. De start is om 6.00 u. op het dorpsplein. Het parcours wordt bij de start meegedeeld.

Ontdekken

Vanuit Oosteeklo gaat het via een bewegwijzerd parcours naar Boekhoute, van waaruit de Maagd van Gentroute wordt gevolgd. Die loopt via Biervliet, IJzendijke en Watervliet terug naar Boekhoute. Vanuit Boekhoute gaat het opnieuw naar Oosteeklo waar nog twee rondjes rond 'de Villa Tuut' (Oosteeklo-Dorp, Rijkestraat, Koning Albertstraat) worden gestapt.

Overleven

Er is onderweg niets voorzien van eten, drinken of verzorging. Iedereen moet voor eigen bevoorrading en de nodige hulp zorgen.

Uithouding

Wie de hele tocht tot een goed einde brengt, kan nadien in Café 't Evenwicht genieten van Augustijn of Tseut met enkele Meetjeslandse hapjes. Info: Remi Van de Veire tel. 0479 756 803; e-mail: Remi.Van.De.Veire@telenet.be of bij Stijn Van de Veire tel. 0477 197 586.

Kruistocht

Het Jeugd Rode Kruis is één van de drie jeugdverenigingen die binnenkort een eigen lokaal ter beschikking krijgt in het jeugd- en recreatielokaal. Met het gemeentebestuur is overeengekomen dat zij zelf moeten instaan voor de afwerking en de inrichting. Omdat de fondsen van het Rode Kruis in eerste instantie bedoeld zijn om mensen te helpen en cursussen aan de bevolking aan te bieden, gaan zij op zoek naar extra fondsen om hun nieuw lokaal in te richten. De verkoop van stickers en lidkaarten zijn de enige bronnen van inkomsten van de Rode Kruisafdeling. Die zijn nodig om de jaarlijkse werking te bekostigen. Voor de inrichting van een lokaal hebben zij nieuwe inkomsten nodig. Sponsoring is een manier om geld of materiaal voor het nieuwe lokaal bijeen te krijgen, maar de leden van het Rode Kruis willen ook actief zijn om nieuwe geldbronnen aan te boren. Aangezien de secretaris van het Rode Kruis, Etienne van der Veeken, ook voorzitter is van wandelvereniging de Mosselstappers uit Oosteeklo, kwam het Rode Kruis al snel op het idee om een wandeltocht te organiseren, met als doel: geld ophalen voor de inrichting van het nieuwe lokaal. Op zondag 14 augustus vindt de eerste Kruistocht plaats. Vanaf 8.00 u. tot 15.00 u. kan je vanuit de parochiezaal starten voor een wandeling van 7, 14 of 21 km. Deelnemen kost € 1,00. Hiervoor ben je verzekerd tijdens de wandeling. In de parochiezaal en op de rustpost onderweg kan iedereen, ook wie niet meewandelt, tegen democratische prijzen drank, broodjes of een stukje taart kopen. De Mosselstappers schenken de volledige opbrengst van deze wandeling aan het Rode Kruisafdeling Oosteeklo.

De verschillende wandelroutes in en rond Oosteeklo lopen deels over verharde en deels over onverharde wegen via zoveel mogelijk trage wegen. Heb je zin in een gezonde, ontspannende wandeling met het gezin, familie of vrienden...? Kom dan zeker langs op zondag 14 augustus; start en aankomst (tot 18.00 u.) in de parochiezaal van Oosteeklo.

Info: Etienne van der Veeken tel. 09 373 57 53; e-mail: info@mosselstappers.be; www.mosselstappers.be.

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2011-07-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -