2706 inwoners
3 bezoekers online
   
 
december 2018


14

Oosteeklo Vandaag: Kunst & Cultuur

Riet - Fien - Katrien Van Den Fonteyne

Riet - Fien - Katrien Van Den Fonteyne

"Katrien Van den Fonteyne, het 7-jarig viooltalent uit de Vlasgaardstraat, stond model voor een paginagrote advertentie in Knack. De foto werd deze zomer genomen in het Caermersklooster in het Gentse Patershol.

Is Katrien nu ook fotomodel geworden?

mama Lieve: “Neen, fotografe Lieve Blanckaert, zocht een jong muzikantje voor een reclamefoto voor de Nationale Loterij. Als klasgenootje van dochter Martha, was Katrien een makkelijke keuze.”

Katrien is de jongste dochter van Ludwig en Lieve Ceelen. Zij speelt al drie jaar viool. De muziek zit haar in de genen, want haar ouders zijn allebei muziekleraar in het middelbaar onderwijs. Katrien treedt in de voetsporen van haar zussen Riet (16) en Fien (14). Zij verdienden als celliste en violiste reeds hun strepen in nationale en internationale wedstrijden.

Katrien ging al heel vroeg mee naar de lessen die haar mama in het weekend aan kleuters gaf. Ze oefent dagelijks en krijgt les van vioolleraar Sergio Rogier, die ook aan Fien lesgaf. Voor notenleer is het nog even te vroeg, want voor deze lessen moet je acht jaar zijn.

Katrien speelde op vijfjarige leeftijd al eens mee in een concert van Prima La Musica.

Dat Katrien niet de eerste de beste is bewijst haar deelnames aan de wedstrijd Jong Tenuto en een gelijkaardig concours van de RTBF. In 2002 verdiende zij tijdens een wedstrijd in Tilburg de aanmoedigingsprijs.

Een zelfverzekerde Katrien vindt het leuk dat de mensen luisteren wanneer ze optreedt op recepties en dat is niet altijd zo vanzelfsprekend. Naast viool spelen, leest Katrien ook heel graag en schrijft ze zelf verhaaltjes. “Later wil ik graag kinderverzorgster worden”, zegt ze overtuigend.

De weg om het te maken in de muziekwereld is lang en hard. Dat ervaren Riet en Fien. Zij kozen nu resoluut voor de muziek. Zij kregen samen met nog achtentwintig andere jonge muziektalenten een studiebeurs en faciliteiten om zich in combinatie met hun studies middelbaar, verder te vormen in de muziek. Het intens oefenen van muziekstukken bevordert hun geheugen en concentratievermogen. Dit is een voordeel om de lessen die zij missen, zelfstandig in te halen. Dankzij deze beurs is het mogelijk om de peperdure lessen te bekostigen.

Fien krijgt één keer per week les van de Russische violiste Lilia Omnova. Het gaat er hard aan toe gedurende twee tot soms drie uur. Via deze weg krijgt ze kansen om contacten te hebben met buitenlandse muzikanten.

Riet gaat door met cello. Zij volgt les bij de Russische Ilja Laporev, eerste cellist van de Vlaamse opera.

Naast het uren muziek studeren per dag lezen ook Riet en Fien dolgraag. Met het geld dat ze bijeen spaarden van straatoptredens in Gent, Brugge en Oostende kopen ze boeken van hun lievelingsauteurs. Door de vele contacten die Riet met jeugdauteur Karel Verleyen had, is hij van plan om een boek te schrijven over een jonge celliste, Riet.

Het muzikale talent van Riet, Fien en Katrien is te bewonderen tijdens de kerstmarkt in Ertvelde op zaterdag 11 december vanaf 15.00 uur.

Riet Van den Fonteyne
Naam : Van den Fonteyne
Voornamen : Riet
Geboortedatum : 22/03/1988
Scholing :

Riet volgt zit nu in het vijfde jaar latijn - moderne talen.
Ze kreeg haar eerste cellolessen op 5-jarige leeftijd van Chantal Suys.
In september 1997 werd haar leraar Adriaan Van Waeyenberghe sinds november 2002 volgt ze les bij Ilia Laporev.

