2706 inwoners
6 bezoekers online
   
 
december 2018


14

Oosteeklo Vandaag: Kunst & Cultuur

Nina Balthau: Kunst is schoonheid brengen …

Nina Balthau: Kunst is schoonheid brengen …

"
De zesde bijdrage in onze reeks ‘Kunst en cultuur' brengt ons naar 't Bijsterveld. Deze maand stelt kunstschilderes Nina Balthau haar tuin twee weekends open voor het grote publiek. We treffen onze gastvrouw in haar prachtige tuin. “Bij regen zou de tuin ontploffen”, begroet ze ons, terwijl ze nog gauw wat planten water geeft, want de broodnodige regen laat op zich wachten. Ze loodst ons binnen in de gerestaureerde hoeve, die getooid is met haar bloemenschilderijen en muurschilderingen.

Hoe komt een stadsmens op deze hoeve terecht?

Nina: “Ik werd geboren in Assenede maar groeide op in Gent waar mijn ouders een electrozaak runden. Na het middelbaar onderwijs studeerde ik management.

Ik was, na mijn studies, zedelijk verplicht om aan de slag te gaan in de electrozaak van mijn ouders. Ruim vijftien jaar geleden werd deze hoeve, voordien bewoond door de familie Perreman, openbaar verkocht. Mijn eerste man wou kost wat kost op het platteland wonen. Dus we grepen de kans en kochten deze hoeve.

Vanwaar die tuin-interesse?

Toen we hier kwamen wonen, was hier geen tuin. Ik begon met één bloem die mijn broer meebracht. Ik las een hele reeks boeken over tuinen en na een jaar te hebben gelezen, deed ik de boeken toe en liet ik een tuinarchitect komen om mijn ideeën uit te werken. De uitdaging voor mij is creëren. Ik ben een kunstenaar met een tuin. De tuin is aangelegd met respect voor de omgeving.

Vanwaar komt het schildertalent?

“Na tien jaar in de winkel te hebben gestaan was ik het beu. Ik woonde hier en toen mijn zoon Pierre geboren werd, wou ik iets om handen hebben. Ik begon te schilderen.

Nina volgde opleiding aan de Academie van Oudenaarde en Gent. Ze vervolmaakte zich in in het atelier van haar moeder, D. Van Heygen, boven de electrozaak.

Nina: “Mijn moeder schilderde van haar vijftiende. Ze vormde zich in de Latemse school bij onder andere Codron, Saverijs, Servaas … Twee jaar lang liet zij mij gewoon doen, ze zei niet veel, maar wat ze zei was om mij verder te vormen”, vult Nina aan.

“In het begin schilderde ik abstract, vanaf dat we de tuin om de hoeve hadden aangelegd, begon ik olieverfschilderijen te maken van bloemen.”

Zoeken naar hem?

Vier jaar geleden, bij de dood van haar zoon begint Nina te schrijven. Ze wijdt haar aan de kalligrafie en ze schrijft er op los.

“Via gedichten ga ik op zoek naar hem. Hij is steeds bij mij, in mij.”

Kunstig bezig zijn is voor Nina vooral gevoelens uiten: “De ene dag kan ik abstracte werken maken en de andere dag schilder ik bloemen. De kleuren zijn ook een uitdrukking van hoe ik mij voel. Als ik mij triest voel, gebruik ik veel blauw. Ben ik opgewekt dan zie je veel oranje en geel in mijn werken. Ik ben zeker geen rustige persoon, maar in de stilte vind ik mijn zoon.”

In de beginjaren dat Nina schilderde, trok ze met haar werken naar galerijen. Zij wil een band opbouwen met de koper en de plaats waar haar werk komt.

“Dat heb je niet als je werken in galerijen hangen. Om de twee jaar exposeer ik wel in een galerij in Knokke, waar ik dan zelf aanwezig ben”, verduidelijkt Nina.

De grote naambekendheid kwam er vooral door het boek ‘Kleuren in tuin en interieur‘, waarin auteur Ivo Pauwels de verschillende verftechnieken zoals colorwash, patineren, muurschilderingen … uitlegt, die Nina gebruikte bij de restauratie van de vijftiende eeuwse hoeve. De foto's zijn van Jo Schutte.

Haar tweede boek ‘Bloemen als penselen', dat drie jaar geleden verscheen, droeg ze op aan haar overleden zoon Pierre.

Het waarom van kunst.

Nina “Ik ben ongeveer 25 jaar bezig met schilderen en ik heb nooit geweten waarom? Zij besluit ons gespek met de treffende omschrijving:

Kunst is schoonheid brengen, de ziel raken. Hoe verder het leven mij brengt, hoe meer ik vlucht in mijn dromen. Mijn schilderijen zijn mijn dromen, ze zijn mijn manier van overleven.

Wie meer informatie wil over Nina Balthau, haar tuin en haar bloemenschilderijen surft naar www.bijsterveld.be. Deze prachtige webstek is ontworpen door Matthias Stevens, de zoon van Nina's tweede echtgenoot.

De open tuindagen vinden plaats op 19, 20, 26 en 27 juni telkens van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro, drankje inbegrepen."

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2004-06-08

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -