2706 inwoners
2 bezoekers online
   
 
december 2018


14

Oosteeklo Vandaag: Kunst & Cultuur

Antoine Geurts: Ik moet het leuk vinden.

Antoine Geurts: Ik moet het leuk vinden.

"Antoine Geurts woont nog tot eind mei in de Muikemstraat 20. Daarna verhuist hij samen met zijn vrouw Ann Wittevrongel naar Eeklo. Voor hij Oosteeklo verlaat neemt hij op 29 april en 1 mei deel aan de groepstentoonstelling in de Gemeentelijke Basisschool.
Wij wisten hem, ondanks zijn overvolle agenda, te strikken.


Foto: Bert Wauters.

Miskend kunsttalent.
Antoine die op 9 juni 1938 in Melle geboren werd, groeide op in Aalst. Daar baatten zijn ouders toen een grote feestzaal annex filmzaal uit.
Antoine: “Ik was 8 à 9 jaar toen ik met een mes uit een stuk hout een beeldje trachtte te snijden. Mijn oudste broer was kunstig bezig. Ik droomde ervan om kunstenaar, meer bepaald beeldhouwer te worden, maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Ze vonden dat ik eerst moest studeren. Toen ik school liep in het college in Aalst maakte ik een olieverfschilderijtje op karton. Maar tot grote verbazing van mijn ouders geloofden mijn leraars toen niet dat ik zelf zoiets moois had gemaakt. Nadien studeerde Antoine de richting grafische technieken (drukken) in Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem en nadien in wat nu Higro heet.

Antoine woonde en werkte van eind 1969 tot juni 1990 in Congo. Er was toen geen tijd om aan kunst te denken, verre van ermee bezig te zijn.
“Ik kwam eerder toevallig in Congo terecht, nadat ik eerst zes jaar in een grote drukkerij in Brussel had gewerkt. In Congo leidde ik een commerciële drukkerij met tachtig werknemers.”

Het is pas na zijn terugkeer naar België (in juni 1990) dat Antoine de tijd had en nam om creatief bezig te zijn. In 1992 volgde hij een cursus beeldhouwen aan de Academie te Eeklo. Hij kreeg er les van Jo van Ryckeghem (Bassevelde) en later van Leo De Buysere. Het steenkappen in marmer, witsteen en blauwe hardsteen leerde hij van Herman Boxstael. Nu maakt hij volop ijzersculpturen. Antoine: “De ontwerpen evolueerden van gedetailleerd naar eenvoudig. Mijn laatste werken zijn nog twee gebogen lijnen.”

Nog steeds leerling.
Antoine: “Ik ben een man van principes. Dat was vroeger in mijn beroepsleven zo en dat is in mijn vrije tijd ook zo. Ik doe er alles aan om mijn doel te bereiken. Eenmaal ik mijn doel bereikt heb, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Ik begon al tijdens mijn cursus beeldhouwen met de cursus tekenen. Ik vind dat tekenen de basis is van alles. Je leert ‘kijken’, waardoor je na een goede observatie beter de waargenomen vormen kan weergeven.”

Momenteel maakt Antoine portretschilderijen en aquarellen. Daarbij is Nico De Guchtenaere uit Bassevelde een goede leermeester die hem goede tips geeft.
Bij het maken van portretten werkt hij heel intens. Na een observatie van 2 à 3 minuten, maakt hij een houtskooltekening van het model. Na ongeveer een halfuur is het schilderij in acrylverf klaar.
Antoine voelt zich geen kunstenaar, maar nog steeds een leerling. De techniek heb je nodig als basis, nadien moet je die durven loslaten om te experimenteren.
“Het belangrijkste voor mij is nog altijd dat ik het leuk vind”, besluit Antoine.

Antoine nam reeds deel aan groepstentoonstellingen in Eeklo, Brugge, Knesselare, Heusden en Lissewege. Vorig jaar organiseerde hij voor het eerst een individuele tentoonstelling in de Eeklose Paterskerk. Zondag 29 april en dinsdag 1 mei stelt Antoine ook zijn tuin (Muikemstraat 20) met eigen werken open voor het publiek. Info op tel. 09 373 75 21."

Bron: Oosteeklo Vandaag
Datum: 2007-04-01

Top

Deze website kwam tot stand door de medewerking van: btwebdesign - Drukkerij Stoop - Garage Marc Van de Voorde - H. Wauters-Ingels Bankagent, verzekeringsmakelaar, kredietmakelaar - KBC - MPH computers - Optiek Brigitte Roebben - Record Bank-kantoor Bogaert bvba - Roomijs en diepvriesproducten Jan Bekaert - Sanitair Armin De Craemer - Sanitair Hebbrecht-Laureyns bvba - Sanitairinstallateur De Meester-Vispoel - Tweewielers De Causmaecker - Uitvaartverzorging De Wyn-Funerarium De witte eik - VDsoft BVBA - Walter Van De Velde - Zucara Groep -