Wedstrijden :

Zij doet regelmatig mee aan wedstrijden.
In 1998 werd ze laureaat van 'Jong-Tenuto' in de categorie B (9 t&m 11 jaar).
In 2001 in de categorie C (12 t&m 14 jaar).
In 2000, bij de viering van het tienjarig bestaan van deze wedstrijd, mocht Riet als soliste optreden met het VRT-orkest in een rechtstreekse uitzending op RADIO (nu KLARA).

Ze nam in 2000 deel aan de wedstrijd 'Jonge Solisten aan Zee' te Oostende (in de categorie tot 12 jaar) en in 2001 (in de categorie tot 15 jaar).
Ze werd beide keren laureaat.

In 2002 deed ze mee aan het 'Fontys Concours voor Jong Muziek Talent' te Tilburg. (NL). Ze behaalde er een eerste prijs en won ondermeer een studiebeurs.

Ze nam deel aan het internationale 'UFAM-concours' te Parijs in 2002 en behaalde een 'Première Medaille à l' Unanimité'.

In de loop van 2003 en 2004 mocht ze verschillende masterclasses volgen bij de befaamde Wit-Russische cellopedagoog Vladimir Perlin.

Fien Van den Fonteyne
Naam : Van den Fonteyne
Voornamen : Fien
Geboortedatum : 12/12/1989
Scholing :

Zij volgt secundair onderwijs in het vierde jaar latijn - moderne talen.
Reeds vóór haar vijfde verjaardag kreeg ze haar eerste vioollessen van Sergio
Rogier, die tot september 2003 haar leraar bleef. Sinds dan volgt ze les bij Lilya Umnova

Wedstrijden :

In 1999 werd ze laureaat van 'Jong-Tenuto' in de categorie B (9 t&m 11 jaar) en in 2002 in de categorie C (12 t&m 14 jaar).
Ze werd laureaat van de wedstrijd 'Jonge Solisten aan Zee' te Oostende in 1998.
(in de categorie tot 12 jaar)

Ze deed reeds tweemaal mee aan het internationale 'UFAM-concours' te Parijs.
Zowel in 2001 als in 2002 behaalde ze een 'Première Medaille à l' Unanimité‚ avec les félicitations du Jury'.

Ook Fien deed mee aan het 'Fontys Concours voor Jong Muziek Talent 2002' te
Tilburg. (NL) Ze behaalde er eveneens een eerste prijs en won ondermeer een studiebeurs. Ze kreeg een eervolle vermelding voor de beste uitvoering van het (speciaal voor dat concours geschreven) opgelegde werk.

Katrien Van den Fonteyne
Naam : Van den Fonteyne
Voornamen : Katrien
Geboortedatum : 25/04/1997
Scholing :

Katrientje zit in het tweede leerjaar.
Op vierjarige leeftijd, trad Katrientje in de voetsporen van haar grote zussen.
Ook zij volgt vioolles bij Sergio Rogier. Ze oefent vlijtig iedere dag, met resultaat.

Wedstrijden :

Bij de selectieproeven voor het 'Fontys Concours voor Jong Muziek Talent 2002' te Tilburg (NL) kreeg ze een aanmoedigingsprijs uitgereikt.

In Brussel slaagde ze er in om op 5-jarige leeftijd de finale te bereiken van 'Jong-Tenuto 2002' in de categorie A. (t&m 8 jaar).

In Oostende behaalde ze in mei 2002 de prijs voor Jong Talent in de wedstrijd‘Jonge Solisten aan Zee'

Een drukke, maar vooral leuke en leerrijke periode was voor Riet en Fien de deelname aan de 'Grote Prijs Bart Peeters' rond de jaarwisseling 1999-2000. Onverwacht slaagden ze er in, vooral door de talrijke stemmen van TV-kijkers bij de televoting, door te dringen tot de halve finale. Een prettig neveneffect was de bekendheid die ze daardoor kregen. Riet, Fien en nu ook Katrientje treden namelijk dikwijls op als straatmuzikant, ondermeer tijdens de Gentse Feesten. Nu nog herkennen mensen hen dikwijls als 'die meisjes van op de TV'.

"

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2004-12-05

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -