2706 inwoners
één bezoeker online
   
 
december 2018


14

Oosteeklo Vandaag: Kunst & Cultuur

Rocky brengt Vlaamse charme.

Rocky brengt Vlaamse charme.

"
In de media was er de laatste weken en maanden veel te doen over de Vlaamse muziek. Bij ‘Tien om te Zien' krijgen de bekende namen van weleer opnieuw een kans.

In de Muikemstraat, een beetje verscholen achter het kapelletje, woont Gustaaf De Vent.

Hij leidt een beetje een teruggetrokken bestaan. Maar als zanger Rocky trekt hij al 22 jaar het hele Vlaamse land door. Wij luisterden naar zijn verhaal.

Radiomaker.

Gustaaf (64 j) groeide op in Eeklo. Na de lagere school ging hij aan de slag als arbeider in de textielfabriek Van De Putte. Op 16-jarige leeftijd werd hij soldaat-vrijwilliger in het Belgisch leger. Na zijn huwelijk met Laurette Pauwels, trok hij rond als vertegenwoordiger in encyclopedieën, later werd hij autoverkoper.

Gustaaf: “Na een rugoperatie, waardoor ik niet langer meer kon werken, wou ik toch bezig blijven. Ik hielp mee aan de opstart van vrije radio Jamaica (Kluizen). Nadien was ik nog actief bij Radio Artvelde (Ertvelde) en Radio Dallas (Lembeke). Op een bepaald moment zei mijn vrouw ‘Waarom start je zelf geen radiostation op in plaats van door weer en wind naar andere dorpen te rijden'?”

Zo gezegd, zo gedaan. Gustaaf startte in 1980 vrije radio Polderland op.

Gustaaf: “In die tijd waren vrije radio's illegaal. We zonden uit vanuit Sint-Laureins.

De verzoekplatenprogramma's werden een grandioos succes, vooral omdat we veel Vlaamse muziek draaiden. Ik zong tijdens mijn programma's steeds mee met de platen.

Op het moment dat er een verbod en een heksenjacht kwam op de vrije radio's maakte ik een protestlied over de toestand. John Larry en Chris Clarck, met wie ik door de radio goede contacten had, raadden mij aan om een eigen plaatje op te nemen.”

Rocky's eerste single ‘Op vrije radio' werd een grijsgedraaid op de lokale radio's. Op de B-kant stond de cover ‘Eenzaam zonder jou' van Will Tura.

Charmezanger.

Rocky kreeg een contract bij een platenfirma in Dendermonde. Er werden per jaar 3 à 4 nummers uitgebracht.

Gustaaf: “Ik heb heel veel te danken aan Eddy Wally. In de beginjaren zong ik wekelijks in zijn feestzaal in Ertvelde. Door de contacten die ik daar legde kon ik optreden samen met Salim Seghers, Marc Dex, Eddy Mars … met wie ik nu nog steeds goede contacten heb.”

Rocky bracht in totaal dertien plaatjes en twee verzamelcassettes uit.

Gustaaf: “In de beginjaren beschikte iedereen wel over een platen –of cassettespeler. Later kwam ik ook op twee verzamelcd's met andere Vlaamse zangers zoals Jo Vally, John Larry …

Omwille van de gezondheidstoestand van zijn vrouw stopte Gustaaf elf jaar geleden met de vrije radio.

“Ik bleef wel optreden, daarvoor kreeg ik heel veel hulp van Jozef Claeys en Marianne Willems. Ik kan altijd op hen rekenen De laatste jaren zing ik zelfs een duet met Marianne. Optreden helpt om het verlies van mijn vrouw en mijn zoon te verwerken.”

Mooiste moment.

Ook al behoort Gustaaf niet tot het kransje grote namen in Vlaanderen, toch blijft hij aan de weg timmeren. Hoewel de interesse voor Vlaamse muziek bij radio -en televisiestations de laatste jaren sterk gedaald is, blijft de vraag bij de doelgroep toch dezelfde.

Gustaaf: “Ik treedt nu nog twee tot drie keer per week op. Ondanks de geringe mediabelangstelling is het succes gebleven. Zo was de single ‘Jij bent nooit alleen', een vertaling van het Duitse ‘Du bist …' die dit voorjaar werd uitgebracht , al na vijf weken uitverkocht.”

In de gloriejaren was Rocky te gast in programma's als Fiësta en Somers en Verschuren bij Radio 2. De mooiste momenten waren shows met Gunther Neefs, André Hazes, Liliane St-Pierre, Koos Alberts… en uiteraard is de zilveren plaat (10 000 verkochte exemplaren) voor de single ‘Bespaar je toch mijn show' een hoogtepunt uit zijn carrière.

“Een goede raad krijgen van Freddy Breck vóór een optreden in Beernem zal me altijd bij blijven”, vindt Gustaaf.

Gustaaf: “Ik blik tevreden terug op wat ik mocht meemaken. Ik hoop ooit in schoonheid te kunnen eindigen en droom ervan om Marianne in het circuit te brengen. Ik kijk het meest op naar Eddy Wally; van hem leerde ik om jezelf te blijven, eenvoudig te zijn en respect te hebben voor senioren en gehandicapten.”

Rocky treedt dinsdag 17 augustus op in de parochiezaal tijdens de seniorennamiddag, georganiseerd door de feestcommissie."

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2004-08-11

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -